Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi

Yıl: 2010 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 129 - 136 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi

Öz:
Bu çalışma I. ve II. ürün olarak yetiştirilen beş farklı melez mısır çeşidinin (Cargill-955, Pioneer-3167, Ada-9510, Ada-9516, Ada-523) fermantasyon özellikleri, ham besin maddeleri, hücre duvarı içerikleri, in vitro kuru ve organik madde sindirilebilirliğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Mısır hasılları hamur olum döneminde hasat edilmiştir. Tüm muamele grupları laboratuar tipi silo kaplarında 75 gün süreyle silolanmıştır. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak pH, amonyak nitrojeni, suda çözünebilir karbonhidratlar, organik asitler (laktik, asetik ve bütrik) ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silajların ham besin maddeleri ve hücre duvarı içerikleri saptanmıştır. Silolama döneminin sonunda silajlarda 5 gün süre ile aerobik dayanıklılık testi uygulanmıştır. Ayrıca, enzimatik yöntemle silajların in vitro organik madde sindirilebilirlikleri saptanmıştır. Çalışma sonunda fermantasyon özellikleri, ham besin maddeleri, hücre duvarı kapsamları ve in vitro organik madde sindirilebilirliklerinin çeşit farklılıklarından önemli derecede etkilendikleri saptanmıştır.
Anahtar Kelime: silaj fermantasyonu mısır silajı yem değeri yetişme yeri faktörleri sindirilebilirlik çeşitler yem teknolojisi laktik asit bakterileri silaj yapımı Tekirdağ Türkiye ekolojik faktörler aerobik işlemler ikinci ürün

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

Determination of silage fermentation characteristics and feed value of some corn variaties cultivars as first and second crop in Tekirdağ ecological conditions

Öz:
This study was carried out to determine the effects of corn varieties (Cargill-955, Pioneer-3167, Ada-9510, Ada-9516, Ada-523) on the fermentation, aerobic stability, crude nutritive matters, cell wall content, in vitro dry and organic matter digestability. Corn varieties were harvested at the hard dough stage. All of the treatment groups were stored for 75 days in laboratory-type silo containers. Aerobic stability test was applied to all silos opened in the end of fermentation period. Relating to silage fermentation analysis of pH, ammonia nitrogen, water soluble carbohydrate, organic acids (lactic, acetic, and butyric) and microbiological analysis had been done. At the end of the ensiling period all silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. In additions in vitro organic matters digestibility of the silages were determined with enzymatic methods. The result of the study indicated that the fermentation characteristics, crude nutritients, cell wall contents and in vitro organic matter digestibility were affected by cultivars.
Anahtar Kelime: Tekirdag Turkey ecological factors aerobic treatment secondary crop silage fermentation maize silage feed value site factors digestibility varieties feed technology lactic acid bacteria silage making

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAYA O, POLAT C (2010). Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. , 129 - 136.
Chicago KAYA O.,POLAT C. Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. (2010): 129 - 136.
MLA KAYA O.,POLAT C. Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. , 2010, ss.129 - 136.
AMA KAYA O,POLAT C Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. . 2010; 129 - 136.
Vancouver KAYA O,POLAT C Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. . 2010; 129 - 136.
IEEE KAYA O,POLAT C "Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi." , ss.129 - 136, 2010.
ISNAD KAYA, O. - POLAT, C.. "Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi". (2010), 129-136.
APA KAYA O, POLAT C (2010). Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(3), 129 - 136.
Chicago KAYA O.,POLAT C. Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7, no.3 (2010): 129 - 136.
MLA KAYA O.,POLAT C. Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.7, no.3, 2010, ss.129 - 136.
AMA KAYA O,POLAT C Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010; 7(3): 129 - 136.
Vancouver KAYA O,POLAT C Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010; 7(3): 129 - 136.
IEEE KAYA O,POLAT C "Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7, ss.129 - 136, 2010.
ISNAD KAYA, O. - POLAT, C.. "Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7/3 (2010), 129-136.