Yıl: 2020 Cilt: 9 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 2138 - 2153 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-06-2021

Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi

Öz:
Mutluluk farklı bilim dalları tarafından uzun zamandır araştırıla gelen birkonudur. Mutluluğa neden olan faktörler ve bu faktörler arasındaki ilişkileraraştırmacıların ilgisini çekmektedir. Mutluluk kişinin kendisi ile doğrudanilişkili olabildiği gibi çevre, mekan, zaman, gelir gibi dışsal etkenlerdenetkilenmektedir. Son zamanlarda İktisat alanında da mutluluk üzerineyapılan araştırmalar artmaktadır. Uluslararası bağımsız araştırmakuruluşları mutluluğu ölçen araştırmalar yapmakta ve yıllık olarak eldeettikleri bulguları raporlar halinde yayınlamaktadırlar. Her bir rapormutluluğun bir yönüne vurgu yaparak mutluluğu anlamlandırmayaçalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı mutluluk üzerinde etkisi olduğunudüşünülen Gelir ve Demokrasi’nin mutluluğa etkisini ortaya çıkarmaktır. Bukatkıyı ölçmek için çok değişkenli istatistik tekniklerden Yapısal EşitlikModellemesi (YEM) tekniği kullanılmıştır. Bu amaçla Birleşmiş Milletlertarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporundaki mutluluk verilerikullanılmıştır. Gelir verileri Dünya Bankasından Demokrasi indeksideğerleri de The Economist tarafından yayınlanan Dünya DemokrasiRaporundan derlenmiştir. Çalışmada mutluluk gizil değişkeni için dünyamutluluk raporunda mutluluk ile ilişkilendirilen sosyal destek, sağlıklıyaşam beklentisi, sosyal özgürlük, yolsuzluk algısı göstergeleri çalışmadagizil değişkenin alt faktörleri olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda gelirinmutluluğu güçlü demokrasinin ise zayıf etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.Ayrıca demokrasi ile gelir arasında ise orta düzey ilişki olduğu sonucunaulaşılmıştır. Buradan hareketle; ekonomik gücü yüksek olan ülkelerdemokrasilerini güçlendirerek vatandaşlarını daha mutlu halegetirebilecekleri öngörüsünde bulunulabilir.
Anahtar Kelime:

Happiness, Income and Democracy: Structural Equation Modeling Proposal for World Countries

Öz:
Happiness is an issue that has been investigated by different branches of science for a long time. The factors that cause happiness and the relationships among these factors attract the attention of researchers. Happiness can be directly related to the person himself; it is also affected by external factors such as environment, place, time and income. Recently, studies on happiness in the field of Economics have also increased. International independent research organizations are conducting studies that measures happiness, and they publish the results they obtain on a yearly basis in reports. Each report tries to make sense of happiness by emphasizing one aspect of happiness. The aim of this study was to reveal the effect of Income and Democracy, which is considered to have an effect on happiness, on happiness. The Structural Equation Modeling (SEM) technique, which is one of the multivariate statistical techniques, was used to measure this contribution. With this aim, happiness data in the World Happiness Report published by the United Nations were used. Income data were collected from the World Bank, and Democracy index values were collected from the World Democracy Report published by The Economist. In the study, for the latent variable, the indicators of social support, healthy life expectancy, social freedom, and perception of corruption, that are associated with happiness in the world happiness report, were considered as the subfactors of the latent variable. As a result of the study, it was concluded that happiness was strongly affected by income and weakly affected by democracy. Furthermore, it was concluded that there was a moderate relationship between democracy and income. From this point of view, it can be predicted that countries with high economic potential can make their citizens happier by strengthening their democracy.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA MENTEŞ N (2020). Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. , 2138 - 2153.
Chicago MENTEŞ NURETTİN Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. (2020): 2138 - 2153.
MLA MENTEŞ NURETTİN Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. , 2020, ss.2138 - 2153.
AMA MENTEŞ N Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. . 2020; 2138 - 2153.
Vancouver MENTEŞ N Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. . 2020; 2138 - 2153.
IEEE MENTEŞ N "Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi." , ss.2138 - 2153, 2020.
ISNAD MENTEŞ, NURETTİN. "Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi". (2020), 2138-2153.
APA MENTEŞ N (2020). Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9(3), 2138 - 2153.
Chicago MENTEŞ NURETTİN Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9, no.3 (2020): 2138 - 2153.
MLA MENTEŞ NURETTİN Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.9, no.3, 2020, ss.2138 - 2153.
AMA MENTEŞ N Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2020; 9(3): 2138 - 2153.
Vancouver MENTEŞ N Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2020; 9(3): 2138 - 2153.
IEEE MENTEŞ N "Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9, ss.2138 - 2153, 2020.
ISNAD MENTEŞ, NURETTİN. "Mutluluk, Gelir ve Demokrasi: Dünya Ülkeleri İçin Yapısal Eşitlik Modeli Önerisi". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 9/3 (2020), 2138-2153.