Yıl: 2008 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 51 - 78 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi

Öz:
Mala ve cana karşı işlenen suçlar mekâna bağlı olarak farklı dağılışlar göstermektedir. Bu nedenle suçların mekânla ilişkilendirilecek şekilde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında haritalanması son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) sorumluluk sahasında çocuk suçlarının dağılışı ile mekân arasındaki ilişkiler CBS yöntemleri ile haritalanmış ve analizleri yapılmıştır. Suçların yoğun olarak belli bölgede kümelenmedikleri, fakat bazı mekân özelliklerinden ve birbirinden bağımsız olmadıkları görülmektedir. Çalışmada, gridleme yöntemi kullanılarak yapılan haritada suçların kümelendiği yerler tespit edilmiş ve kriminal aktivitenin yoğun olduğu sıcak noktalar belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: haritalama coğrafi bilgi sistemleri istatistiksel veriler mekansal dağılım sıcak noktalar Adana Türkiye kriminoloji suç çeşitleri gençlik (çocukluk) suçları suç haritaları çocuk suçluluğu

Konular: Tarih

Mapping and Analyzing of Juvenile Delinquency at the Jurisdiction of Fatih Police Station (Adana) Using GIS

Öz:
Crimes against property and people represent different spatial distribution pattern. Therefore, recently mapping and spatial examination of crime have become important with the use of GIS. In this study relationships between place and crime is investigated and analyzed in Adana’s Seyhan districts of Fatih Police Station Jurisdiction using GIS. The results showed that crime do not concentrate in the certain locations; however there is an association between place and crime types. Consequently, this study was able to determine hot spots in terms of crime density.
Anahtar Kelime: Turkey criminology crime types juvenile delinquency crime maps youth crime mapping geographic information systems statistical data spatial distribution hot spots Adana

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜRBÜZ M, Karabulut M (2008). Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. , 51 - 78.
Chicago GÜRBÜZ Mehmet,Karabulut Murat Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. (2008): 51 - 78.
MLA GÜRBÜZ Mehmet,Karabulut Murat Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. , 2008, ss.51 - 78.
AMA GÜRBÜZ M,Karabulut M Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. . 2008; 51 - 78.
Vancouver GÜRBÜZ M,Karabulut M Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. . 2008; 51 - 78.
IEEE GÜRBÜZ M,Karabulut M "Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi." , ss.51 - 78, 2008.
ISNAD GÜRBÜZ, Mehmet - Karabulut, Murat. "Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi". (2008), 51-78.
APA GÜRBÜZ M, Karabulut M (2008). Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. Polis Bilimleri Dergisi, 10(2), 51 - 78.
Chicago GÜRBÜZ Mehmet,Karabulut Murat Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. Polis Bilimleri Dergisi 10, no.2 (2008): 51 - 78.
MLA GÜRBÜZ Mehmet,Karabulut Murat Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. Polis Bilimleri Dergisi, vol.10, no.2, 2008, ss.51 - 78.
AMA GÜRBÜZ M,Karabulut M Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. Polis Bilimleri Dergisi. 2008; 10(2): 51 - 78.
Vancouver GÜRBÜZ M,Karabulut M Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi. Polis Bilimleri Dergisi. 2008; 10(2): 51 - 78.
IEEE GÜRBÜZ M,Karabulut M "Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi." Polis Bilimleri Dergisi, 10, ss.51 - 78, 2008.
ISNAD GÜRBÜZ, Mehmet - Karabulut, Murat. "Fatih Polis Merkez Amirliğinin (Adana) Sorumluluk Sahasında Çocuk Suçlarının CBS ile Haritalandırılması ve Analizi". Polis Bilimleri Dergisi 10/2 (2008), 51-78.