Yıl: 2019 Cilt: 10 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 154 - 167 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-02-2021

Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama

Öz:
Araştırmanın amacı, bilişim sektöründe entelektüel sermaye ve inovasyon yönlülük olgularının iş tatmini üzerindeki etkisini tespitetmeye yöneliktir. Çalışmanın alt amaçları; katılımcıların entelektüel sermaye ve alt bileşenlerinin düzeylerini, inovasyon yönlülükdüzeylerini, enteleküel sermaye ve alt bileşenlerinin, inovasyon yönlülük ile ilişkisini, entelektüel sermaye ve inovasyon yönlülükilişkisinin iş tatminine etkisini belirlemektir. Entelektüel sermaye ve alt bileşenlerinin, inovasyon yönlülük ile ilişkisi ve bu ilişkinin iştatminine etkilerini belirlemek amacıyla etkileşimsel modelde desenlenmiştir. Entelektüel sermaye ve alt bileşenleri olan “insan, müşterive yapısal sermaye” ile inovasyon yönlülük arasındaki ilişki ve etkileşim ayrı ayrı incelenmiştir. Söz konusu bu iki değişkenin iş tatminiüzerindeki etkileşim düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ana örneklemini bilişim sektöründe çalışan 700 çalışan, çalışmagrubunu ise 16 ayrı firmadaki 248 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, “Entelektüel Sermaye Ölçeği” (Erkuş, 2006), “İş tatminiÖlçeği” (Özpehlivan, 2015) ve “İnovasyon Yönlülük Ölçeği” (Küçük ve Kocaman, 2014) ile toplanmıştır ve verilerin istatistikselçözümlemelerinde SPSS 21.0 kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre entelektüel sermaye, inovasyon yönlülük ve iş tatmini arasındadüşük ve orta düzeyde değişen anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Etkileşimsel desende mevcut üç değişken arasında etkileşimolduğu sonucuna ulaşılmıştır. İşletme rekabet ortamının önemli kaynak pozisyonlarından entelektüel sermaye ve inovasyon yönlülükdavranışlarının, çalışan tatmin düzeyinde artış sağlaması beklenen bir durumdur. Bu değişkenlerde pozitif uygulamaları destekleyenişletmeler, rekabet avantajı sağlayabileceklerdir
Anahtar Kelime:

A Research of The Relationship Among Intellectual Capital, Business Satisfaction and Innovation in It Industry: An Application in Istanbul

Öz:
The aim of the research is to determine the effect of intellectual capital and innovation orientation in the information sector on job satisfaction. Sub-objectives of the work; the levels of intellectual capital and subcomponents of the participants, levels of innovation orientation, the relationship of intellectual capital and subcomponents with innovation orientation, intellectual capital and innovation orientation relevance. It is designed in an interactional model to determine the relationship of intellectual capital and its subcomponents with innovation orientation and its effect on job satisfaction. The relationship and interaction between intellectual capital and its subcomponents, "human, customer and structural capital" and innovation orientation have been studied separately. In other words, it was tried to determine the level of interaction on job satisfaction of these two variables. The main sample of the research consists of 700 employees working in the IT sector and the working group consists of 248 employees in 16 different firms. The data of the study were collected with "Intellectual Capital Scale" (Erkuş, 2006), "Job Satisfaction Scale" (Özpehlivan, 2015) and "Innovation Directionality Scale" (Küçük and Kocaman, 2014) and SPSS 21.0 was used in statistical analysis of the data. According to the findings, it was found that there is a meaningful relationship among intellectual capital, innovation orientation, and job satisfaction, which is low and moderate. Interactivity is the result of interaction between the three variables present. It is anticipated that intellectual capital and innovation orientation behaviors of the important resource positions of the business competition environment increase the level of employee satisfaction. Enterprises that support positive practices in these variables will be able to provide competitive advantage.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altan, S. (2014). “Entelektüel Sermaye ve Okul Performansı: Özel Ortaokullarda Bir Araştırma” (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Aydın, İ. (2012). “Bilişim Sektörü ve Türkiye’nin Sektördeki Potansiyeli”, International Journal of New Trends in Arts, Sports & Science Education, 1(1), 180-200.
  • Bayrak Kök, S. (2016). “İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığın İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(1):291-314.
  • Bülbül, Ş. (2011). Tanımlayıcı İstatistik. İstanbul: Der Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayınları.
  • Çarıkçı, İ., H. (2000). “Çalışanların İş Tatminlerini Etkileyen Kişisel Özellikler- Süpermarket Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2):155-168.
  • Demirkan, D., Aracıoğlu, B.(2017).“İnovasyon ve Finansal Performans Arasındaki İlişki: BIST Teknoloji Endeksindeki Firmalar Üzerine Bir Araştırma”, Erişim Tarihi: 10.06.2018, http://dergipark.gov.tr/download/article-file/341659.
  • Erdem, B., Gökdeniz, A., ve Met, Ö. (2011). “Yenilikçilik ve İşletme Performansı İlişkisi: Antalya’da Etkinlik Gösteren 5 Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(2): 77-112
  • Erkuş, A. (2006). “Entelektüel Sermaye: Bir Uygulama” (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Görmüş, A., Ş. (2009).“Entelektüel Sermaye ve İnsan Kaynakları Yönetimin Artan Önemi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 10(1): 57-75.
  • Haykır Hobikoğlu, E. (2011).“Entelektüel Sermayenin Önemi, Sınıflandırılması ve Ölçme Yöntemleri: Kuramsal Bir Çerçeve”. Sosyal Bilimler Dergisi. (1): 86-99
  • Karasar, N.(2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Küçük, O., Kocaman, G. (2014). “Müşteri Yönlülük, İnovasyon Yönlülük ve İşletme Performans İlişkisi: Bir Uygulama”. The Journal of Academic Social Science Studies. (29): 37-52.
  • Nart, S., Güner, S., Nart, S. (2017). “Otomotiv Sektöründeki İnovasyon Yeteneği Kaynaklarının AHP ile Değerlendirilmesi”, Erişim Tarihi: 10.06.2018, http://dergipark.gov.tr/download/article-file/344865.
  • Özpehlivan, M. (2015). “Kültürel Farklılıkların İşletmelerde Örgüt İçi İletişim, İş Tatmini, Bireysel Performans ve Örgütsel Bağlılık Kavramları Arasındaki İlişkiye Etkileri: Türkiye-Rusya Örneği” (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Osherson, S., Dill, D. (1986). “Varying Work and Family Choices: Their Impact on Men's Work Satisfaction”, Journal of Marriage and Family, 45(2):339-341.
  • Ömürbek, N., Altın, F., G. (2009). “Sağlık Bilişim Sistemlerinin Uygulanmasına İlişkin Bir Araştırma: İzmir Örneği”, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (19): 211-232.
  • Özdemir, L., ve Balkan, O. (2010). “Entelektüel Sermaye Unsurlarının İşletmelere Sağladığı Katkılar”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(1): 115-121.
  • Saint-Onge, H. (1998). “How Knowledge Management Adds Critical Value to Distribution Channel Management”, Journal of Systematic Knowledge Management, Erişim Tarihi: 10.12.2018, www.freepress.com/journals/knowledge/issue1/article1.htm.
  • Seyidoğlu, H. (1999). Ekonomik Terimler Ansiklopedik Sözlük, Güzem Yayınları.
  • Subramaniam, M. ve Youndt, M. A. (2005). “The Influence of Intellectual Capital On The Types of Innovative Capabilities”, Academy of Management Journal, 48(3): 450-463.
  • Temel Eğinli, A.(2009). “Çalışanlarda İş Doyumu”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(3): 35-52.
  • Was, W.., MDSH, P. (2016). “Impact of Job Satisfaction On Job Performance of Non Executive Employees in Hotel Industry: With Reference to Kalutara District in Sri Lanka”, Erişim Tarihi: 03.06.2018,
  • https://www.researchgate.net/publication/311913200_impact_of_job_satisfaction_on_job_performance_of_non_e xecutive_employees_in_hotel_industry_with_reference_to_kalutara_district_in_sri_lanka.
APA ALTAN S, Ozpehlivan M (2019). Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. , 154 - 167.
Chicago ALTAN Senem,Ozpehlivan Murat Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. (2019): 154 - 167.
MLA ALTAN Senem,Ozpehlivan Murat Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. , 2019, ss.154 - 167.
AMA ALTAN S,Ozpehlivan M Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. . 2019; 154 - 167.
Vancouver ALTAN S,Ozpehlivan M Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. . 2019; 154 - 167.
IEEE ALTAN S,Ozpehlivan M "Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama." , ss.154 - 167, 2019.
ISNAD ALTAN, Senem - Ozpehlivan, Murat. "Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama". (2019), 154-167.
APA ALTAN S, Ozpehlivan M (2019). Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 154 - 167.
Chicago ALTAN Senem,Ozpehlivan Murat Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no.1 (2019): 154 - 167.
MLA ALTAN Senem,Ozpehlivan Murat Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.10, no.1, 2019, ss.154 - 167.
AMA ALTAN S,Ozpehlivan M Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019; 10(1): 154 - 167.
Vancouver ALTAN S,Ozpehlivan M Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019; 10(1): 154 - 167.
IEEE ALTAN S,Ozpehlivan M "Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama." Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, ss.154 - 167, 2019.
ISNAD ALTAN, Senem - Ozpehlivan, Murat. "Bilişim Sektöründe Entelektüel Sermaye, İş Tatmini ve İnovasyon Yönlülük Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İstanbul İlinde Bir Uygulama". Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/1 (2019), 154-167.