Yıl: 2009 Cilt: 6 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 22 - 55 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi

Öz:
Bu arastırmanın amacı, ilkögretim 6-8. sınıf Türkçe derslerindeki performans ödevleri hakkında ögretmen ve ögrenci görüslerini belirlemektir. Arastırmanın evreni, Hatay il merkezinde, ilkögretim okullarındaki 6-8. sınıf Türkçe ögretmenleri ve ögrencileridir. Arastırmada tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 12 Türkçe ögretmeni ile yarı yapılandırılmıs görüsme formu (YYGF); tabakalı tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle belirlenen 276 ögrenci ile likert tipi anket uygulaması yapılmıstır. Görüsme yapılan ögretmenlerin 7’si bayan 5’i erkektir. Arastırmaya katılan ögrencilerin 110’u erkek, 166’sı kızdır. YYGF ve anketin geçerligi için uzman görüsüne basvurulmustur. Ögrenci anketinin güvenirlik katsayısı (Cronbach Alpha) .70 olarak bulunmustur. Ögretmenlere uygulanan YYGF ile elde edilen veriler, içerik analizi yöntemlerinden kategorisel analiz ve tümevarımsal analiz yöntemleri kullanılarak degerlendirilmistir. Degerlendirme birimi olarak “cümle” alınmıstır. Ögrenci anketinden elde edilen veriler frekans ve yüzde degerleri ile tablolar hâlinde sunulmustur. Arastırma bulgularına göre, ögretmenlerin çogu performans ödevlerinin amacına uygun olarak gerçeklestirilemedigini belirtmistir. Buna ragmen ögretmenlerin performans ödevlerinin ögrenci gelisimine katkıları konusundaki görüsleri büyük oranda olumludur. Ögrenciler de performans ödevlerinin kendilerine yararlı oldugunu düsünmektedirler. Performans ödevleriyle ilgili yasanan zorlukların basında, sınıfların kalabalık olusu ve zamanın yetersizligi gelmektedir. Ayrıca, ögretmen ve ögrenciler performans ödevleri hakkında kendilerine bilgi verilmesini istediklerini belirtmislerdir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA COŞKUN E, GELEN İ, Kan M (2009). Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. , 22 - 55.
Chicago COŞKUN Eyyup,GELEN İsmail,Kan Mustafa Onur Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. (2009): 22 - 55.
MLA COŞKUN Eyyup,GELEN İsmail,Kan Mustafa Onur Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. , 2009, ss.22 - 55.
AMA COŞKUN E,GELEN İ,Kan M Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. . 2009; 22 - 55.
Vancouver COŞKUN E,GELEN İ,Kan M Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. . 2009; 22 - 55.
IEEE COŞKUN E,GELEN İ,Kan M "Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi." , ss.22 - 55, 2009.
ISNAD COŞKUN, Eyyup vd. "Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi". (2009), 22-55.
APA COŞKUN E, GELEN İ, Kan M (2009). Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 22 - 55.
Chicago COŞKUN Eyyup,GELEN İsmail,Kan Mustafa Onur Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6, no.11 (2009): 22 - 55.
MLA COŞKUN Eyyup,GELEN İsmail,Kan Mustafa Onur Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.6, no.11, 2009, ss.22 - 55.
AMA COŞKUN E,GELEN İ,Kan M Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 6(11): 22 - 55.
Vancouver COŞKUN E,GELEN İ,Kan M Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 6(11): 22 - 55.
IEEE COŞKUN E,GELEN İ,Kan M "Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi." Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, ss.22 - 55, 2009.
ISNAD COŞKUN, Eyyup vd. "Türkçe derslerindeki performans ödevleri konusunda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi". Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6/11 (2009), 22-55.