Yıl: 2020 Cilt: 20 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 191 - 206 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-09-2020

Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi

Öz:
Gelişmiş veya gelişmekte olan her ülkede karşılaşılabilecek sosyoekonomik sorunlardan biribölgelerarası kalkınma dengesizliği veya bölgelerarası gelişmişlik farklılığıdır. Her ülkede busorun söz konusu olsa da, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu farklılıklar gelişmişülkelere kıyasla daha büyük boyuttadır. Bölgesel kalkınma kavramının temelinde, bölgelerarasıgelişmişlik düzeyi ve bölgelerarası gelir farklılıklarını en aza indirgeme amacı yer almaktadır.Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı 2020 Yılı Yıllık Programı’na göre Türkiye’de bölgeselgelişme politikası, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, bölgelerin rekabet gücününartırılması ve ekonomik ve sosyal bütünleşmenin güçlendirilmesi amaçları doğrultusundauygulanmaktadır. Bu çalışmada 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerikullanılarak ülkemizin kalkınma açısından gruplandırıldığı 26 Düzey – 2 bölgesinde tarımda,endüstride ve hizmet sektöründe istihdam oranları ile bölgelerin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’yakatkı düzeylerinin etkililiği incelenmiştir. Etkililiği incelemek için Veri Zarflama Analizi(VZA) tekniğinin temel modellerinden biri olan Çıktı Yönlü Banker Charnes Cooper (BCC)modelinden yararlanılmıştır. Model sonuçları bölgelerde istihdam oranlarının ve bölgelerinGSYİH katkı oranlarının hangi düzeyde olması gerektiğini sunmaktadır. Bölgesel Kalkınmaplanlarında istihdam desteği kararları bu model yardımıyla desteklenebilir.
Anahtar Kelime:

Analysis of GDP Contribution of NUTS – 2 Regions via Data Envelopment Analysis

Öz:
One of the socioeconomic problems that can be faced in any developed or developing country is the interregional development imbalance or the difference of interregional development. Although this problem exists in every country, these differences are larger in less developed and developing countries compared to the developed countries. The basic aim of regional development concept is minimization of the level of interregional development and interregional income differences. According to Turkish Republic Presidency Annual Program of Year 2020, regional development policy in Turkey, is implemented in order to reduce regional differences, to improve competitiveness of regions and to increase economic and to strengthen the implementation of social and economic cohesion. In this study, the efficiency of employment rates in agriculture, industry and service sector and contribution levels of 26 development regions in Turkey to the Gross Domestic Product are examined using data provided in Turkish Republic Presidency Annual Program of Year 2020. In order to conduct the efficiency analysis, Output Oriented Banker Charnes Cooper (BCC) model, which is one of the main models of Data Envelopment Analysis (DEA), is used. The model results show the target values for level of employment rates in the regions and the level of GDP contribution of the regions. Employment support decisions in Regional Development plans can be supported by results of the model.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Aktaş A, kabak m (2020). Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. , 191 - 206.
Chicago Aktaş Ahmet,kabak mehmet Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. (2020): 191 - 206.
MLA Aktaş Ahmet,kabak mehmet Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. , 2020, ss.191 - 206.
AMA Aktaş A,kabak m Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. . 2020; 191 - 206.
Vancouver Aktaş A,kabak m Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. . 2020; 191 - 206.
IEEE Aktaş A,kabak m "Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi." , ss.191 - 206, 2020.
ISNAD Aktaş, Ahmet - kabak, mehmet. "Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi". (2020), 191-206.
APA Aktaş A, kabak m (2020). Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online), 20(Özel Sayı), 191 - 206.
Chicago Aktaş Ahmet,kabak mehmet Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online) 20, no.Özel Sayı (2020): 191 - 206.
MLA Aktaş Ahmet,kabak mehmet Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online), vol.20, no.Özel Sayı, 2020, ss.191 - 206.
AMA Aktaş A,kabak m Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online). 2020; 20(Özel Sayı): 191 - 206.
Vancouver Aktaş A,kabak m Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online). 2020; 20(Özel Sayı): 191 - 206.
IEEE Aktaş A,kabak m "Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi." Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online), 20, ss.191 - 206, 2020.
ISNAD Aktaş, Ahmet - kabak, mehmet. "Veri Zarflama Analizi ile Düzey – 2 Bölgelerinin GSYİH Katkısının Analizi". Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Online) 20/Özel Sayı (2020), 191-206.