Yıl: 2020 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 111 - 135 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-06-2021

Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: İşletmeler için yenilik; verimliliğin, kârlılığın, rekabetçiliğin ve sürdürülebilir olmanın vazgeçilmez unsurudur. Bu çalışma kapsamında, yenilikçi girişimlere ait faaliyetlerin sektörel bazda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Entegre bir Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımı kullanılmıştır. Kriter ağırlıkları Entropi yöntemi ile hesaplanmış olup, sektörlerin yenilikçilik kapsamındaki faaliyetlerinin değerlendirilmesinde ise MABAC yöntemi tercih edilmiştir. Bulgular: Yenilikçilik faaliyetlerinin değerlendirilmesinde en önemli kriterin ürün yeniliği kriterleri içerisinde yer alan “mal yeniliği” kriteri olduğu belirlenmiştir. En az önem arz eden kriter ise iş süreci yeniliği kriterleri içerisinde yer alan “iş sorum-luluğu, karar verme veya insan kaynakları yönetimini organize etme yöntemleri yeniliği” kriteridir. Analiz sonuçları, yenilikçi faaliyetler açısından öncü sektörün “toptan ticaret” sektörü olduğunu göstermiştir. Sıralamada ikinci ve üçüncü sırada “imalat sanayi” ve “sanayi” sektörleri göze çarpmaktadır. İlgili dönemde en az yenilik faaliyetinin ise “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” sektöründe gerçekleştirildiği belirlenmiştir.Sonuç ve Öneriler: Yenilikçilik anlamında zayıf olduğu tespit edilen sektörlerin bu eksikliklerinin nedenleri irdelenebilir, iyileştirme önerileri geliştirilebilir.Özgün Değer: Yenilikçi faaliyetlerin değerlendirilmesinde Oslo Kılavuzu’nda 2018 yılında gerçekleştirilen güncellemeler sonrasındaki metodolojiyi esas alan ilk çalışma olması sebebiyle literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu yeni me-todoloji, daha çok yenilik faaliyetlerinin nasıl gerçekleştirildiği üzerine odaklanan ve yenilik türlerini yeni baştan sınıflamaya tabi tutan bir özelliğe sahiptir.
Anahtar Kelime:

Evaluation of Activities of Innovative Initiatives by Entropy Based MABAC Method

Öz:
Purpose: Innovation is an indispensable element of efficiency, profitability, competitiveness and sustainability. In this study, it is aimed to evaluate the activities of innovative enterprises on a sectoral basis.Methodology: An integrated Multi-Criteria Decision Making Approach is used. Criterion weights are calculated with the Entropy method and MABAC method is preferred for evaluating the activities of the sectors within the scope of innovation.Findings: It is determined that the most important criterion in evaluating innovation activities is the innovation of goods, which is included in the product innovation criteria. The least important one is the criterion of business responsibility, decision making or organizing human resources management, which is included in the business process innovation crite-ria. The results of the analysis show that the leading sector in terms of innovative activities is the wholesale trade sector. Manufacturing industry and industry sectors stand out in the second and third places in the ranking. It is also determined that the least innovation activity is carried out in the electricity, gas, steam and air conditioning production and distribution sector in the relevant period.Practical Implications: The causes of these deficiencies in sectors that are found to be weak in terms of innovation can be examined and improvement suggestions can be developed.Originality: This study provides an important contribution to the literature as it is the first study based on the methodo-logy based on the updates made in the Oslo Guide in 2018 in the evaluation of innovative activities. This new methodology has a feature that focuses more on how innovation activities are performed and re-classify innovation types.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Cinaroglu E (2020). Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. , 111 - 135.
Chicago Cinaroglu Eda Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. (2020): 111 - 135.
MLA Cinaroglu Eda Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. , 2020, ss.111 - 135.
AMA Cinaroglu E Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. . 2020; 111 - 135.
Vancouver Cinaroglu E Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. . 2020; 111 - 135.
IEEE Cinaroglu E "Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi." , ss.111 - 135, 2020.
ISNAD Cinaroglu, Eda. "Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi". (2020), 111-135.
APA Cinaroglu E (2020). Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi, 9(1), 111 - 135.
Chicago Cinaroglu Eda Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi 9, no.1 (2020): 111 - 135.
MLA Cinaroglu Eda Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi, vol.9, no.1, 2020, ss.111 - 135.
AMA Cinaroglu E Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi. 2020; 9(1): 111 - 135.
Vancouver Cinaroglu E Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi. 2020; 9(1): 111 - 135.
IEEE Cinaroglu E "Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi." Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi, 9, ss.111 - 135, 2020.
ISNAD Cinaroglu, Eda. "Yenilikçi Girişimlere Ait Faaliyetlerin Entropi Destekli MABAC Yöntemi ile Değerlendirilmesi". Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Dergisi 9/1 (2020), 111-135.