Yıl: 2006 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 11 - 20 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler

Öz:
Yaşlılık döneminde görülen ruhsal sorunlar arasında birinci sırada yer alan depresyon, yaşlılarda en sık karşılaşılan, çevreye uyumu ve sağlıklı yaşamı olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. AMAÇ: Çalışma, bir sağlık ocağı bölgesinde yaşayan 60 yaş ve üzeri yaşlıların depresyon düzeylerini ve bazı ilişkili faktörler açısından incelemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma Ekim-Aralık 2004 tarihleri arasında Sivas il sınırları içindeki bir sağlık ocağına başvuran 363 yaşlı bireyle gerçekleştirilmiştir. Veriler Geriatrik Depresyon Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Student t testi, Varyans analizi, Mann Whitney U testi ve KW testleri kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan yaşlıların yaş ortalaması 68.12±6.23 dür. Yaşlıların % 17.4 ünde olası, % 26.2'sin de kesin depresyon olduğu bulunmuştur. Depresyon puan ortalamaları kadınlarda erkeklere göre, dullarda evlilere göre, sosyal desteği olmayanlarda olanlara göre, fiziksel olarak yarı bağımlı olanlarda bağımsız olanlara göre, okuma yazması olmayanlarda okuma yazması olanlara göre, ekonomik durumu kötü olanlarda iyi olanlara göre, yalnız yaşayanlarda eşi ile birlikte yaşayanlara göre, yaşamın anlamsız olduğunu ifade edenlerde anlamlı olduğunu söyleyenlere göre istatistiksel olarak daha anlamlı bulunmuştur (p<0.05) SONUÇ:Yaşlıların yarıya yakınının çeşitli düzeylerde depresyon yaşadığı belirlenmiştir. Risk grubundaki yaşlı bireylerin toplum ruh sağlığı hizmetlerine yönlendirilerek, ele alınmasının gerekli olduğu, düşünülmektedir.
Anahtar Kelime: Yaşlı Hemşirelik Depresyon

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Sabanciogullari S, KELLECİ M, AYDIN D, Dogan S (2006). Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. , 11 - 20.
Chicago Sabanciogullari Selma,KELLECİ Meral,AYDIN Dilek,Dogan Selma Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. (2006): 11 - 20.
MLA Sabanciogullari Selma,KELLECİ Meral,AYDIN Dilek,Dogan Selma Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. , 2006, ss.11 - 20.
AMA Sabanciogullari S,KELLECİ M,AYDIN D,Dogan S Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. . 2006; 11 - 20.
Vancouver Sabanciogullari S,KELLECİ M,AYDIN D,Dogan S Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. . 2006; 11 - 20.
IEEE Sabanciogullari S,KELLECİ M,AYDIN D,Dogan S "Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler." , ss.11 - 20, 2006.
ISNAD Sabanciogullari, Selma vd. "Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler". (2006), 11-20.
APA Sabanciogullari S, KELLECİ M, AYDIN D, Dogan S (2006). Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg., 2(1), 11 - 20.
Chicago Sabanciogullari Selma,KELLECİ Meral,AYDIN Dilek,Dogan Selma Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg. 2, no.1 (2006): 11 - 20.
MLA Sabanciogullari Selma,KELLECİ Meral,AYDIN Dilek,Dogan Selma Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg., vol.2, no.1, 2006, ss.11 - 20.
AMA Sabanciogullari S,KELLECİ M,AYDIN D,Dogan S Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg.. 2006; 2(1): 11 - 20.
Vancouver Sabanciogullari S,KELLECİ M,AYDIN D,Dogan S Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg.. 2006; 2(1): 11 - 20.
IEEE Sabanciogullari S,KELLECİ M,AYDIN D,Dogan S "Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler." Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg., 2, ss.11 - 20, 2006.
ISNAD Sabanciogullari, Selma vd. "Bir sağlık ocağına başvuran yaşlılarda depresyon ve ilişkili faktörler". Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Sağlık Eğitim Araştırma Derg. 2/1 (2006), 11-20.