Yıl: 2006 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 7 - 13 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Bu araştırma, Sağlık Bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin do ğum öncesi bakım hizmetlerinden yararlanma durumları, bunu etkileyen faktörler ve anne sütü ile beslenme konusundaki bilgilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu çalışmada, üç aylık süre içersinde doğum yapan tüm anneler (n=502) çalışmaya alınmıştır. Annelerin anket formundaki sorulara verdikleri yanıtlar değerlendirmeye alınarak istatistiksel değerlendirmede ki-kare ve student's t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin % 96.4'ü il merkezi ve ilçelerde yaşamakta olup % 53.9'u ilkokul mezunu ve % 87.1'i çalışmamaktaydı. Akraba evliliği ora¬nı % 16.3 olarak bulundu ve okur yazar olmayan veya 8 yıl altında eğitim alan annelerin akraba evliliği oranı, 8 yıl ve üzerinde eğitim alanlara göre daha fazla idi (p<0.05). Ayrıca, akraba evliliği olan annelerin grubunda gebelik sayısı, doğum sayısı ve yaşayan çocuk sayısı daha fazlaydı (p<0.05). Son gebelik sırasındaki izlemlerine bakıldığında; % 95.6'sı kontrol amacıyla en az bir kez doktora başvururken, 6 veya üstünde izlemi olanların oranı % 53.8 idi. Annelerin bebek beslenmesi konusundaki bilgileri değerlendirildiğinde; % 95.8'i doğumdan hemen sonra süt vermeye başlanması gerektiğini biliyordu. Sonuç: Annelerin gebelik sırasında en az bir kez de olsa sağlık kuruluşuna başvurma oranının yüksek olması dikkat çekicidir. Ancak sadece ya¬rısının yeterli sayıda izleminin olması; doğum öncesi izlemin sürdürülmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Ayrıca, akraba evliliği olan grupta doğurganlık oranının yüksekliği ve eğitim düzeyinin düşüklüğü bu grupta, eğitimle ilgili daha çok çalışma yapılması gerektiğini de düşündürmektedir.
Anahtar Kelime: Anne sütüyle beslenme Doğum öncesi bakım Kan bağı Anketler

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları Pediatri Hemşirelik Aile Çalışmaları

Evaluation of the prenatal care usage of mothers giving birth at the ministry of health, Ankara Etlik Training and Research Hospital of Obstetrics and Ggynecology

Öz:
Objective: The aim of this study was to determine the prenatal care usage of mothers giving birth at the Ministry of Health, Ankara Etlik Training and Research Hospital of Obstetrics and Gynecology, the influencing factors and the mother's knowledge level regarding breastfeeding. Methods: All mothers giving birth during a 3-month period (n=502) were included in this sectional study. The responses provided to a questionnaire were evaluated with chi-square and t-tests for statistical analysis. Results: The percentage living in the city center or towns was 96.4% and 53.9% were primary school graduates with 87.1% not working. The rate of consanguineous marriage was 16.3% and this rate was higher in the group of mothers who were primary school graduates or illiterate than high school graduates (p<0.05). The number of pregnancies, births and living children was higher in the group with consanguineous marriages (p<0.05). When monitoring during the final pregnancy was checked, 95.6% had gone to a physician for a check-up at least once with 53.8% going for 6 or more follow-ups. The mother's breastfeeding knowledge was also evaluated and 95.8 % knew that breastfeeding should start after birth. Conclusion: In conclusion, it is encouraging that a high percentage of mothers have gone for follow-ups at a health institution at least once during pregnancy. Because only half had an adequate number of follow-ups more emphasis on prenatal care is still needed. The high rate of birth and low educational level in the consanguineous marriage group indicates more should be done for training these women.
Anahtar Kelime: Prenatal Care Consanguinity Questionnaires Breast Feeding

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları Pediatri Hemşirelik Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Kaya S. Sağlık bakım hizmetlerinin kullanılabilirliği. Toplum ve Hekim 1995; 66:101-106.
  • 2.Mihçiokur S, Akın A. Dünya’da ve Türkiye’de anne ölümleri. Sağlık ve Toplum 1998; 8: 37-44.
  • 3.TC. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü Ana ve Çocuk Ölümlerini Önleme Projesi, 2005.
  • 4.Türkiye’de Anne-Çocuk durum analizi, T.C Hükümeti-UNICEF işbirliği programı, Ankara, 1996:129-136.
  • 5.Akın A, Özvarış ŞB. Ana Sağlığı ve Aile Planlaması. Bertan M, Güler Ç (ed): Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Ankara, Güneş Kitabevi, 1995;119-155.
  • 6.Baksu A, Çığsar MS, Göker N, Kartal S, Hergin CE. Akraba evliliği yapan kadınlarda eğitim düzeyi, evlilik yaşı ve doğurganlık oranları. ŞEH Tıp Bülteni 2000; 3: 35-40.
  • 7.Önderoğlu L. Prenatal bakım. Temel Yenidoğan Sağlığı, Ertogan F, Arsan S (ed), Öncü Ltd, Ankara 1999:1-7.
  • 8.Boz DG, Öztürk Y. Sivas Doğumevi Hastanesinde doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım ve doğuma ilişkin bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2003; 12: 62-68.
  • 9.Altunyurt S. Doğum öncesi bakım. 22-24 Eylül 2005 III. Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Kongre Kitabı 79-81.
  • 10.T.C Sağlık Bakanlığı, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü. T.C. Sağlık Bakanlığı veri toplama ve bildirim formları kullanım kılavuzu, Ankara 1996: 21-23.
  • 11.Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği, Ankara, Türkiye, 2004.
  • 12.Bozkurt Aİ, Şahinöz S, Özçırpıcı B, Özgür S. Gaziantep’te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumu ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Erciyes Tıp Dergisi 2001; 23: 59-67.
  • 13.Kılıç D. Erzurum il Merkezinde 15-49 Yaş Grubu Annelerin Sağlık Ocakları Tarafından Verilen Ana Çocuk Sağlığı Hizmetlerini Kullanma Durumları ve Etkileyen Faktörler. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 1998.
  • 14.Günay T. Doğum öncesi bakımda durum. 22-24 Eylül 2005 III. Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Kongre Kitabı: 89-92.
  • 15.Harma M, Harma M, Kafalı H, Öksüzler C, Demir N. İlk Antenatal Muayenede Yapılan Glukoz Tarama Testinin Değeri. Perinatoloji Dergisi 2003; 11: 37-40.
  • 16.Erata Y E. Preeklampsi: tanı-tedavi. 26-30 Ekim 2003, IX. Ulusal Perinatoloji Kongre Kitabı: 28-32.
  • 17.Harma M, Harma M, Kafalı H, Güngen N, Demir N. Gebelerde Hepatit B Taşıyıcılığı ve Yenidoğana Vertikal Geçiş. Perinatoloji Dergisi 2003; 11: 29-32.
  • 18.Demirel S, Kaplanoğlu N, Acar A, Bodur S, Paydak F. The frequency of consanguinity in Konya, Turkey and its medical effects. Genetic Counseling 1997; 8: 295-301.
  • 19.Dallar Y, Er P, Işıklar Z. Annelerin bebek beslenmesi konusuna ilişkin bilgi, tutum ve davranışları. Ege Pediatri Bülteni 2002; 9:175-180.
  • 20.Cin A, Özkaya B, Ergin S, Yaprak I, Kansoy S, Engindeniz E. 0-24 aylık bebek beslenmesi ve annelerin anne sütü ile bebek beslenmesine ilişkin bilgi-tutum ve davranışları. Optimal Tıp Dergisi 2000; 13:3-9.
APA Dibek Mısırlıoğlu E, ALİEFENDİOĞLU D, FİDAN K, ÇAKMAK F, HABERAL A (2006). Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. , 7 - 13.
Chicago Dibek Mısırlıoğlu Emine,ALİEFENDİOĞLU Didem,FİDAN Kibriya,ÇAKMAK Fatma Nur,HABERAL Ali Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. (2006): 7 - 13.
MLA Dibek Mısırlıoğlu Emine,ALİEFENDİOĞLU Didem,FİDAN Kibriya,ÇAKMAK Fatma Nur,HABERAL Ali Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. , 2006, ss.7 - 13.
AMA Dibek Mısırlıoğlu E,ALİEFENDİOĞLU D,FİDAN K,ÇAKMAK F,HABERAL A Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. . 2006; 7 - 13.
Vancouver Dibek Mısırlıoğlu E,ALİEFENDİOĞLU D,FİDAN K,ÇAKMAK F,HABERAL A Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. . 2006; 7 - 13.
IEEE Dibek Mısırlıoğlu E,ALİEFENDİOĞLU D,FİDAN K,ÇAKMAK F,HABERAL A "Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi." , ss.7 - 13, 2006.
ISNAD Dibek Mısırlıoğlu, Emine vd. "Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi". (2006), 7-13.
APA Dibek Mısırlıoğlu E, ALİEFENDİOĞLU D, FİDAN K, ÇAKMAK F, HABERAL A (2006). Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi, 14(1), 7 - 13.
Chicago Dibek Mısırlıoğlu Emine,ALİEFENDİOĞLU Didem,FİDAN Kibriya,ÇAKMAK Fatma Nur,HABERAL Ali Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi 14, no.1 (2006): 7 - 13.
MLA Dibek Mısırlıoğlu Emine,ALİEFENDİOĞLU Didem,FİDAN Kibriya,ÇAKMAK Fatma Nur,HABERAL Ali Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi, vol.14, no.1, 2006, ss.7 - 13.
AMA Dibek Mısırlıoğlu E,ALİEFENDİOĞLU D,FİDAN K,ÇAKMAK F,HABERAL A Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi. 2006; 14(1): 7 - 13.
Vancouver Dibek Mısırlıoğlu E,ALİEFENDİOĞLU D,FİDAN K,ÇAKMAK F,HABERAL A Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi. Perinatoloji Dergisi. 2006; 14(1): 7 - 13.
IEEE Dibek Mısırlıoğlu E,ALİEFENDİOĞLU D,FİDAN K,ÇAKMAK F,HABERAL A "Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi." Perinatoloji Dergisi, 14, ss.7 - 13, 2006.
ISNAD Dibek Mısırlıoğlu, Emine vd. "Sağlık bakanlığı Ankara Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan annelerin antenatal bakım hizmetlerinden yararlanma durumunun değerlendirilmesi". Perinatoloji Dergisi 14/1 (2006), 7-13.