AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ

Yıl: 2020 Cilt: 12 Sayı: 22 Sayfa Aralığı: 298 - 321 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 12-12-2020

AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ

Öz:
Bu çalışmada, AVM atmosferi unsurlarının, hazcı ve faydacı alışveriş değerleri üzerindeki etkisi ile alışverişdavranış biçimlerinden plansız zaman geçirme, plansız alışveriş yapma ve müşteri olma niyetleri üzerindeki etkisi,çoklu regresyon analizi ile incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, AVM atmosferinin alışveriş davranış biçimleriüzerindeki etkisinde hazcı ve faydacı alışveriş değerlerinin aracı rolü hiyerarşik regresyon analizi ilearaştırılmıştır. Çalışma, online anket aracılığıyla ve kolayda örnekleme ile 330 katılımcı üzerindegerçekleştirilmiştir. Veri analizinde SPSS 24 ve AMOS 21 programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında AVMatmosferi unsurlarından dizayn, sosyal ve ambiyans faktörlerinin hazcı değer üzerinde pozitif, dizayn faktörününfaydacı değer üzerinde negatif, yerleşim ve sosyal faktörlerin ise pozitif etkiye sahip olduğu, dizayn ve ambiyansfaktörlerinin plansız zaman geçirme üzerinde pozitif, sosyal ve ambiyans faktörlerinin plansız alışveriş yapma vemüşteri olma niyeti üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu ve bu etki derecelerinin müşteri olma niyetinde daha fazlaolduğu belirlenmiştir. Aracı etkiler değerlendirildiğinde, AVM atmosferinin plansız zaman geçirme ve müşteriolma niyeti üzerindeki etkisinde hazcı değerin kısmi aracı etkiye, plansız alışveriş yapma üzerindeki etkisinde isetam aracı etkiye sahip olduğu, faydacı değerin ise sadece AVM atmosferinin müşteri olma niyeti üzerindekietkisinde kısmi aracı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

THE EFFECT OF SHOPPING MALL ATMOSPHERE ELEMENTS ON SHOPPING VALUE AND SHOPPING BEHAVIOR PATTERNS OF CONSUMERS: INVESTIGATION OF THE MEDIATOR ROLE OF SHOPPING VALUE

Öz:
In this study, the effect of shopping mall atmosphere elements on hedonic and utilitarian shopping values and the effects of shopping behaviors patterns on unplanned spending time, unplanned/impulsive buying behavior and patronage intention were investigated by multiple regression analysis. In addition, the mediator role of hedonic and utilitarian values in the effect of shopping mall atmosphere on shopping behaviors patterns was investigated by hierarchical regression analysis. The study was conducted on 330 participants via online survey and convenience sampling. SPSS 24 and AMOS 21 program was used for data analysis. According to the results of the analysis, design, social and ambient factors of shopping mall atmosphere are positive on hedonistic value, design factor is negative on utilitarian value, settlement and social factors have positive effect, design and ambient factors have positive effects on unplanned spending time, social and ambient factors and have a positive effect on patronage intention, these effect degrees have a greater on patronage intention. When the mediator effects are evaluated, it is concluded that hedonistic value has partial mediator effect on unplanned spending time and patronage intention, while the mediator effect has full mediator effect on unplanned buying behavior, utilitarian value has partial mediator effect only on the effect of shopping mall atmosphere on patronage intention.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Konferans Bildirisi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKDOĞAN, Ş., ve KARAARSLAN, M. H. (2010). “Mağaza İçerisinde Tüketicinin Kararını Yönlendiren Kişilerin Etkisinin Senaryo Yöntemi ile Ölçülmesi”. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 2, 29-48.ALEMDAR, M. Y. (2010). Deneyimsel Pazarlamada Alışveriş Atmosferinin Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • ALTUNIŞIK, R., COŞKUN, R., BAYRAKTAROĞLU, S., ve YILDIRIM, E. (2012). “Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri”. (7.Bs). Sakarya Yayıncılık. Adapazarı
  • ANIĆ, I, D ve RADAS, S. (2007),” Exploring the Relationships Between Situational Factors, Store Penetration, Aisle Conversion Rate and Purchasing Outcomes, Hypermarket Case Study in Croatia”, The 2007 Applied Business Research (EABR) Conference.
  • ARENI, C. S. ve KIM, D. (1993), “The Influence of Background Music on Shopping Behavior: Classical Versus Top-Forty Music in a Wine Store”, Advances in Consumer Research, 20: 336- 340.
  • AYPAY, A. (2015). “Araştırma Yöntemleri Desen ve Analiz”, (2.Bs). Anı Yayıncılık, Ankara.
  • AYTEKİN, P., ve C. AY. (2015). “Hedonik Tüketim ve Anlık Satın Alma İlişkisi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 8(1):141-156.
  • BABACAN, M. (2001). “Hedonik Tüketim ve Özel Günler Alışverişlerine Yansıması, Bölgesel Kalkınmada Pazarlama”. 6. Ulusal Pazarlama Kongresi, Erzurum.
  • BABIN, B.J., DARDEN, W.R. ve GRIFFIN, M. (1994). “Work and/or fun: measuring hedonic and utilitarian shopping value”. Journal of Consumer Research, 20: 644-656.
  • BABIN, B.J. ve ATTAWAY, J.S. (2000). “Atmospheric Affect as a Tool for Creating Value and Gaining Share of Customer”. Journal of Business Research, 49: 91– 99.
  • BAGOZZI, R. P. (1986), Principles of Marketing Management, Science Research Associates, Inc., Chicago.
  • BAKER, J. (1986), The Role of the Environment in Marketing Services: The Consumer Perspective”, (Edt) CZEPEIL, J. A., CONGRAM, C. A. ve J. SHANAHAN, The Services Challenge: Integrating for Competitive Advantage, American Marketing Association, Chicago, 79-84.
  • BAKER, J., GREWAL, D., ve LEVY, M. (1992). “An experimental approach to making retail store environmental decisions”. Journal of Retailing, 68: 445–460.
  • BAKER, J., A. PARASURAMAN, D. G. ve VOSS G. B. (2002), “The Influence of Multiple Store Environment Cues on Perceived Merchandise Value and Patronage Intentions”, Journal of Marketing, , 66(2): 120-141.
  • BAKIRTAŞ, H. (2010). “AVM’ lerde Mağaza İçi Atmosferin Tüketim Duyguları ve Satın Alma Davranışı Üzerindeki Etkisi”, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • BAKIRTAŞ, H. (2013). “S-O-R Paradigması Temelinde Mağaza Atmosferi ve Duyguların Pazarlamadaki Önemi: Bir Literatür İncelemesi”, KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si, 15(25): 47-55
  • BALLANTINE, P. W., JACK, R. ve PARSONS, A. G. (2010), “Atmospheric Cues and Their Effect on the Hedonic Retail Experience”, International Journal of Retail & Distribution Management, 38(8): 641-653.
  • BARON, R. M., ve KENNY, D. A. (1986). “The Moderator–Mediator Variable Distinction in Social Psychological Research: Conceptual, Strategic, and Statistical Considerations”, Journal of Personality and Social Psychology, 51(6): 1173.
  • BITNER, M. J. (1992), “Servicescapes: The Impact of Physical Surroundingson Customers and Employees”, Journal of Marketing, 56(2): 57-71.
  • BUĞDAY, E. B., ve BABAOĞUL, M. (2016). “Bilinçli Tüketim Kavramının Boyutları: Bilinçli Tüketim Davranışının Yeniden Tanımlanması”. Sosyoekonomi Dergisi, 24 (30):187-206.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2008), “Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı”, Pegem-A Yayınevi, Ankara.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., ÇOKLUK. Ö., ve KÖKLÜ, N. (2013). “Sosyal Bilimler İçin İstatistik”. (3. Bs.), Pegem Akademi, Ankara.
  • CAMERIA, R. M. M. P. (2009), “Store Atmospehere: Comparing Super and Hypermarket Customer Perception”, ISCTE Business School, Lisboa.
  • CHEBAT, J. C., ve MORRIN, M. (2007). “Colors and cultures: Exploring the effects of mall décor on consumer perceptions”. Journal of Business Research,60: 189-196.
  • CHIN, W.W.,GOPAL, A., ve SALISBURY, W.D. (1997). “Advancing the Theory of Adaptive Structuration: The Development of a Scale to Measure Faithfulness of Appropriation”, Information Systems Research, 8(4): 342–367.
  • COUNTRYMAN, C., ve JANG, C.S., (2006). The effects of atmospheric elements on customer impression: the case of hotel lobbies. International Journal of Contemporary Hospitality Management 18 (7): 534–545.COX, K. (1964), “The Responsiveness of Food Sales to Shelf Space Changes in Supermarkets”, Journal of Marketing Research, 1: 63-67.
  • ÇOKLUK, Ö., ŞEKERCİOĞLU, G., ve BÜYÜKÖZTÜRK, S. (2012). “Sosyal Bilimler için Çok Değişkenli SPSS ve LISREL Uygulamaları”. Pegem Akademi Yayıncılık.
  • DENİZ, A. ve ERCİŞ, A. (2010). “Kişilik Özellikleri, Hedonik ve Rasyonel Fayda, Marka Duygusu ve Marka Bağlılığı Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2: 141-156.
  • DONOVAN, R. J., ROSSITER, J. R., MARCOOLYN, G. ve NESDALE, A. (1994), “Store Atmosphere and Purchasing Behaviour”, Journal of Retailing, 70(3): 283-294.
  • DURMUŞ, B., YURTKORU, E.S., ve ÇİNKO, M. (2013). “Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi”. (5. Bs.), Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • ELMAZ, N.B., (2017). Tüketicilerin plansız satın alma kararları üzerinde rolü olan etkenlerin belirlenmesi: Bir alan araştırması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • EROĞLU, S., MACHLEIT, K. A. ve DAVIS, L. M., (2001), “Atmospheric Qualities of Online Retailing: A Conceptual Model and Implications”, Journal of Business Research, 54(2): 177-184.
  • FALK, L.K., SOCKEL, H., WARREN, H., ve CHEN, K. (2006), “Atmospherics in the Cyber World”, Proceedings of the 2006 Association for Business Communication Annual Convention.
  • FEINBERG, R. A., SHEFFLER, B., MEOLI, J. ve RUMMEL, A. (1989). “There's Something Social Happening At The Mall”, Journal Of Busıness And Psychology, 4(1):49-63
  • FIELD, A. (2009). “Discovering Statistics Using SPSS”, (3rd Edt). Sage Publications.
  • FORNELL, C., ve LARCKER, F. D. (1981). “Evaluating Structural Equation Models with Unobservable Variables and Measurement Error”, Journal of Marketing Research, 18: 39-50.
  • GREWAL, D., BAKER, J., MICHAEL L. ve GLENN, B. V. (2003), “The Effects of Wait Expectations and Store Atmosphere Evaluations on Patronage Intentions in Service-Intensive Retail Stores”, Journal of Retailing, 79: 259–268.
  • GÜLTEKİN, B. ve ÖZER, L. (2012), “The Influence of Hedonic Motives and Browsing on Impulse Buying”, Journal of Economics and Behavioral Studies, 4(3): 180-189.
  • GÜNDÜZ, Y., ve COŞKUN, Z. S., (2012). “Öğrenci Algısına Göre Öğretmen Etik Değerler Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1): 111-131.
  • GÜRBÜZ, S. (2019). “Sosyal Bilimlerde Aracı, Düzenleyici ve Durumsal Etki Analizleri”, Seçkin Yayıncılık. Ankara.
  • HAUSMAN, A. (2000), “A Multi-method Investigation of Consumer Motivations in Impulse Buying Behavior”, Journal of Consumer Marketing, 17(5): 403-426.
  • HOLBROOK, M.B. ve HIRSCHMAN, E.C. (1982), “The experiential aspects of consumption – consumer fantasies, feelings, and fun”, Journal of Consumer Research, 9(2): 132-140.
  • HUI, M. K., LAURETTE, D., ve CHEBAT, J.C. (1997). “The impact of music on consumers’ reactions to waiting for services”. Journal of Retailing, 73(1): 87–104.
  • JOHNSON, R.A. ve WICHERN, D.W. (2002). “Applied Multivariate Statistical Ana1ysis.”, PrenticeHall Inc. New Jersey.
  • JORESKOG, K. G., ve SORBOM, D. (1984). Lisrel VI. “Analysis of Linear Structural Relationships by Maximum Likelihood, Instrumental Variables, and Least Squares Methods”, Mooresville, Indiana: Scientific Software.
  • KALAYCI, Ş. (2005). “SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri”. Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • KIM, Y. K., SULLIVAN, P. ve FORNEY, J. C. (2007). “Experiential Retailing, Concerty and Strategies That Sell”, Fairchild Publications, Inc., New York.
  • KOCAMAZ, T. ve YALÇIN, M. (2003) “The Effects of Store Atmosphere Attributes on Store Loyalty Intentions of Hypermarket/Supermarket Customers”, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, 18(1): 277.
  • KOTLER, P. (1973), “Atmospherics as a Marketing Tools”, Journal of Retailing, 49(4): 48-64.
  • KÖKER, N. E. ve MADEN, D. (2012). “Hazcı ve Faydacı Tüketim Bağlamında Tüketicinin Ürün Temelli Yenilikçiliği Algılaması: Amprik Bir Araştırma”. İşletme Araştırmaları Dergisi, 4(2): 94- 121
  • LIU, Y., ve JANG, S. (2009), “The Effects of Dining Atmospherics: An Extended Mehrabian-Russell Model”, International Journal of Hospitality Management, 28(4): 494-503.
  • MARTIN, C.A., ve TURLEY, L.W. (2004). “Malls and consumption motivation: An exploratory examination of older Generation Y consumers”, Journal of. Retail and Distribution Management, 32(10). 464–475.
  • MEHRABIAN, A., ve RUSSELL, J.A., (1974). “An Approach to Environmental Psychology”. MIT Press, Cambridge.
  • MEYDAN, C. H.,ve ŞEŞEN, H. (2011). “Yapısal Eşitlik Modellemesi AMOS Uygulamaları”, Detay Yayıncılık. Ankara.
  • MICHON, R., CHEBAT, J.C., YU, H., ve SMITH, D. (2008), “The influence of mall environment on female fashion shoppers’ value and behaviour”, Journal of Fashion Marketing and Management, 12(4): 456-468.
  • MUCUK, S. (2014). “Tüketici Satın Alma Davranışı Kapsamında Hedonik (Hazcı) Tüketimin Plansız Alışveriş Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • ODABAŞI, Y. ve BARIŞ, G. (2012). “Tüketici Davranışları”. (12. Baskı). MediCat Akademi: İstanbul.
  • ÖGEL, S. (2014). “Alışveriş Merkezinde Gerçekleştirilen Etkinliklerin Tüketici Tutumları Üzerine Etkisi: Alışveriş Merkezi Ziyaretçileri Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir. Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • ÖZ, M., ve MUCUK, S. (2015). “Tüketici Satın Alma Davranışı Kapsamında Hedonik (Hazcı) Tüketimin Plansız Alışveriş Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”, Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları Dergisi, 1(2):37-60.
  • RYU, K., ve JANG, S., (2007). “The effect of environment perceptions on behavioral intentions through emotions: the case of upscale restaurants”. Journal of Hospitality & Tourism Research 31(1):56– 72.
  • SABUNCUOĞLU, A. (2011). “Eğlence Temelli Alışveriş Merkezlerinin Reklam Mesajları İle Vaat Ettikleri Alışveriş Değerleri: Forum Bornova Örneği”, Journal of Yaşar University, 23(6): 3840- 3854.
  • SHARMA, S. (1996). “Applied Multivariate Techniques”, John Wiley & Sons, Inc.
  • SLAMA, M. E. ve TASHCHIAN A. (1987), “Validating the S-O-R Paradigm for Consumer Involvement with a Convenience Good”, Journal of the Academy of Marketing Science, 15(1): 36-45.
  • SOLOMON, M. R. (2004). “Tüketici Krallığının Fethi. Markalar Diyarında Pazarlama Stratejileri”. (Çev). ÇETİNKAYA, S.. MediaCat Kitapları. İstanbul.
  • STOEL, L., WICKLIFFE, V. ve LEE, K.H. (2004), “Attributes beliefs and spending as antecedents to shopping value”, Journal of Business Research, 57: 1067-1073.
  • SUMMERS, T. A. ve PAULETTE, R. H. (2001), “Shedding Some Light on Store Atmospherics Influence of Illumination on Consumer Behavior”, Journal of Business Research, 54: 145–150.
  • ŞENCAN, H. (2005), “Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenirlik ve Geçerlilik”, Seçkin Yayınevi, Ankara.
  • TURLEY, L. W. ve MILLIMAN, R. E. (2000). “Atmospheric Effects on Shopping Behavior: A Review of the Experimental Evidence” Journal of Business Research 49: 193–211.
  • TÜRK, Z. (2018). “Hedonik ve Faydacı Tüketim Eğiliminin Plansız Satın Alma Davranışı Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma”, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16):853-878.
  • VARİNLİ, İ. (2005), “Marketlerde Pazarlama Yönetimi”, (1.Bs), Detay Yayıncılık, Ankara.
  • VERPLANKEN, B. ve SATO, A. (2011), “The Psychology of Impulse Buying: An Integrative SelfRegulation Approach”, Journal of Consumer Policy, 34(2): 197-210.
  • YAZICIOĞLU, Y. ve ERDOĞAN, S. (2004). “SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri”. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • http://wamturkey.com/alisveris-merkezleri/ Erişim Tarihi, 20.03.2019.
  • http://www.watoowatoo.net/mkgr/index.html Erişim Tarihi, 23.12.2019.
APA Sağlam M (2020). AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. , 298 - 321.
Chicago Sağlam Mehmet AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. (2020): 298 - 321.
MLA Sağlam Mehmet AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. , 2020, ss.298 - 321.
AMA Sağlam M AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. . 2020; 298 - 321.
Vancouver Sağlam M AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. . 2020; 298 - 321.
IEEE Sağlam M "AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ." , ss.298 - 321, 2020.
ISNAD Sağlam, Mehmet. "AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ". (2020), 298-321.
APA Sağlam M (2020). AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 12(22), 298 - 321.
Chicago Sağlam Mehmet AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi 12, no.22 (2020): 298 - 321.
MLA Sağlam Mehmet AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, vol.12, no.22, 2020, ss.298 - 321.
AMA Sağlam M AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi. 2020; 12(22): 298 - 321.
Vancouver Sağlam M AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi. 2020; 12(22): 298 - 321.
IEEE Sağlam M "AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ." Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 12, ss.298 - 321, 2020.
ISNAD Sağlam, Mehmet. "AVM ATMOSFERİ UNSURLARININ ALIŞVERİŞ DEĞERİ VE TÜKETİCİLERİN ALIŞVERİŞ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ALIŞVERİŞ DEĞERİNİN ARACI ROLÜNÜN İNCELENMESİ". Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi 12/22 (2020), 298-321.