Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları

Yıl: 2021 Cilt: 16 Sayı: 205 Sayfa Aralığı: 1543 - 1502 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 15-05-2022

Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları

Öz:
Pandemi koşullarında adalete erişimin tüm kapılarını açık tutmak üzere, bilişim teknolojilerine yargılama sürecinde nasıl daha fazla etkinlik kazandırılabilir sorusuna isabetli cevaplar verebilme ihtiyacı daha fazla hissedilmeye başlamıştır. Ancak bu noktada atılacak acele adımlar, yargılamanın temel ilkelerinin (farkında olmadan) zedelenmesine yol açabilecek sonuçlar doğurabilecektir. Yargılama sürecini gerçek ortamdan sanal ortama taşımaya yönelik girişimlerde temel yargılama ilkeleri mümkün olduğu ölçüde gözetilerek ölçülülük temelli bir yaklaşım benimsenmesi, “Yargılama İlkeleri” - “Yargılamada Hız ve Kolaylık Arzusu” çatışmasını kazan-kazan ekseninde çözümleyen sonuçlar üretilmesine katkı sunabilecektir. Bu doğrultuda çalışma, hukuk yargılamasında ses ve görüntü aktarımıyla duruşma yapılması özelinde “böyle bir yaklaşımın nasıl geliştirilebileceği sorusunu” masaya yatırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel önermesi, çevrimiçi duruşma uygulamalarının fiziki ortamda gerçekleştirilen duruşmaların bir ikamesi olamayacağı ve bu sebeple uygulanma alanının kısıtlanması gerektiğidir. e-duruşma uygulamalarının temel sorunları arasında yer alan duruşma sırasında bağlantı kopması durumunda, o ana dek gerçekleştirilen işlemlerin akıbetinin ne olacağı sorusuna Türkiye gibi kesitli (ardışık), yani birbirini takip eden duruşma modelini benimseyen yargılama sistemlerinde usulî müktesep hakkın doğduğu anı tespit ederek cevap vermeye odaklanan bu çalışmada, usulî müktesep hak müessesinin belirsizliklerinden arındırılmasının e-duruşma uygulamalarındaki önemine vurgu yapılacak ve son olarak, etkili bir dava yönetimi sistemi ile yoğunlaştırılmış duruşma yaklaşımı doğrultusunda bir yargılama süreci tasarımının gerekliliğine kısaca işaret edilecektir.
Anahtar Kelime:

The Necessary Limits of Holding a Hearing with Simultaneously Sound and Image Transmission in Turkish Civil Proceeding in the Light of Principles of Judgment that Come to the Fore and Procedural Vested Right

Öz:
To keep open all doors of access to justice under the conditions of Pandemic, the need to give accurate answers to the question of how to gain more efficiency from information technologies in the judicial procedure has increased. However, hasty steps to be taken at this point may result in (unwittingly) damage to the basic principles of the judgment. In attempts to bring away the judicial process from real environment to virtual environment, adopting a proportionality based approach by considering the basic judgment principles as much as possible will contribute to having results that resolve the conflict of “Principles of Judgment” vs. “Need for Speed and Convenience in Judgment” in a win-win situation. In this respect, this article aims to discuss the question of “how such an approach can be developed” in terms of holding a hearing with sound and image transmission in civil procedure. The basic premise of the study is that online hearing applications cannot be a substitute for the hearings held in the physical environment, and therefore the area of its application should be limited. In this study which intends to find out what will happen to the transactions carried out so far in case of disconnection during the hearing, which is among the main problems of e-hearing applications, by determining the moment when the procedural vested right arises in Turkish civil procedure, which adopts the discontinuous hearing model, the importance of clearing the uncertainties of the procedural vested right in e-hearing practices will be emphasized. In addition, the necessity of designing a trial process in line with a concentrated hearing approach and an effective case management system will be indicated.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA KIYAK E (2021). Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. , 1543 - 1502.
Chicago KIYAK EMRE Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. (2021): 1543 - 1502.
MLA KIYAK EMRE Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. , 2021, ss.1543 - 1502.
AMA KIYAK E Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. . 2021; 1543 - 1502.
Vancouver KIYAK E Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. . 2021; 1543 - 1502.
IEEE KIYAK E "Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları." , ss.1543 - 1502, 2021.
ISNAD KIYAK, EMRE. "Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları". (2021), 1543-1502.
APA KIYAK E (2021). Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16(205), 1543 - 1502.
Chicago KIYAK EMRE Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16, no.205 (2021): 1543 - 1502.
MLA KIYAK EMRE Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.16, no.205, 2021, ss.1543 - 1502.
AMA KIYAK E Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2021; 16(205): 1543 - 1502.
Vancouver KIYAK E Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2021; 16(205): 1543 - 1502.
IEEE KIYAK E "Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları." Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16, ss.1543 - 1502, 2021.
ISNAD KIYAK, EMRE. "Duruşmada Etkinlik Kazanan Yargılama İlkeleri ile Usulî Müktesep Hak Işığında Türk Hukuk Yargılamasında Eş Zamanlı Ses ve Görüntü Aktarımıyla Duruşma Yapılmasının Olması Gereken Sınırları". Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16/205 (2021), 1543-1502.