Yıl: 1997 Cilt: 28 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 207 - 218 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması

Öz:
İstanbul ve Trakya yöresinde infertilite sorunu olan 92 dişi sığırın ve İstanbul Üniv. Veteriner Fakültesi Araştırma çiftliğindeki 52 sağlıklı süt sığırının kan serumları, Q-Fever infeksiyonunun sero-prevalansı yönünden ticari ELISA kiti ile incelendi. İnfertilite sorunu olan 92 sığırın 35 (%36.45)'inde ve sağlıklı 52 süt sığırının 4 (%7.6)'ünde Coxiella burnetii antikorları saptandı. Q-Fever yönünden risk grubunu oluşturan veteriner hekim, mezbaha ve laboratuvar çalışanları, hayvan bakıcıları, veteriner teknisyenleri ve veteriner fakültesi öğrencilerinden oluşan 50 insan serumu da C. burnetii antikorları yönünden ELISA ile incelendi ve 23 (%46) serum pozitif bulundu. Bu durum infeksiyonun dişi sığır ve insanlardaki sero-prevalansının yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Anahtar Kelime: Coxiella burnetii sığır zoonoz meslek tehlikeleri insan hastalık tetkiki dişide kısırlık bakteriyel hastalıklar riketsiyal hastalıklar

Konular: Mikrobiyoloji Parazitoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları Tropik Tıp Veterinerlik Zooloji

Detection of antibodies to Coxiella burnetii in cattle with infertility problems and human sera by ELISA and its sero-prevalence

Öz:
The sero-prevalence studies were performed in order to investigate the Q-Fever disease in cattle and people. Firstly, 92 sera from dairy cows with infertility problems in İstanbul and Trakya district and 52 sera from apparently healthy cows in veterinary faculty farm were analysed by a commercial ELISA test for the presence of antibodies to Coxiella burnetii. 35 (36.45%) sera of 92 cows with infertility problems and 4 (7.6 %) sera of 52 apparently healthy dairy cows were found to be positive for antibodies to C. burnetii. Secondly, 50 sera collected from the veterinary surgeons, abottoir and laboratory workers, shepherds, veterinary, technicians and veterinary sutdents were also analysed for antibodies to C. burnetii using the same test and 23 (46%) sera were found to be positive. This indicates the high prevalence of antibodies to C. burnetii in people and cattle.
Anahtar Kelime: disease surveys female infertility bacterial diseases rickettsial diseases Coxiella burnetii cattle zoonoses occupational hazards man

Konular: Mikrobiyoloji Parazitoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları Tropik Tıp Veterinerlik Zooloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZGÜR N, HASOKSÜZ M, Yılmaz H, IKIZ S, ILGAZ A (1997). İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. , 207 - 218.
Chicago ÖZGÜR N. Yakut,HASOKSÜZ MUSTAFA,Yılmaz Huseyin,IKIZ SERKAN,ILGAZ Atilla İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. (1997): 207 - 218.
MLA ÖZGÜR N. Yakut,HASOKSÜZ MUSTAFA,Yılmaz Huseyin,IKIZ SERKAN,ILGAZ Atilla İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. , 1997, ss.207 - 218.
AMA ÖZGÜR N,HASOKSÜZ M,Yılmaz H,IKIZ S,ILGAZ A İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. . 1997; 207 - 218.
Vancouver ÖZGÜR N,HASOKSÜZ M,Yılmaz H,IKIZ S,ILGAZ A İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. . 1997; 207 - 218.
IEEE ÖZGÜR N,HASOKSÜZ M,Yılmaz H,IKIZ S,ILGAZ A "İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması." , ss.207 - 218, 1997.
ISNAD ÖZGÜR, N. Yakut vd. "İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması". (1997), 207-218.
APA ÖZGÜR N, HASOKSÜZ M, Yılmaz H, IKIZ S, ILGAZ A (1997). İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 28(2), 207 - 218.
Chicago ÖZGÜR N. Yakut,HASOKSÜZ MUSTAFA,Yılmaz Huseyin,IKIZ SERKAN,ILGAZ Atilla İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 28, no.2 (1997): 207 - 218.
MLA ÖZGÜR N. Yakut,HASOKSÜZ MUSTAFA,Yılmaz Huseyin,IKIZ SERKAN,ILGAZ Atilla İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, vol.28, no.2, 1997, ss.207 - 218.
AMA ÖZGÜR N,HASOKSÜZ M,Yılmaz H,IKIZ S,ILGAZ A İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi. 1997; 28(2): 207 - 218.
Vancouver ÖZGÜR N,HASOKSÜZ M,Yılmaz H,IKIZ S,ILGAZ A İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması. Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi. 1997; 28(2): 207 - 218.
IEEE ÖZGÜR N,HASOKSÜZ M,Yılmaz H,IKIZ S,ILGAZ A "İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması." Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 28, ss.207 - 218, 1997.
ISNAD ÖZGÜR, N. Yakut vd. "İnfertilite sorunu olan dişi sığırlarda ve insanlarda Coxiella burnetii antikorlarının ELISA testi ile belirlenmesi ve sero-prevalansın saptanması". Pendik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 28/2 (1997), 207-218.