Yıl: 2008 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 115 - 127 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi

Öz:
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim öğrencilerine yönelik matematik dersinin oran-orantı konusuyla ilgili eğitsel bilgisayar oyunları geliştirerek, bu oyunların öğrencilerin matematik dersi ve eğitsel bilgisayar oyunları hakkındaki tutumlarına etkisini incelemektir. Bu amaçla oran-orantı konusu ile ilgili "Orantılı Tetris" ve "Orantılı Palyaço" isminde iki adet oyun geliştirilmiştir. Öğrencilerin matematik dersi ve eğitsel bilgisayar oyunları hakkındaki tutumlarını belirlemek için Likert tipi bir anket kullanılmıştır. Geliştirilen oyunlar ve anket Balıkesir ilindeki iki İlköğretim Okulunda toplam 176 öğrenciye uygulanmıştır. Geliştirilen oyunların, öğrencilerin matematik dersi ve eğitsel bilgisayar oyunlarıyla ilgili tutumlarında anlamlı bir değişikliğe sebep olup olmadığı t testi ile test edilmiştir. Öğrencilerin matematik dersi ve eğitsel bilgisayar oyunlarına yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı Pearson korelasyon testi ile test edilmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin matematik dersi ve eğitsel bilgisayar oyunlarına olan tutumları pozitif çıkmıştır. Ancak geliştirilen “Orantılı Tetris” ve “Orantılı Palyaço” oyunlarını oynayan öğrencilerin tutumlarında anlamlı bir değişim olmadığı görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

The Effects of Educational Computer Games on Students’ Attitudes towards Mathematics Course and Educational Computer Games

Öz:
The purpose of the research is to analyze the differences of attitudes of students, who played the educational computer games which was developed for this research, to mathematics course and educational computer games. For this reason, researcher developed two educational computer games, “Propotional Tetris” and “Proportional Clown”, which are about ratio and proportion topic in mathematics education. Researcher used a Likert scale survey about mathematics course and educational computer games. Educational computer games and the survey were applied to 176 students in two primary schools in Balıkesir, Turkey. Whether educational computer games affected the student attitudes towards mathematics course and educational computer games was tested with paired samples t test. Whether there is a meaningful relationship between students’ attitudes towards mathematics course and students’ attitudes towards educational computer games was tested with Pearson Correlation test. As a result, students’ attitudes towards mathematics course and educational computer games became positive. But there wasn’t any change in attitudes of students who played “Proportional Tetris” and “Proportional Clown”.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA CANKAYA S, KARAMETE A (2008). Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. , 115 - 127.
Chicago CANKAYA SERKAN,KARAMETE AYSEN Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. (2008): 115 - 127.
MLA CANKAYA SERKAN,KARAMETE AYSEN Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. , 2008, ss.115 - 127.
AMA CANKAYA S,KARAMETE A Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. . 2008; 115 - 127.
Vancouver CANKAYA S,KARAMETE A Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. . 2008; 115 - 127.
IEEE CANKAYA S,KARAMETE A "Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi." , ss.115 - 127, 2008.
ISNAD CANKAYA, SERKAN - KARAMETE, AYSEN. "Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi". (2008), 115-127.
APA CANKAYA S, KARAMETE A (2008). Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 115 - 127.
Chicago CANKAYA SERKAN,KARAMETE AYSEN Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4, no.2 (2008): 115 - 127.
MLA CANKAYA SERKAN,KARAMETE AYSEN Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.4, no.2, 2008, ss.115 - 127.
AMA CANKAYA S,KARAMETE A Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008; 4(2): 115 - 127.
Vancouver CANKAYA S,KARAMETE A Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008; 4(2): 115 - 127.
IEEE CANKAYA S,KARAMETE A "Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi." Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4, ss.115 - 127, 2008.
ISNAD CANKAYA, SERKAN - KARAMETE, AYSEN. "Eğitsel Bilgisayar Oyunlarının Öğrencilerin Matematik Dersine ve Eğitsel Bilgisayar Oyunlarına Yönelik Tutumlarına Etkisi". Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4/2 (2008), 115-127.