Yıl: 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 68 - 72 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-07-2022

İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi

Öz:
Infertilite; biyolojik, ruhsal, etik, sosyal ve ekonomik problemleri be- raberinde getiren kültürel ve dinsel yönleri olan önemli bir sorundur. Birçok boyutu bulunan infertilitenin tüm dünyada yaklaşık olarak 50- 80 milyon çifti olumsuz etkilediği tahmin edilmektedir. Başka bir de- yişle Türkiye’de evli 6 kadından biri, dünyada ise ortalama her 10 ka- dından biri bu sorunu yaşamaktadır. Bu sorun sadece kadınları değil, onların ailelerini, eşlerini, eşlerinin ailelerini ve yakın çevrelerindeki birçok kişiyi de etkilemektedir. Bunlar göz önünde bulundurulduğun- da infertilitenin bireyleri/çiftleri etkileme alanı katlanmaktadır. İnfer- tilite kadınlarda; gebe kalamama, doğuramama, kendini toplumdan dışlanmış hissetme, annelik içgüdüsünün eksik olması, kendini yalnız ve değersiz hissetme, kadınlık rolünü yerine getirememe ve sosyal rol eksikliği olarak algılanmaktadır. Erkeklerde de benzer şekilde; do- ğurtamama, babalık içgüdüsünün doyurulamaması, erkeklik rolünü yerine getirememe, soyunu devam ettirememe, yalnız kalma korkusu ve sosyal güvence eksikliği olarak algılanmaktadır. Sonuç olarak bu durum; çiftlerin duygusal durumlarını, sosyal yaşamlarını, evlilik iliş- kilerini, cinsel yaşamlarını, benlik saygılarını, gelecek ile ilgili planla- rını, beden imgelerini etkileyerek çift uyumunu ve yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu aşamada hemşireler yaşanan stresi azaltmada kilit rol üstlenmekte ve infertil çiftler için anahtar bir bilgi kaynağı olmaktadır.
Anahtar Kelime:

The Importance of Dyadic Adjustment and Quality of Life in Infertile Couples

Öz:
Infertility is an important problem that has cultural, religious, and social aspects and brings with it biological, psychological, social, ethical, and economic problems. Infertility with its different aspects is thought to affect about fifty to eighty million couples all over the world today. In other words, it affects one out of every ten females worldwide on average, while in Turkey, it affects one out of every six married females. Not only women but also their families, their spouses, the families of their spouses, and many people in their immediate surroundings are affected by this problem. The impact of infertility on relationships rise when a women’s perceptions of their infertility appear, such as the inability to conceive and have children, the inability to satisfy the maternal instinct, the inability to fulfill the role of femininity and the feelings of being isolated from society, being worthless and lonely, having no one to look after them in old age, and lacking a social role. Similar to women, men regard their infertility as the failure to fulfill the role of masculinity, fearing loneliness, the inability to maintain the lineage, and a lack of social security. As a result, this situation influences dyadic adjustment and quality of life negatively with its effects on a couple’s social life, emotional situation, marital relationships, sexual life, plans for the future, self-esteem, and body image. At this stage, nurses play a key role in reducing stress and becoming a key source of information for infertile couples.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA BAŞARAN F, gürsoy e (2019). İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. , 68 - 72.
Chicago BAŞARAN Fatma,gürsoy elif İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. (2019): 68 - 72.
MLA BAŞARAN Fatma,gürsoy elif İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. , 2019, ss.68 - 72.
AMA BAŞARAN F,gürsoy e İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. . 2019; 68 - 72.
Vancouver BAŞARAN F,gürsoy e İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. . 2019; 68 - 72.
IEEE BAŞARAN F,gürsoy e "İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi." , ss.68 - 72, 2019.
ISNAD BAŞARAN, Fatma - gürsoy, elif. "İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi". (2019), 68-72.
APA BAŞARAN F, gürsoy e (2019). İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 16(1), 68 - 72.
Chicago BAŞARAN Fatma,gürsoy elif İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 16, no.1 (2019): 68 - 72.
MLA BAŞARAN Fatma,gürsoy elif İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, vol.16, no.1, 2019, ss.68 - 72.
AMA BAŞARAN F,gürsoy e İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2019; 16(1): 68 - 72.
Vancouver BAŞARAN F,gürsoy e İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2019; 16(1): 68 - 72.
IEEE BAŞARAN F,gürsoy e "İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi." Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 16, ss.68 - 72, 2019.
ISNAD BAŞARAN, Fatma - gürsoy, elif. "İnfertil Çiftlerde Çift Uyumu ve Yaşam Kalitesinin Önemi". Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 16/1 (2019), 68-72.