Yıl: 1999 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 76 - 84 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi

Öz:
Sunulan bu çalışmada magnetik ve ölçü kuantlanmasına uğramış Kane dispersiyon kanunlu yarıiletken ince katlarda termogüç araştırılmıştır. Termogüç için magnetik alan şiddetinin, ince katın kalınlığının keyfi değerlerinde ve elektron gazının keyfi dejenere derecesinde geçerli olan genel ifade bulunmuş ve bu ifade bir dizi özel hallere uygulanmıştır. Belli olmuştur ki, klasik yüksek magnetik alanda dejenere elektron gazlı ince katta termogüç ince katın kalınlığına göre periyodik kanunla değişir ve bu değişmenin periyodu iletken elektronların konsantrasyonuna ve non-paraboliklik parametresine bağlı olur. Non-dejenere elektron gazlı ince katlarda ise termogücün mutlak değeri aynı tür hacmi kristallerdeki değerinden daha büyük olabilir.
Anahtar Kelime:

The effect of magnetic and size quantization in semiconductor thin layers with Kane' s dispersion law to the thermo-emf

Öz:
A theoretical study is made of the transverse thermo - emf $alpha$ in dimensionally quantized films in a strong magnetic field perpendicular to the plane of the film in semiconductors with Kane's dispersion law. It is shown that for superthin films with a non-degenerate electron gas-(weak and strong non-parabolicity case), a may be considerably larger than that in bulk specimens. In the case of films with a degenerate electron gas, a concrete expression is obtained for a and it is shown that the transverse emf oscillates with variation of the thickness of the film. The positions of maxima and period of oscillation are determined as functions of the concentration of the conduction electrons and the non-parabolicity parameters of the energy spectum.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA EMİNOV R (1999). Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. , 76 - 84.
Chicago EMİNOV Ramazan Ferruhoğlu Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. (1999): 76 - 84.
MLA EMİNOV Ramazan Ferruhoğlu Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. , 1999, ss.76 - 84.
AMA EMİNOV R Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. . 1999; 76 - 84.
Vancouver EMİNOV R Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. . 1999; 76 - 84.
IEEE EMİNOV R "Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi." , ss.76 - 84, 1999.
ISNAD EMİNOV, Ramazan Ferruhoğlu. "Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi". (1999), 76-84.
APA EMİNOV R (1999). Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 76 - 84.
Chicago EMİNOV Ramazan Ferruhoğlu Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, no.1 (1999): 76 - 84.
MLA EMİNOV Ramazan Ferruhoğlu Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.6, no.1, 1999, ss.76 - 84.
AMA EMİNOV R Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1999; 6(1): 76 - 84.
Vancouver EMİNOV R Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 1999; 6(1): 76 - 84.
IEEE EMİNOV R "Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6, ss.76 - 84, 1999.
ISNAD EMİNOV, Ramazan Ferruhoğlu. "Kane dispersiyon kanunlu yarı iletken ince katlarda magnetik ve ölçü kuantlanmasının termogüce etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/1 (1999), 76-84.