Yıl: 2007 Cilt: 14 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 47 - 64 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama

Öz:
Çok kriterli karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi (AHS), son yıllarda karar verme problemlerinin çözümünde birçok yazar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.Beyaz eşya sektöründe büyük, küçük ve diğer elektrikli ev aletleri olmak üzere üç alt grubun tümünde ürün üreten ve/veya pazarlayan markalardan en çok tanınanları çalışma kapsamına alınmıştır. Bu markalar alt gruplarda ve bu grupların bileşkesi olarak toplamda tüketici tercih kriterlerine göre puanlanmış ve sıralanmıştır.Uygulama, alt gruplar ve toplam olmak üzere, değerleme kriterleri ve önem düzeylerinin istatistiksel bir araştırma ile belirlenmesi ve bu kriter ve önem düzeylerine bağlı olarak AHS yönteminin uygulanmasından oluşmaktadır. Markaların puanlaması, tüm alt gruplarda ayrı ayrı, tekrarlanmakta, bu puanların ortalamalarıyla da genel puanlar hesaplanmaktadır.Diğer AHS uygulamalarından farklılık, iki aşamalı hesaplamadan kaynaklanmaktadır. Birinci aşamada beyaz eşya marka alt gruplarına ait performans değerlendirmesi yapılmakta ve ikinci aşamada tüm grup performanslarının kümülatif bileşkesi alınarak ana grupların performansına ulaşılmaktadır. Bu şekilde bir markanın alt gruplarından gelen olumlu veya olumsuz performans değerlerinin, genel performansa etkileri kolayca görülmektedir.
Anahtar Kelime: tüketici tercihleri sıralama Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP) tüketici davranışı marka tercihi beyaz eşya

Ranking of Brands Based on Consumer Choice Criteria with AHP Method: Example of White Goods

Öz:
Analitic Hierarchy Method (AHP), one of the multicriteria decision making methods, have been frequently used by many aouthors to solve decision making problems.This study included widely known brands, produce and market in all groups (big, small and other home device) in the white goods sector. These brands was scored and ranked by using consumer choice criterias in all sub groups and totally.In this study, eveluation criterias and their influences was defined by using statistical method and AHP method was used based on these criterias and influences for both sub groups and total one. Brands is ranked for all sub groups and general rank is counted with avarage of them. The main difference from other AHP studies that, total score is counted by using all sub groups and their influences.Differences between this method and others is from two phases calculation. In the first phase, it is calculated all sub performances of brands, and then second, is calculated main performances as cumulated. Therefore, it can be shown that positive or negative performance of sub groups and their effects on general performance easily.
Anahtar Kelime: brand preference white goods consumer preferences ranking Analytic Hierarchy Process (AHP) consumer behavior

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AYTAÇ Serpil, BAYRAM, Nuran (2001) “Üniversite Gençliğinin İş ve Eş Seçimindeki Etkin Kriterlerinin AHP ile Analizi”, Öneri Dergisi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 16, Yıl,7, Cilt 1, Haziran 2001.
  • BURDURLU,Erol (2003), “Location Choice For Furniture Industry Firms By Using Analytic Hierrarchi Process (AHP) Method”, Gazi Ün,Fen Bil,Dergisi, C,16, S,2.
  • ÇEŞMECİOĞLU, Senem (2004) “Beyaz Eşya Sektörü Araştırması”, İTO, İstanbul,_____http://ito,org,tr/ITOPortal/Dokuman/15,11,pdf>.
  • ELEREN, Ali (2006) “Kuruluş Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Yöntemi İle Belirlenmesi; Deri Sektörü Örneği”, ATÜ İİBF Dergisi, C20, S2.
  • DÜNYA GAZETESİ (2001), “Pazarda Üretici Firma Ağırlığı Yaşanıyor”, Beyaz Eşya”,26 Temmuz 2001 Tarihli Dünya Gazetesi.
  • EROĞLU, Ömer; ÖZDAMAR, Gökhan (2005) “Türk İmalat Sanayiinin Rekabet Gücü ve Beyaz Eşya Sektörü Üzerine Bir İnceleme”, SDÜ İİBF Dergisi, C,10 S,2, s,1-22.
  • JANKO Wolfgang , BERNROİDER Edward (2005), “ Multi-Criteria Decision Making: An Application Study of ELECTRE and TOPSIS”,_____http//ai,wu-wien,ac,at/~bernroid/lehre/seminare/ ws04/A7-TOPSIS-0107503,pdf >.
  • KURUÜZÜM,Ayşe, ATSAN,Nuray (2001) “Analitik Hiyerarşi Yöntemi Ve İşletmecilik Alanındaki Uygulamaları” Akdeniz İ,İ,B,F, Dergisi, s,1, s,83-105.
  • ÖZDEMİR, S,Müjgan (2002) “Bir İşletmede Analitik Hiyerarşi Süreci Kullanılarak Performans Değerleme Sistemi Tasarımı”, Endüstri Müh, Dergisi, s,2,, s,3-11.
  • SAATY, L, Thomas,(1980), The Analytic Hierarchy Process, Mc, Graw Hill, USA.
  • SAATY, L, Thomas, (1985), Analytical Planning, RSW Publications.
  • SAATY, L, Thomas, JOYCE Alexander (1989) Conflict resolution : the analytic hierarchy approach , Praeger Pub,, New York.
  • SAATY, L,Thomas, (2000), “Fundamentals of Decision Making and Priority Theory with Analytic Hierarchy Process”, AHP Series, Vol: 4, RWS Publications,
  • SAMARAKOON, N, Ratchasima,; FUJIWARA,Okitsugu, (2001), “A Mixed Integer Linear Programming Model For Transmission Expansion Planning With Generation Location Selection”, Electrical Power and Energy Systems, v23, 285-293.
  • SAUIAN, Mohd,,Sahar,, (2006), “Strategizing Business Location Using Analytic Hierarchy Process”, MCDM 2006 Congress, China.
  • TÜRKBESD, (2005), Ön Rapor- 9, Kalkınma Planı (Beyaz Eşya Sanayi), Makine ve İhtisas Komisyonu Başkanlığı, _____http://plan9,dpt,gov,tr/oik38_makinametal/BeyazEsya,doc >.
  • TÜRKBESD, (2007), Beyaz Eşya Aylık Bülten (Haziran), Türk Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği.
  • ULUCAN, Aydın (2004), Yöneylem Araştırması – İşletmecilik Uygulamalı Bilgisayar Destekli Uygulama, Sisyasal Kitabevi, Ankara.
  • YÜZAL, Sinan, (2003) “Beyaz Eşya Sanayi Rekora Doymuyor: Beyaz Eşya Sektörü İhracatta Maratoncu olduğunu Kanıtladı”,İGEME’den Bakış,Yıl:7, Sayı:23.
  • YÜZAL, Sinan, (2001) “Beyaz Eşya Sektörü 46 Yaşında”, Forum Dergisi, Mart 2001.
  • YÜZAL, Sinan, (2001) “Pazarda Üretici Firma Ağırlığı Yaşanıyor”, Beyaz Eşya Dünya Gazetesi Eki.
  • YÜZAL, Sinan,(2001) “Beyaz Eşya Sektörü”, İzmir Ticaret Odası, İzmir.
  • YÜZAL, Sinan, (2006), Beyaz Eşya Ön Raporu, Türk Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği.
  • www, plan9,dpt,gov,tr/oik38_makinametal/BeyazEsya,doc,
APA ELEREN A (2007). Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. , 47 - 64.
Chicago ELEREN Ali Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. (2007): 47 - 64.
MLA ELEREN Ali Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. , 2007, ss.47 - 64.
AMA ELEREN A Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. . 2007; 47 - 64.
Vancouver ELEREN A Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. . 2007; 47 - 64.
IEEE ELEREN A "Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama." , ss.47 - 64, 2007.
ISNAD ELEREN, Ali. "Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama". (2007), 47-64.
APA ELEREN A (2007). Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(2), 47 - 64.
Chicago ELEREN Ali Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14, no.2 (2007): 47 - 64.
MLA ELEREN Ali Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.14, no.2, 2007, ss.47 - 64.
AMA ELEREN A Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 14(2): 47 - 64.
Vancouver ELEREN A Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007; 14(2): 47 - 64.
IEEE ELEREN A "Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama." Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14, ss.47 - 64, 2007.
ISNAD ELEREN, Ali. "Markaların Tüketici Tercih Kriterlerine Göre Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Değerlendirilmesi: Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama". Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14/2 (2007), 47-64.