Yıl: 2004 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 177 - 193 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Fen bilgisi öğretimiyle öğrencilerin sadece bilişsel öğrenmelerine değil, aynı zamanda duyuşsal öğrenmelerine de katkı sağlanmaktadır. Bireyin bir alanla ilgili davranışları kazanabilmesi için, o alana ilgisinin olması, olumsuz tutum geliştirmemesi ve ilgili alanı işlevsel görmesi gereklidir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde, bilişsel amaçların gerçekleştirilmesine yönelik öğrenme durumları üzerinde durulduğu, ancak duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler üzerinde fazlaca durulmadığı görülmektedir. Bu amaçla araştırma kapsamında, eğitim amaçları içinde yer alan duyuşsal öğrenmelerin değerlendirilmesine yönelik olarak, öğretmenlerin nasıl bir uygulamada olduğunu belirlemek için likert tipinde bir ölçek hazırlanmış, ölçeğin geçerlilik çalışması için kapsam ve yapı geçerliliğine bakılmıştır. Yapı geçerliliği için faktör analizi yapılarak, ölçek iki faktörlü olarak belirlenmiştir. Güvenirlik analizi için, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısına bakılmış, bu katsayı birinci faktör için 0.81, ikinci faktör için 0.73, ölçeğin tamamı için 0.81 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin, bilişsel içerikli öğrenme durumlarında kendilerini yeterli bulduğu sonucuna ulaşılırken; duyuşsal öğrenmeler ve bu alanın değerlendirilmesi konusunda kendilerinin eksik olduklarını belirtmişlerdir. Elde edilen bulgulara göre, mevcut durum ortaya konularak, öğretimin daha işlevsel hale getirilmesi için önerilere yer verilmiştir.
Anahtar Kelime: öğretme süreci fen eğitimi duyuşsal öğrenme öğretmenlik uygulamaları duyuşsal özellikler değerlendirme

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bacanlı, H., (1999), Duyuşsal Davranış Eğitimi. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
  • Bıkmaz, F.H., (2001), İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersindeki Başarılarını Etkileyen Faktörler. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Bloom, B. S., (1995), İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme. (Çev. Durmuş Ali Özçelik). İstanbul: Milli . Eğitim Basımevi.
  • Büyüköztürk, Ş., (2002), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, Ş:, (2003), Eğitim İstatistiği Ders Notları. Ankara.
  • Demirbaş, M., (2003), "Fen Bilgisi Öğretmenlerinin,Öğrencilerin Duyuşsal Özelliklerini Değerlendirmeye Yönelik Uygulamaları". XII. Eğitim Bilimleri Kongresi. Antalya.
  • Demirel, Ö., (2004), Öğrenme Sanatı, Ankara: Pegema Yayıncılık.
  • Fidan, N., (1996), Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Alkım Yayınevi.
  • Freedman, M, P, (1997), "Relationship Among Laboratory Instruction, Attitude Toward Science and Achievement in Science Knowledge" Journal of Research in Science Teaching. 34(4), 343-357.
  • Genç, H. ve Küçük, M., (2003), "Öğrenci Merkezli Fen Bilgisi Öğretim Programının Uygulanması Üzerine Bir Durum Tespit Çalışması." XII. Eğitim Bilimleri Kongresi, Antalya.
  • Hamurcu, H., (2002), "Fen Bilgisi Öğretiminde Etkili Tutumlar". Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8,144-152.
  • Harty, H,. Samuel, K. V, & Beal., D, (1986), "Exploring Relationships Among Four Science Teaching-Learning Affective Attributes of Sixth Grade Students." Journal of Research in Science Teaching. 23(1), 51-60.
  • Kağıtçıbaşı, Ç., (1988), İnsan ve İnsanlar, İstanbul: Evrim Basım Yayın Dağıtım.
  • Kaptan, S., (1991), Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara: Tekışık Web Ofset Tesisleri.
  • Rennie, L. ve Punch, K., (1991)," The Relationship Between Affect and Achievement in Science." Journal of Research in Science Teaching. 28 (2), 193-209.
  • Schibei, R, A., (1983), "Selecting Appropriate Attitudinal Objectives For School Science ". Science Education. 67, 5, 595-603.
  • Selçuk, Z., (1996), Eğitim Psikolojisi, Ankara: PEGEM Yayın.
  • Senemoğlu, N., (2001), Gelişim Öğrenme ve Öğretim, Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Soylu, H., (2004), Fen Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Sönmez, V., (1994), Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. Ankara: PEGEM Yayın.
  • Şerif, M., (1985), Sosyal Kuralların Psikolojisi, (Çev. İ. Sandıkçıoğlu), İstanbul: Alan Yayınları.
  • Tekin, H., (1996), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınları.
  • Tepe, D., (1999), Öğrencilerin Fen Derslerine Karşı Tutumları İle Başarıları Arasındaki İlişki. İstanbul: Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Turgut, M. F., (1997), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları. Ankara.
  • Ülgen, G., (1997), Eğitim Psikolojisi, Kavramlar, İlkeler, Yöntemler, Kuramlar ve Uygulamalar. Ankara: Kurtiş Matbaası.
  • Weinburgh, M., (1995), "Gender Differences In Student Attitudes Toward Science: A MetaAnalysis Of The LiteratureFrom 1970 To 1991. Journal Of Research In Science Teaching, 32, 4, 387-398.
  • Yalın, H. İ., (2002), Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • YÖK/ DÜNYA BANKASI MİLLİ EĞİTİMİ GELİŞTİRME PROJESİ, (1997), Fizik Öğretimi. Ankara.
APA DEMİRBAŞ M, yağbasan R (2004). Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. , 177 - 193.
Chicago DEMİRBAŞ Murat,yağbasan Rahmi Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. (2004): 177 - 193.
MLA DEMİRBAŞ Murat,yağbasan Rahmi Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. , 2004, ss.177 - 193.
AMA DEMİRBAŞ M,yağbasan R Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. . 2004; 177 - 193.
Vancouver DEMİRBAŞ M,yağbasan R Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. . 2004; 177 - 193.
IEEE DEMİRBAŞ M,yağbasan R "Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma." , ss.177 - 193, 2004.
ISNAD DEMİRBAŞ, Murat - yağbasan, Rahmi. "Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma". (2004), 177-193.
APA DEMİRBAŞ M, yağbasan R (2004). Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.), 5(2), 177 - 193.
Chicago DEMİRBAŞ Murat,yağbasan Rahmi Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.) 5, no.2 (2004): 177 - 193.
MLA DEMİRBAŞ Murat,yağbasan Rahmi Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.), vol.5, no.2, 2004, ss.177 - 193.
AMA DEMİRBAŞ M,yağbasan R Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.). 2004; 5(2): 177 - 193.
Vancouver DEMİRBAŞ M,yağbasan R Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.). 2004; 5(2): 177 - 193.
IEEE DEMİRBAŞ M,yağbasan R "Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma." Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.), 5, ss.177 - 193, 2004.
ISNAD DEMİRBAŞ, Murat - yağbasan, Rahmi. "Fen Bilgisi Öğretiminde, Duyuşsal Özelliklerin Değerlendirilmesinin İşlevi ve Öğretim Süreci İçinde, Öğretmen Uygulamalarının Analizi Üzerine Bir Araştırma". Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.) 5/2 (2004), 177-193.