GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Yıl: 2022 Cilt: 10 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 494 - 518 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.19145/e-gifder.1069869 İndeks Tarihi: 29-07-2022

GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Öz:
İş hayatından toplumsal hayata kadar uzayan ve farklılaşan tüm organizasyonlarda gruplar önemli bir yer tutmaktadır. Bu gruplara bireyler kendi istekleriyle katılabilecekleri gibi zorunlu olarak da katılım sağlamaları söz konusu olmaktadır. Gruba üye olan her birey diğer grup üyeleriyle etkileşim halinde olur. Bu bağlamda grup içi iletişim ağının etkin ve verimli yapılanması son derece önem arz etmektedir. Grup oluşumları birbirine benzer şekilde olsa da grup yapıları farklı özellikler göstermektedir. Motivasyon kaynaklarını ve ortak amaçlarını paylaşan bireyler arasında sürekli bir etkileşim meydana gelmekte ve etkileşimde bulundukları süreçte hiyerarşik yapıdan ve belirlenmiş rollerden oluşan grup yapıları ortaya çıkmaktadır (Barlı, 2010:399). Gruplar, amaçları, üye sayıları, gruba katılım zorunluluğu ve yaşam süresi bakımında farklı özellikler taşırlar. Bununla birlikte gruplar, birincil ve ikincil, biçimsel ve biçimsel olmayan, üyelik ve özenme, resmî ve resmî olmayan gruplar biçiminde sınıflandırılır. Gruba üye bireylerin, grup içinde uymak zorunda oldukları ‘norm’ adı verilen kurallar vardır. Normların bir bölümü yazılı, bir bölümü ise sözlü tarzda oluşturulmuştur. Geliştirilen tüm normlar, gruba üye bireyler tarafından bilinir. Grupları düzenleyen bir fonksiyona sahip olan normlar, kısa sürede oluşabileceği gibi uzun zaman zarfında da meydana gelebilir. Çeşitli nedenlerle bireylerin, doğal ya da zorunlu olarak üyesi oldukları grupların oluşumu, yapısı, özellikleri gruplar açısından farklılık göstermektedir. Grubun oluşma nedeni, özellikleri, sınıflandırılması, grup içi iletişim ağları ve gruba üye bireylerin birbirleriyle etkileşimleri dinamik bir grup yapısı oluşturmada önemli hususlardır.Bu çalışmada grupların oluşumları, grup yapısı ve iletişimi yerli ve yabancı kaynaklı litaratür taramasıyla incelenecektir.
Anahtar Kelime: Norm Lider Grup İletişim

INVESTIGATION OF INTERGROUP COMMUNICATION PROCESSES IN TERMS OF GENERAL FORMATION, STRUCTURE AND FEATURES OF GROUPS

Öz:
Groups have an important place in all organizations that extend and differentiate from business life to social life in general. Individuals can participate in these groups voluntarily or they are required to participate in these groups. Every individual who is a member of the group interacts with other group members. In this context, effective and efficient structuring of the intra-group communication network is extremely important. Although group formations are similar to each other, group structures show different characteristics. A continuous interaction occurs between individuals who share their motivational sources and common goals, and in the process of interaction, group structures consisting of hierarchical structure and determined roles emerge (Barlı, 2010:399). Groups have different characteristics in terms of purpose, number of members, obligation to join the group and life span. However, groups are classified into primary and secondary, formal and informal, membership and motivation, formal and informal groups. There are rules called 'norms' that the members of the group have to comply with within the group. Some of the norms are written and some are formal. All developed norms are known to the members of the group. Norms, which have a function that regulates groups, can be created in a short time or in a long time. For various reasons, the formation, structure and characteristics of the groups to which individuals are naturally or necessarily members differ in terms of groups. The reason for the formation of the group, its characteristics, classification, intra-group communication networks and the interaction of the members of the group with each other are important issues in creating a dynamic group structure. In this study, the formation of groups, group structure and communication will be examined by scanning domestic and foreign literature.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKSU, Mualla Bilgin, (1996). “İnsan İlişkilerinde Bir Boyut: Grup Davranışı”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 7(7), s.311-328.
  • BARLI, Önder (2010). Davranış Bilimleri ve Örgütlerde Davranış, İstanbul: Aktif Yayınevi.
  • BAŞ, Murat ve ŞİRİN, Sabri, (2021). “Zorunlu Vatandaşlık Davranışının Görev Becerikliliği Üzerine Etkisinde Örgütsel Muhalefetin Aracılık Rolü ve Örgütsel Güvenin Düzenleyici Rolü”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 22 (1), s.356-378.
  • BAŞ, Murat, (2022). “Kamu Çalışanlarının Kapsayıcı Liderlik Algısı Üzerine Bir Araştırma”, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), s.343- 354.
  • BEKTAŞ, Meral ve ERDEM, Ramazan (2015). “Örgütlerde İnformal İletişim süreci: Kavramsal Bir Çerçeve,” Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), s. 125-139.
  • BERLO, David K. (1960). The Process of Communication: An Introduction to Theory and Practice. New York: Holt, Rinehart and Winston, Inc.
  • DERELİ, Beliz ve CENGİZ, Dicle (2011). “İnsan Kaynakları Yönetiminde Grup, Grup Dinamiği Kavramları ve Grup Dinamiğinin Ölçülmesi Üzerine Uygulama Örneği”, Öneri Dergisi, 9(35), s. 35-43.
  • EREN, Erol (1989). Yönetim Psikolojisi, İstanbul: İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları.
  • EREN, Erol (2003). Yönetim ve Organizasyon, 6. Baskı, İstanbul: Beta Yayınları. GENÇ, Nurullah (2004). Yönetim ve Organizsayon – Çağdaş Sistemler ve Yaklaşımalar, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • GÖNÜLLÜ, Müzeyyen (2001). “Grup ve Grup Yapısı”, CÜ İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(1), s. 191-201.
  • GENÇ, Nurullah ve DEMİRDÖĞEN, Osman (1995). Yöneticilerin El Kitabı, Erzurum: Birey Yayıncılık.
  • GÜL, Özkan (2012). Örgütsel İklim ve İletişim İklimi Arasındaki Etkileşim: OMU Vakfı İşletmelerinde Bir Araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • GÜNGÖR, Nazife (2011). İletişime Giriş, Ankara: Siyasal Kitapevi.
  • GÜRÜZ, Demet ve EĞİNLİ, Ayşe Temel (2008). İletişim Becerileri: Anlamak, Anlatmak, Anlaşmak, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • HARGIE, Owenand and DICKSON, David (2004). Skilled Interpersonal Communication: Research, Theory and Practice. London: Routledge.
  • HASSAN, Bushra; MAQSOOD, Aneala and RIAZ, Muhammad. N. (2011). Relationship Between Organizational Communication Climate And İnterpersonal Conflict Management Styles. Pakistan: Journal of Psychology.
  • HOMANS, George C. (1971). İnsan Grubu. Çev: Oğuz Onaran, Baskın Oran ve Ünsal Oskay, Ankara: Sevinç Matbaası.
  • HORTAÇSU, Nuran (1998). Grup İçi ve Gruplar Arası Süreçler, Ankara: İmge Yayınevi.
  • KAĞITÇIBAŞI, Çiğdem, (1988), İnsan ve İnsanlar, İstanbul: Evrim Basım Yayın Dağıtım.
  • KAYA, Çetin (2002). Liderler: Liderliğe Giden Yollar, İstanbul: Beta Yayınları.
  • KAYNAK, Tuğray (1995). Organizasyonel Davranış ve Yönlendirilmesi, Alfa İstanbul: Basım Dağıtım.
  • KIDWELL, Roland E. and VALENTINE, Sean R. (2009). “Positive group context, work attitudes, and organizational misbehavior: The case of withholding job effort”, Journal of Business Ethics, 86(1), p. 15-28.
  • LAZAR, Judith (2001). İletişim Bilimi, (Çev. Cengiz Anık), Ankara: Vadi Yayınları.
  • MILLS, Theodere. M. (1967). The Sociology of Small Groups. New Jersey: Prentice-Hall.
  • ÖZKALP, Enver ve KIREL, Çiğdem (2016). Örgütsel Davranış, Bursa: Ekin Basım Yayın.
  • ÖZKALP, Enver (1998). Sosyolojiye Giriş, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Vakfı Yayını.
  • PARSONS, Talcott. (1966). Societies: Evolutionary and Comparative Perspectives. New Jersey: Prentice-Hall.
  • ŞAHİN, Sultan ve ARAL, Neriman. (2012). “Aile içi iletişim”, Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), s.55-66.
  • ŞERİF, Muzaffer. ve ŞERİF, Carolyn. W. (1996). Sosyal Psikolojiye Giriş I. Çev: Mustafa Atakay ve Aysun Yavuz. İstanbul: Sosyal Yayınları.
  • TÖREMEN, Fatih ve ERSÖZLÜ, Alpay. (2010). Eğitim Örgütlerinde Sosyal Sermaye ve Yönetimi, İstanbul: İdeal Yayıncılık.
  • TUTAR, Hasan ve YILMAZ, Kemal M. (2005). Genel İletişim – Kavramlar ve Modeller, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • ULUKUŞ, Kanuni Süleyman, (2010). "Örgütsel İletişim Örüntüsünün Kurum İçi İlişkilerdeki Önemi: Aksaray İl Emniyet Teşkilatında Uygulamalı Bir Çalışma (Doktora Tezi), Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • YÜCEL, İlhami, ŞİRİN, Muhammed Sabri ve BAŞ, Murat, (2021). The Mediating Effect Of Work Engagement On The Relationship Between Work–Family Conflict And Turnover İntention And Moderated Mediating Role Of Supervisor Support During Global Pandemic. International Journal Of Productivity And Performance Management.
  • ZENCİRKIRAN, Mehmet. (2021). Örgütsel Davranış, Bursa: Dora Basım-Yayın Dağıtım.
  • ZENCİRKIRAN, Mehmet ve KESER, Aşkın (2018). Örgütsel Davranış, Bursa: Dora Basım-Yayın dağıtım.
  • BAKAN, Ömer (2008). Halkla İlişkiler Aracı Olarak İnternet, (Editörler), Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan. Halkla İlişkiler, Konya: Tablet Yayınları, s.373- 389.
  • GERAY, Haluk (2006). Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • GÜLLÜPUNAR, Hasan (2010). Seçmen Tercihi Bakımından Aday İmajı: Konya 2009 Yerel Seçimleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Konya.
  • TARHAN, Ahmet (2006). "Turistik Tanıtma Sorununa Bir Çözüm Önerisi: Tanıtma Tekerleği", I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu, 47-57 Mayıs 2006, Konya.
APA Ağın K (2022). GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. , 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
Chicago Ağın Kaya GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. (2022): 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
MLA Ağın Kaya GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. , 2022, ss.494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
AMA Ağın K GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. . 2022; 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
Vancouver Ağın K GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. . 2022; 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
IEEE Ağın K "GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ." , ss.494 - 518, 2022. 10.19145/e-gifder.1069869
ISNAD Ağın, Kaya. "GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ". (2022), 494-518. https://doi.org/10.19145/e-gifder.1069869
APA Ağın K (2022). GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 10(1), 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
Chicago Ağın Kaya GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 10, no.1 (2022): 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
MLA Ağın Kaya GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, vol.10, no.1, 2022, ss.494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
AMA Ağın K GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 2022; 10(1): 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
Vancouver Ağın K GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi. 2022; 10(1): 494 - 518. 10.19145/e-gifder.1069869
IEEE Ağın K "GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ." Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 10, ss.494 - 518, 2022. 10.19145/e-gifder.1069869
ISNAD Ağın, Kaya. "GRUPLARIN GENEL OLUŞUMLARI, YAPILARI VE ÖZELLİKLERİ TANIMLANARAK GRUP İÇİ İLETİŞİM SÜREÇLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ". Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 10/1 (2022), 494-518. https://doi.org/10.19145/e-gifder.1069869