Yıl: 2021 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 183 - 233 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-06-2021

SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU

Öz:
Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak devletin asli görevlerin-den biri sosyal adaleti sağlamaktır. Devlet bu görevini gerçekleştir-mek için sosyal ve ekonomik hayata müdahale ederek, çalışma hakkı gibi Anayasal olarak herkesin sahip olduğu bir hakkın kullanılmasını kolaylaştırıcı tedbirler alabilir. Özellikle toplumsal olarak korunması gereken bazı kesimler için Devletin zorunlu istihdam politikaları yü-rütmesi, sosyal adaletin sağlanmasında pozitif ayrımcılık uygulamala-rına önemli bir örnek teşkil eder. Türk hukukunda zorunlu istihdam politikasından yararlanabilen hassas kesimler; engelliler, sosyal hiz-met modellerinden yararlanan kişiler, eski hükümlüler, terörle müca-delede malul sayılanlar ve/veya yakınları ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yarala-nanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsama giren kişiler, zorun-lu istihdam politikasının bir gereği olarak özel sektörde veya ekseri-yetle kamuda istihdam hakkından yararlanabilmektedirler. Bu kişile-rin, kamuda istihdamı için aranan koşullar ise, kamu personel rejimi-nin genel çerçevesinden farklı özellikler arz etmekte; söz konusu ke-simin istihdamı için birtakım kolaylıklar devlet eliyle getirilmektedir.
Anahtar Kelime:

Compulsory Employment in Public as a Requırement of Social State Principle

Öz:
As a requirement of social state principle, one of the primary du-tiesoftheStateisprovidingsocialjustice.TheStatecantake measures to facilitate the exercising of the rights, such as the right to work, by intervening in social and economic life to fulfill this duty. The State's compulsory employment policies, especially for those who need to be socially protected, set a precedent of positive discrimina-tion practices in ensuring social justice. In Turkish law, people who can benefit from compulsory employment policy are, disabled people, people who benefit from social service models, ex-convicts, people who are considered disabled in the fight against terrorism and/or their relatives, relatives of those who lost their lives and people who are injured without disability during fight against terrorism. These groups can benefit from employment opportunities in private sector or in public as a requirement of the compulsory employment policy. The conditions required for this type of employment in public are different from the general framework of the public personnel regime and some facilities for the mentioned groups are brought by the State.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA GÜNDÜZ F, Çebi Buğdaycı M (2021). SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. , 183 - 233.
Chicago GÜNDÜZ F. Ebru,Çebi Buğdaycı Melike Özge SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. (2021): 183 - 233.
MLA GÜNDÜZ F. Ebru,Çebi Buğdaycı Melike Özge SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. , 2021, ss.183 - 233.
AMA GÜNDÜZ F,Çebi Buğdaycı M SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. . 2021; 183 - 233.
Vancouver GÜNDÜZ F,Çebi Buğdaycı M SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. . 2021; 183 - 233.
IEEE GÜNDÜZ F,Çebi Buğdaycı M "SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU." , ss.183 - 233, 2021.
ISNAD GÜNDÜZ, F. Ebru - Çebi Buğdaycı, Melike Özge. "SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU". (2021), 183-233.
APA GÜNDÜZ F, Çebi Buğdaycı M (2021). SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16(1), 183 - 233.
Chicago GÜNDÜZ F. Ebru,Çebi Buğdaycı Melike Özge SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16, no.1 (2021): 183 - 233.
MLA GÜNDÜZ F. Ebru,Çebi Buğdaycı Melike Özge SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.16, no.1, 2021, ss.183 - 233.
AMA GÜNDÜZ F,Çebi Buğdaycı M SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2021; 16(1): 183 - 233.
Vancouver GÜNDÜZ F,Çebi Buğdaycı M SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2021; 16(1): 183 - 233.
IEEE GÜNDÜZ F,Çebi Buğdaycı M "SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU." Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16, ss.183 - 233, 2021.
ISNAD GÜNDÜZ, F. Ebru - Çebi Buğdaycı, Melike Özge. "SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREĞİ OLARAK KAMUDA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU". Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16/1 (2021), 183-233.