Yıl: 2018 Cilt: 14 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 181 - 200 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 14-12-2020

TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ

Öz:
Türkiye’de son yıllarda, ithal edilen enerji talebindeki artış, cari açığı önemli ölçüde arttırmaktadır.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde üretimin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan petrol vedoğalgaz gibi enerji kaynaklarında dışa bağımlı olunması cari açığın artmasına neden olmaktadır.Bu çalışmanın amacı, 1971-2015 dönemi için, Türkiye açısından ekonomik büyüme ile enerji ithalatıarasındaki ilişkiyi incelemek ve enerji ithalatının cari açığı ne ölçüde etkilediğini belirlemektir.Çalışmada cari açık, büyüme hızı ve enerji ithalatı verileri kullanılarak VAR (Vector AutoregressionModel) modeli kapsamında, Etki-Tepki analizi, Granger nedensellik analizi ve varyans ayrıştırmasıtestleri uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, enerji ithalatı cari açığın granger nedeniolduğu tespit edilmiştir. Yapılan etki-tepki analizi sonuçları, enerji ithalatındaki bir şokun GSYH’yıiki dönem boyunca pozitif ve anlamlı olarak etkilediğini göstermektedir. Cari açık değişkeni ile ilgilivaryans ayrıştırması testlerinde ise, cari açığı açıklamada enerji ithalatının en yüksek paya sahipolduğu, büyümenin ise enerji ithalatına göre daha düşük bir paya sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime:

RELATIONSHIP BETWEEN ENERGY IMPORT, CURRENT ACCOUNT DEFICIT AND GROWTH IN TURKEY: VAR AND GRANGER CAUSALITY ANALYSIS

Öz:
In recent years in Turkey, it has been seen that there is a serious increase in the current account deficit due to the increase of demand for imported energy. In developing countries like Turkey, external dependency on energy resources such as oil and natural gas, which is necessary for the production to be realized, causes the current deficit to increase. The purpose of this study is to examine the relationship between economic growth and energy imports in terms of Turkey for the period 1971-2015 and to determine the extent to which energy imports affect the current deficit. In this paper, we have performed Impulse-Response analysis, Granger causality analysis and variance decomposition tests via Vector Autoregression (VAR) Model by using data for current account deficit, growth rate and energy import. The findings of the study show that the energy import granger causes current account deficit. The impulse-response analysis results show that a shock in energy imports positively and significantly affects GDP throughout the two periods. The results of variance decomposition tests for the current account deficit show that energy imports have the highest share in the current account deficit and growth has a lower share than energy imports.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SARITAŞ H, LERMİ A, AVCI T (2018). TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. , 181 - 200.
Chicago SARITAŞ Hakan,LERMİ Ayşe GENÇ,AVCI Tahsin TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. (2018): 181 - 200.
MLA SARITAŞ Hakan,LERMİ Ayşe GENÇ,AVCI Tahsin TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. , 2018, ss.181 - 200.
AMA SARITAŞ H,LERMİ A,AVCI T TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. . 2018; 181 - 200.
Vancouver SARITAŞ H,LERMİ A,AVCI T TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. . 2018; 181 - 200.
IEEE SARITAŞ H,LERMİ A,AVCI T "TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ." , ss.181 - 200, 2018.
ISNAD SARITAŞ, Hakan vd. "TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ". (2018), 181-200.
APA SARITAŞ H, LERMİ A, AVCI T (2018). TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 14(2), 181 - 200.
Chicago SARITAŞ Hakan,LERMİ Ayşe GENÇ,AVCI Tahsin TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14, no.2 (2018): 181 - 200.
MLA SARITAŞ Hakan,LERMİ Ayşe GENÇ,AVCI Tahsin TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.14, no.2, 2018, ss.181 - 200.
AMA SARITAŞ H,LERMİ A,AVCI T TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018; 14(2): 181 - 200.
Vancouver SARITAŞ H,LERMİ A,AVCI T TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018; 14(2): 181 - 200.
IEEE SARITAŞ H,LERMİ A,AVCI T "TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ." Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 14, ss.181 - 200, 2018.
ISNAD SARITAŞ, Hakan vd. "TÜRKİYE’DE ENERJİ İTHALATI, CARİ AÇIK VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: VAR VE GRANGER NEDENSELLİK ANALİZİ". Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14/2 (2018), 181-200.