Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi

Yıl: 2008 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 23 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi

Öz:
Bu çalışmanın amacı ülkemizde okullarda görülen şiddeti gazete ve televizyon haberleri ışığında incelemektir. Bu nedenle ulusal düzeyde yayın yapan 16 gazete ve 11 televizyonun internet sayfaları 2001 yılından 2006 yılına kadar taranmış ve öğrenciden öğrenciye yönelik toplam 302 şiddet olayı belirlenmiştir. Daha sonra bu şiddet olaylarının oluş yerleri, nedenleri, cinsiyet, şiddetin olduğu mekân, yerleşim yerleri, şiddet türleri, nasıl sonuçlandığı ve eğitim dönemlerindeki yaygınlıkları frekans analizi yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öğrenciden öğrenciye yönelik şiddet okul dışı ortamlardan ziyade, okul sınırları içerisinde yaşanmaktadır. Okul ortamında yaşanan şiddet ise, en çok sınıflarda ve koridorlarda, daha çok teneffüs zamanlarında, daha çok erkek öğrencilerce, daha çok kişisel anlaşmazlık ve karşı cinsle bağlantılı konularda, daha çok bıçak, taş, sopa, demir çubuk gibi materyallerin yardımı ile ve daha çok başkalarının gözü önünde gerçekleştirilmektedir. Son olarak, bu şiddet olguları kırsal kesimden ziyade, şehir, büyük şehir gibi kalabalık yerleşim yerlerinde yaşanmakta ve olaylar çoğunlukla hastaneye gitme, polise şikayet, tutuklanma gibi olasılıklarla sona ermektedir. Bulgular önceki literatürle tartışılmış ve gerekli önleme ve müdahale etme programları tartışılmıştır.
Anahtar Kelime: araştırma okul güvenliği okullar şiddeti önleme basında şiddet şiddet medya arşiv araştırmaları okulda şiddet şiddet olayları şiddet haberleri risk faktörleri kurban

Konular: İletişim Davranış Bilimleri

An Archival Research Study on Violent Events Between Students at School

Öz:
The purpose of this study was to investigate school violence as it appears in the media. To this aim, 16 newspapers and 11 TV web sites were screened for possible violent news from the year 2001 to 2006. By doing so, 302 news stories were collected. The news was then limited to the violent actions that emerged from a student toward another student. Then, the violent events were classified according to the gender, place, reasons, resolutions, and educational level. The collected material was subjected to frequency analysis. According to the results; violence from students to students take places more in school setting than outside the school borders. The violent behavior in schools is more likely to occur in classrooms, corridors, mostly in break times, by male students about personal problems or problems related with the opposite sex. It was revealed that students employ knifes, stones, sticks, iron bars and these violence acts take place in front of other students. Finally, the aggression phenomena mostly occur in urban and metropolitan areas, but very rarely in rural areas or small towns. Victims or perpetrators end up being hospitalised, having complaints made in police departments or getting arrested. The findings were discussed in the light of the previous literature. Necessary intervention and prevention methods were also recommended.
Anahtar Kelime: violence in media violence media archival researches violence at school violent events violence news risk factors victim research school safety schools preventing violence

Konular: İletişim Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akbaba-Altun, S., Güneri, O. ve Erdur-Baker, Ö. (2006). Basinda Yansımaları ile Okulda Şiddet. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 12-21.
  • American Psychological Association. (1993). Summary report of the American Psychological Association Commission on Violence and Youth (Vol.1). Washington, DC.
  • Bowen, N.K. ve Bowen, G.L. (1999). Effects of crime and violence in neighborhoods and schools on the school behavior and performance of adolescents. Journal of Adolescent Research 14 (3), pp. 319-342.
  • Capozzoli,T. K. ve McVey, R. S.(2000). Kids killing kids: Managing violence and gangs in schools. Boca Raton, FL: St. Luice Press.
  • Chisholm, J. F ve Ward, A. W. (2004). Violence in the USA. In. L., Adler (Ed), Violence around the World: International Perspective, New York: Praeger Pres.
  • Chisholm, J. ve Ward, A. W. (2005). Warning Signs: School Violence Prevention. Denmark,Krauss, Wesner, Midlarsky & Gielen, (Eds). Violence in Schools: Cross-National and Cross-Cultural Perspectives. Springer
  • Coker, A.L., Mc.Keown, R. E., Sanderson, M., Davis, K. E., Valois, R. F. ve Huebner, E. S.(2000). Severe dating violence and quality of life among South Carolina high school students. American Journal of Preventive Medicine, 19, 220-227.
  • Crews, G., ve Counts, M. R. (1997). The Evolution of School Disturbance in America:Colonial Times to Modern Day. Westport, CT: Praeger.
  • Cowie, H. (2006). Avrupa Okullarda Şiddet Eğitim Girişimi. 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006. MEB & UNICEF.
  • Çinkır, Ş. ve Karaman-Kepenekçi, Y. (2003). Öğrenciler arası Zorbalık. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 34, 236-253.
  • Değirmencioğlu, S.M.(2006). Okulda Şiddeti ve Öğrencilerin Okuldaki iRollerini Yeniden Düşünmek. 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006. MEB & UNICEF.
  • Denmark, F. L., Krauss, H. H., Wesner, R. R., Midlarsky, E.ve Gielen, U. P. (2005) Violence in Schools: Cross- National and Cross-Cultural Perspectives. Springer
  • Eisenbraun, K.D.(2007). Violence In Schools: Prevalence, Prediction and Preventation.Aggression and Violence Behaviour, 12, 459,469.
  • Fineran, S. (2002). Sexual harassment between same-sex peers: Intersection of mental health,homophobia and sexual violence in schools. Social Work, 43, 55-64.
  • Flores, R. L. (2005). Developmental Aspects of School Violence. A contextualist Approach.Denmark, Krauss, Wesner, Midlarsky & Gielen, (Eds). Violence in Schools: Cross-National and Cross-Cultural Perspectives. Springer
  • Gottfredson, D. (1997). School based crime prevention. Preventing crime: What Works, What Doesn’t, and What’s Promising. Retrieved from http://www.ncjrs.org/ works/chapter5.htm.
  • Garbarina, J. (1995). Growing up in a socially toxic environment: Life for children and families in 1990’s. In G.B. Melton (Ed.) The Individual, the Family and Social Good:Personal Fulfillment in the Times of Change. Nebraska Symposium on Motivation,42, Lincoln, Nebraska: University of Nebraska Pres, 1-20.
  • Gay, L. R. (1996).Educational Research: Competencies for Analysis and Application. 5th Ed.Merrill, New Jersey.
  • Goldstein, A.P., Palumbo, J., Striepling, S. ve Voutsinas, A. M. (1995). Break It Up: A Teacher’s Guide to Managing Student Aggression. Champaign, IL: Research Press.
  • Gözütok, F.D., Er, O. ve Karacaoğlu, C.(2006). Okullarda Dayak: 1992-2006 Yılları Karşılaştırması. 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006. MEB &UNICEF.
  • Harper, F.D. ve Ibrahim, F.A. (1999). Violence and schools in the USA: Implications for counseling. International Journal for the Advancement of Counseling, 21 (4), s. 349-366.
  • Hoch-Espada, A. (1997). Posttraumatic stress, disassociation, and antisocial behavior in inner-city adolescents. Unpublished doctoral dissertation, Pace University.
  • Hopkins, C. D. ve Antes, R. L. (1990). Educational Research: A Structure for Inquiry. 3rd Ed.Peacock Publishers, Inc., Itasca, Illinois.
  • Kapcı, E, G. (2004). Ilköğretim Öğrencilerinin Zorbalığa Maruz Kalma Türünün ve Sıklığının Depresyon, Kaygı ve Benlik Saygısıyla Ilişkisi. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37 (1), 1-13.
  • Kaymak- Özmen, S. (2006). Ilköğretim Öğrencilerinin Maruz Kladıkalrı Şiddetin Türleri ve Sıklığı: Kars Ili Örneği.1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006. MEB & UNICEF.
  • Krauss, B. J., Krauss, H. H., O’Day, J. ve Rente, K. (2005). Sexual Violence in the Schools.Denmark, Krauss, Wesner, Midlarsky & Gielen, (Eds). Violence in Schools: Cross-National and Cross-Cultural Perspectives. Springer
  • Kingery, P. M., Coggeshall, M. B. ve Alford, A. A. (1998).Violence at school: Recent evidence form four national surveys. Psychology in the Schools, 35, 247-258.
  • Leung, A. & Ferris, J.S. (2008). School Size and Youth Violence. Journal of Economic Behavior Organisation, (65), 318-333.
  • Lickel, B., Schamer,T. ve Hamilton, L.T. (2003). A Case of Collective Responsibility: Who to Blame for the Columbine High School Shooting? Personality and Social Psychology Bulletin, 20, 194-203.
  • Midlarsky, E. ve Klain, H. M (2005). A History of violence in the Schools. Denmark, Krauss,Wesner, Midlarsky ve Gielen, (Eds). Violence in Schools: Cross-National and Cross-Cultural Perspectives. Springer
  • Morgan, S. (1994). At-Risk Youth in Crises: A Team Approach in the Schools. Austin, TX:Pro-Ed.
  • Naito, T. ve Gielen, U. (2005). Bullying and Ijime in Japanese Schools. A sociocultural Perspective. Denmark, Krauss, Wesner, Midlarsky & Gielen, (Eds). Violence in Schools: Cross-National and Cross-Cultural Perspectives. Springer
  • Noaks, J. ve Noaks L. (2000). Violence in school: Risk, safety and fear of crime. Educational Psychology in Practice, 16 (1), s. 69-73.
  • Olweus, D. (1993). Bullying at school: What we know and what we can do. Oxford, UK:Blackwell.
  • Özcebe, H., Çetik, H. ve Üner, S. (2006). Adolesanlarda Şiddet Davranışları (Üç Lise, Ankara-2004). 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. İstanbul: 28-31 Mart 2006. MEB & UNICEF.
  • Pişkin, M. (2003). Okularımızda yaygın bir sorun: Akran zorbalığı VII. Piskolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, Malatya, Inönü Üniversitesi. 09-11 Temmuz 2003.
  • Pişkin, M. (2006). Akran Zorbalığı Olgusunun ilköğretim Öğrencileri Arasındaki Yaygınlığının Incelenmesi. 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006. MEB & UNICEF.
  • Shawn, M.H. ve Ark. (2008). Linking Dating Violence, Peer Violence and Suicidal Behaviours Among High- Risk Youth. American Journal of Preventive Medicine. 34 (1), 30-38.
  • Shepherd, J.P., Sutherland, I. ve Newcombe, R. G. (2006). Relations between alcohol, violence and victimization in adolescence. Journal of Adolescence, 29(4), 539-553.
  • Şirvanlı-Özen, D. (2006). Akran Zorbalığına Maruz Kalmanın Olası Yordayıcıları ve Cinsiyet ile Yaşa Bağlı Değişimi. 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006.MEB & UNICEF.
  • Tarı, T., Ögel, K. ve Yılmazçetin- Eke, C. (2006). Okullarda Şuç ve Şiddeti Önleme. 1.Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Önlemler Tedbirler Sempozyumu. Istanbul: 28-31 Mart 2006. MEB & UNICEF.
  • TV Related Violence. (1994, January). Village Voice, s. 2.
  • Toch, T. (1993, November 8). Violence in schools. U.S. News and World Report, p. 30.WHO Global Consultation on Violence and Health (1996). Violence: a public health priority. Geneva. World Health Organization.
APA BULUT S (2008). Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. , 23 - 38.
Chicago BULUT Sefa Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. (2008): 23 - 38.
MLA BULUT Sefa Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. , 2008, ss.23 - 38.
AMA BULUT S Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. . 2008; 23 - 38.
Vancouver BULUT S Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. . 2008; 23 - 38.
IEEE BULUT S "Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi." , ss.23 - 38, 2008.
ISNAD BULUT, Sefa. "Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi". (2008), 23-38.
APA BULUT S (2008). Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(2), 23 - 38.
Chicago BULUT Sefa Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8, no.2 (2008): 23 - 38.
MLA BULUT Sefa Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.8, no.2, 2008, ss.23 - 38.
AMA BULUT S Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008; 8(2): 23 - 38.
Vancouver BULUT S Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008; 8(2): 23 - 38.
IEEE BULUT S "Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, ss.23 - 38, 2008.
ISNAD BULUT, Sefa. "Okullarda Görülen Öğrenciden Öğrenciye Yönelik Şiddet Olaylarının Bazı Değişkenler Açısından Arşiv Araştırması Yöntemiyle İncelenmesi". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8/2 (2008), 23-38.