Yıl: 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 112 - 124 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 01-11-2020

Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği

Öz:
Küresel iklim değişikliğinin afet olarak önemi vegünümüzdeki en önemli çevre sorunlarından biriolması, bizi küresel iklim değişikliğiyle ilgili bilimekatkı sağlayacak bir çalışma yapmaya yöneltmiştir.Araştırma kapsamında öncelikle afetlere, ardındanküresel iklim değişikliğiyle ilgili genel bir literatüraraştırmasına yer verilmiştir. Araştırma kapsamındailkokul öğretmenlerinin iklim değişikliği farkındalığınıölçmek için, inanç, tutum, davranış ve bilgi altboyutlarından oluşan bir farkındalık ölçeğikullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Gümüşhaneilinde görev yapan toplamda 300 ilkokul öğretmenioluşturmaktadır. Veri toplama sürecinin sonunda 214ilkokul öğretmenine ulaşılmıştır. Çalışmanın verileriAmos 23 ve SPSS 21 paket programlarında analizedilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar Gümüşhane ilindegörev yapan ilkokul öğretmenlerinin iklim değişikliğifarkındalıklarının yüksek olduğunu göstermektedir. Budurum araştırmanın amaçlarından olan iklimdeğişikliği farkındalığı yüksek bireyler yetişmesiaçısından önem arz etmektedir. Son olarak tartışma,öneri ve sonuç başlıklarıyla genel bir değerlendirmeyapılmıştır ve küresel iklim değişiklinin öneminedikkat çekilmiştir.
Anahtar Kelime:

The Investigation of Global Climate Change as a Disaster and the Global Climate Change Awareness of Primary School Teachers: Sample of Gümüşhane Province

Öz:
The importance of global climate change as a disaster and being one of the most important environmental problems today has led us to make a study that will contribute to science related to global climate change. Within the scope of the research, firstly disasters and then a general literature research about global climate change are included. Within the scope of the research, an awareness scale consisting of belief, attitude, behavior and knowledge sub-dimensions was used to measure the awareness of primary school teachers on climate change. The universe of the research consists of 300 primary school teachers working in Gümüşhane province. At the end of the data collection process, 214 primary school teachers were reached. The data of the study were analyzed in Amos 23 and SPSS 21 package programs. The resulting results show that primary school teachers working in Gümüşhane province have high awareness of climate change. This situation is important for raising individuals with high climate change awareness, which is one of the aims of the research. Finally, a general evaluation has been made with the topics of discussion, suggestions and conclusions and attention has been drawn to the importance of global climate change.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Akbulut M, KAYA A (2020). Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. , 112 - 124.
Chicago Akbulut Meryem,KAYA AFŞİN AHMET Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. (2020): 112 - 124.
MLA Akbulut Meryem,KAYA AFŞİN AHMET Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. , 2020, ss.112 - 124.
AMA Akbulut M,KAYA A Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. . 2020; 112 - 124.
Vancouver Akbulut M,KAYA A Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. . 2020; 112 - 124.
IEEE Akbulut M,KAYA A "Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği." , ss.112 - 124, 2020.
ISNAD Akbulut, Meryem - KAYA, AFŞİN AHMET. "Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği". (2020), 112-124.
APA Akbulut M, KAYA A (2020). Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2), 112 - 124.
Chicago Akbulut Meryem,KAYA AFŞİN AHMET Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 9, no.2 (2020): 112 - 124.
MLA Akbulut Meryem,KAYA AFŞİN AHMET Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.9, no.2, 2020, ss.112 - 124.
AMA Akbulut M,KAYA A Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020; 9(2): 112 - 124.
Vancouver Akbulut M,KAYA A Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020; 9(2): 112 - 124.
IEEE Akbulut M,KAYA A "Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9, ss.112 - 124, 2020.
ISNAD Akbulut, Meryem - KAYA, AFŞİN AHMET. "Bir Afet Olarak Küresel İklim Değişikliği ve İlkokul Öğretmenlerinin İklim Değişikliği Farkındalığının İncelenmesi: Gümüşhane İli Örneği". Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 9/2 (2020), 112-124.