Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 17 Sayfa Aralığı: 84 - 94 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması

Öz:
Hızla değişen yaşam tarzları, değişen sosyo-ekonomik koşullar, gelir artışı, kadınların iş hayatında varlığının artması, büyük zincir mağazaların yayılması, tüketicilerin bilinçlenmesi gibi faktörlerin yanında tüketicilerin satın alma kararını çoğunlukla satış noktalarında vermesi ambalajlı ürünlere olan talebi ve ambalajın önemini arttırmaktadır. Günümüz tüketici profili incelendiğinde, ürünleri sadece fonksiyonel özellikleri için değil, aynı zamanda sembolik anlamları için de satın aldıkları görülmektedir. Örneğin; orijinal parfüm şişeleri, yağ kapları vb. şık ve dekoratif ambalajlar tercih sebebi olabilmektedir. Birbirine çok benzeyen ürünlerin pazarlanmasında, doğru konumlandırma büyük önem arz etmektedir. Bu noktada ambalaja büyük rol düşmektedir. Çünkü ambalaj, satış elemanı rolünü görerek, tüketiciyle iletişim kuran ve üreticinin iletmek istediği mesajı ileten araçlardan bir tanesidir. Dolayısıyla önceden yalnız taşıma ve depolama amaçlı kullanılan ambalaj, günümüzde ürünün reklamını yapmaktadır. Bu çalışmada ürünlerin pazarlanmasında oldukça önemli olan ambalaj ve pazarlama faaliyetlerine nasıl etki ettiği ele alınmaktadır. Bu amaçla, ilk olarak ambalaj kavramı açıklandıktan sonra, bu kavramın pazarlama faaliyetleri üzerine etkisi ortaya konulmuştur. Son olarak da Karaman ilinde bir uygulama ile demografik özelliklere göre ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar üzerine etkisi istatistiksel analizler yardımıyla ölçülmeye çalışılmış ve konu ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelime: ambalajlama (paketleme) Karaman

Attitudes and behaviours towards Packaging: Research in Karaman

Öz:
Besides the factors such as; changing lifestyles at a fast pace, changing socio-economic factors, increase in incomes, more woman workers in business world, prevailing chain stores, more conscious consumers; consumers' deciding to buy the product in selling points make the packaging more important. When today's consumer profile is examined, consumers buy the products not only for their functions but also for their symbolic packages.For example; original perfume bottles, oil bottles ..etc stylish and decorative packages are the reasons in deciding the product to buy. While marketing almost the same products, positioning becomes really important; because of the fact that packaging plays the role of salesman, so it becomes one of the means giving the message that the producer wants to convey and making contact with the consumer. Accordingly,packaging was only used for transportation and storing in the past; today it is also advertising the product. In this study; it is dealt with the importance of marketing and paskaging of the product and how they affect these kind of applications. For this purpose; firstly the notion of packaging is explained, then the effect of packaging is displayed upon maketing. Lastly; it is tried to be measured the attitudes and behaviours towards packaging in accordance with the demographical features of Karaman with the help of statistical figures and then the advices dealing with this topic is illustrated.
Anahtar Kelime: packaking Karaman

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Balcıoglu, T. (1994). Ambalajlı Ürünlerde İmaj Yaratılması ve İpana Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi SBE.
  • Cemalcılar, İ. (1999). Pazarlama Kavramlar Kararlar, İstanbul : Beta Yayınları.
  • Gökalp, F. (2007). Gıda Ürünleri Satın Alma Davranışında Ambalajın Rolü, Ege Akademik Bakış Dergisi, s 79-97.
  • İslamoğlu A.H. ( 2002). Pazarlama İlkeleri, 2. Basım. İstanbul : Beta Yayınları.
  • Kotler, P. (2000). Pazarlama Yönetimi. N. Muallimoğlu (çev.). İstanbul: Beta Yayınları.
  • Kozlu, C. (1998). Uluslar arası Pazarlama ,İstanbul : İş Bankası Yayınları.
  • Mucuk, İ. (2009). Pazarlama İlkeleri, Geliştirilmiş 17. Basım. İstanbul : Türkmen Kitapevi.
  • Tek, Ö.B. (1997). Pazarlama İlkeleri Global Yönetimsel Yaklaşım Türkiye Uygulamaları, Geliştirilmiş 7. baskı.İzmir: Beta Yayınları.
  • Yükselen, C. (2008). Pazarlama- Yönetim- Örnek Olaylar, Gözden geçirilmiş 7. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • http://www.capital.com.tr/haber.aspx?HBR_KOD=2473, Erişim tarihi: 30.10.2009.
APA BAŞARAN ALAGÖZ S, Ekici Özcan N (2009). Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. , 84 - 94.
Chicago BAŞARAN ALAGÖZ SELDA,Ekici Özcan Nezahat Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. (2009): 84 - 94.
MLA BAŞARAN ALAGÖZ SELDA,Ekici Özcan Nezahat Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. , 2009, ss.84 - 94.
AMA BAŞARAN ALAGÖZ S,Ekici Özcan N Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. . 2009; 84 - 94.
Vancouver BAŞARAN ALAGÖZ S,Ekici Özcan N Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. . 2009; 84 - 94.
IEEE BAŞARAN ALAGÖZ S,Ekici Özcan N "Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması." , ss.84 - 94, 2009.
ISNAD BAŞARAN ALAGÖZ, SELDA - Ekici Özcan, Nezahat. "Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması". (2009), 84-94.
APA BAŞARAN ALAGÖZ S, Ekici Özcan N (2009). Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0(17), 84 - 94.
Chicago BAŞARAN ALAGÖZ SELDA,Ekici Özcan Nezahat Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 0, no.17 (2009): 84 - 94.
MLA BAŞARAN ALAGÖZ SELDA,Ekici Özcan Nezahat Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.0, no.17, 2009, ss.84 - 94.
AMA BAŞARAN ALAGÖZ S,Ekici Özcan N Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2009; 0(17): 84 - 94.
Vancouver BAŞARAN ALAGÖZ S,Ekici Özcan N Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2009; 0(17): 84 - 94.
IEEE BAŞARAN ALAGÖZ S,Ekici Özcan N "Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0, ss.84 - 94, 2009.
ISNAD BAŞARAN ALAGÖZ, SELDA - Ekici Özcan, Nezahat. "Ambalaja ilişkin tutum ve davranışlar: Karaman ili araştırması". Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 (2009), 84-94.