Yıl: 2021 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1858 - 1880 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-07-2021

Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği

Öz:
Tarım sektörü birçok ekonomi için önemini hala koruyan, yalnızca toprağınişlenmesini değil, hayvancılığı, ormancılığı ve balıkçılığı da kapsayan biriktisadi faaliyet alanını oluşturmaktadır. Özellikle gelişmekte olan birçokülkede tarım sektörü hem önemli bir ekonomik alan hem de önemli biristihdam alanı oluşturmaktadır. Tarım sektörünün modernleşmesi veberaberinde gelişmesiyle birlikte kırsal kalkınma, ekonomik büyüme vb. gibitemel ekonomik değişkenler de olumlu olarak etkilenmektedir. Bu ve bunungibi birçok nedenden dolayı Türkiye’deki tarım sektörüne yönelik birçokaraştırma yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı da Türkiye’de 2006Q1-2019Q4yılları arasında çeyrek dönemlik veriler kullanarak merkezi yönetimbütçesinden verilen tarımsal destek ödemeleri ile tarımsal üretim düzeyiarasındaki nedensellik ilişkisini ortaya çıkarmaktır. Nedensellik ilişkisiHacker ve Hatemi-J Bootstrap Nedensellik Testi (2006) ve Hatemi-J (2012)Asimetrik Nedensellik Testi ile tespit edilmiştir. Nedensellik analizindenönce gerçekleştirilen eşbütünleşme analizi sonuçları, Türkiye’de tarımsaldestek ödemeleri ve tarımsal üretim düzeyi arasında uzun dönemli ilişkiolduğunu göstermektedir. Hacker ve Hatemi-J Bootstrap Nedensellik Testi(2006) sonucuna göre tarımsal destek ödemelerinden tarımsal üretimdüzeyine doğru tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Hatemi-J (2012)Asimetrik Nedensellik Testi sonuçları ise tarımsal destek ödemelerindekipozitif ve negatif şoklar ile tarımsal üretim düzeyindeki negatif şoklararasında nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir. Sonuçlar genel olarakdeğerlendirildiğinde Türkiye’de tarım sektörüne verilen desteködemelerinin tarımsal üretim düzeyinde uzun dönemde etkili olduğugörülmektedir. Özellikle tarımsal destek ödemelerindeki pozitif ve negatifşokların tarımsal üretim düzeyindeki negatif şoklarla nedensellik ilişkisiiçerisinde olması, bu sektördeki azalma nedenlerini belirleyerek politikaüretme zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelime:

The Causality Relationship Between Agricultural Subsidy Payments and Agricultural Production: The Case of Turkey

Öz:
The agricultural sector constitutes an economic activity that still maintains its importance for many economies, not only cultivating the land, but also animal husbandry, forestry, and fishing. The agricultural sector is not only an important economic area but also an important employment area, especially in most of the developing countries. With the modernization and development of the agricultural sector, basic economic variables such as rural development, economic growth, etc. are also positively affected. The purpose of the study is to investigate the causal relationship between agricultural incentive payments from the central government budget and agricultural production levels through using the quarterly data for the period of 2006Q1-2019Q4 in Turkey. The causal relationship is determined through Hacker and Hatemi-J Bootstrap Causality Test (2006) and Hatemi-J (2012) Asymmetric Causality Test. The results of cointegration analysis that is carried out before causality analysis indicate that there is a long-term relationship between the agricultural incentive payments and the level of agricultural production in Turkey. According to the results of Hacker and Hatemi-J Bootstrap Causality Test (2006), one-way causality is determined from agricultural incentive payments to the level of agricultural production. On the other hand, Hatemi-J (2012) Asymmetric Causality Test results show that there is a causal relationship between positive and negative shocks in agricultural incentive payments and negative shocks at the level of agricultural production. As the results indicate, it could be asserted that agricultural incentive payments have a long-term effect on the level of agricultural production in Turkey. Especially, the fact that positive and negative shocks in agricultural incentive payments are in a causal relationship with negative shocks in the level of agricultural production reveals the necessity of policy making by determining the reasons for the decrease in this sector.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SAGDIC E, ÇAKMAK E (2021). Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. , 1858 - 1880.
Chicago SAGDIC Ersin Nail,ÇAKMAK Eren Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. (2021): 1858 - 1880.
MLA SAGDIC Ersin Nail,ÇAKMAK Eren Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. , 2021, ss.1858 - 1880.
AMA SAGDIC E,ÇAKMAK E Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. . 2021; 1858 - 1880.
Vancouver SAGDIC E,ÇAKMAK E Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. . 2021; 1858 - 1880.
IEEE SAGDIC E,ÇAKMAK E "Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği." , ss.1858 - 1880, 2021.
ISNAD SAGDIC, Ersin Nail - ÇAKMAK, Eren. "Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği". (2021), 1858-1880.
APA SAGDIC E, ÇAKMAK E (2021). Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10(2), 1858 - 1880.
Chicago SAGDIC Ersin Nail,ÇAKMAK Eren Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10, no.2 (2021): 1858 - 1880.
MLA SAGDIC Ersin Nail,ÇAKMAK Eren Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.10, no.2, 2021, ss.1858 - 1880.
AMA SAGDIC E,ÇAKMAK E Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2021; 10(2): 1858 - 1880.
Vancouver SAGDIC E,ÇAKMAK E Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2021; 10(2): 1858 - 1880.
IEEE SAGDIC E,ÇAKMAK E "Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10, ss.1858 - 1880, 2021.
ISNAD SAGDIC, Ersin Nail - ÇAKMAK, Eren. "Tarımsal Destek Ödemeleri ile Tarımsal Üretim Düzeyi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10/2 (2021), 1858-1880.