Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması

Yıl: 2019 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 257 - 262 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-01-2021

Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması

Öz:
Geleneksel tedavide yıllardan beri zeytin, zeytin yaprağı ve zeytinyağından yararlanılmaktadır. Günümüzde de zeytin yaprağınınsağlık açısından faydalarını araştıran birçok çalışma bulunmaktadır. Zeytin yaprağının bileşiminde bulunan fenolik bileşiklerden oleuropein,hidroksitirozol, verbaskozid önemli derecede antioksidan ve antimikrobiyal etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarda zeytin yaprağınınantioksidan, antimikrobiyal, antienflamatuvar, antiaterojenik, antikarsinojenik, antiviral, hipoglisemik ve nöroprotektif etkiler dahil olmak üzereçok sayıda farmakolojik özelliğe sahip olduğu belirtilmiştir. Bu durum, doğal antioksidan kaynağı olarak büyük bir potansiyele sahip olan zeytinyaprağının kullanımının giderek artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada zeytin yaprakları 60°C, 80°C sıcaklıklarda ve doğal kurutma ile üçfarklı yöntemle kurutulup, öğütülmüştür. Küçük parçalar haline getirilen zeytin yaprakları etanol (25°C), normal su (25°C) ve sıcak su (75°C)içerisinde %2,5 ve %5 konsantrasyonlarında 24 saat ekstraksiyon işlemine tabi tutulmuştur. Elde edilen ekstrelerin antioksidan ve antimikrobiyaletkileri değerlendirilmiştir. Zeytin yaprağının antioksidan verileri karşılaştırıldığında en yüksek inhibisyon değerinin doğal kurutulan %5‘likethanol ekstresinde %90,20 olduğu tespit edilmiştir. Antimikrobiyal özellikleri incelendiğinde üç farklı yöntemle kurutulan örneklerden eldeedilen %2,5 sıcak su ekstrelerinin tümünde Staphylococcus aureus’a karşı etki gözlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Comparison of Antioxidant and Antimicrobial Effects of Extracts obtained by Drying Olive Leaves (Olea europaea L.) Collected from Balıkesir-Ayvalık and Trabzon-Çarşıbaşı

Öz:
There are many studies indicating that phenolic compounds found in the composition of olive and olive leaves show antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, antiatherogenic, anticarcinogenic, antiviral, hypoglycemic and neuroprotective effects, but have pharmacological properties. This has led to an increase in the use of olive leaves, which have great potential as natural antioxidant sources. In this study, the antioxidant and Antimicrobial effects of olive leaves were examined by drying after drying in 60° C, 80° C and natural drying methods. The milled samples were extracted for 24 hours at concentrations of 2.5% and 5% in ethanol (25° C), purified water (25° C) and hot pure water (75° C). When antioxidant data of olive leaf were compared, the highest inhibition value was found to be 90.20% in 5% ethanol extract which was dried naturally. When examined antimicrobial properties 2.5% of hot water obtained from three different samples dried by the method of extraction effect was observed against Staphylococcus aureus
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KOBYA O (2019). Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. , 257 - 262.
Chicago KOBYA Orhan Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. (2019): 257 - 262.
MLA KOBYA Orhan Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. , 2019, ss.257 - 262.
AMA KOBYA O Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. . 2019; 257 - 262.
Vancouver KOBYA O Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. . 2019; 257 - 262.
IEEE KOBYA O "Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması." , ss.257 - 262, 2019.
ISNAD KOBYA, Orhan. "Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması". (2019), 257-262.
APA KOBYA O (2019). Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, 4(2), 257 - 262.
Chicago KOBYA Orhan Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES 4, no.2 (2019): 257 - 262.
MLA KOBYA Orhan Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, vol.4, no.2, 2019, ss.257 - 262.
AMA KOBYA O Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES. 2019; 4(2): 257 - 262.
Vancouver KOBYA O Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES. 2019; 4(2): 257 - 262.
IEEE KOBYA O "Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması." JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, 4, ss.257 - 262, 2019.
ISNAD KOBYA, Orhan. "Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması". JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES 4/2 (2019), 257-262.