Yıl: 2011 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 84 - 98 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği

Öz:
Çalışmada, meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik ve işe bağlılıkdüzeyleri saptanarak, mesleki tükenmişlik düzeylerinin alt boyutları ile işe bağlılıkarasındaki ilişki incelenmiştir. Mesleki tükenmişlik düzeyinin ölçümünde, Maslachtükenmişlik envanteri, muhasebe meslek mensuplarının işe bağlılık düzeyininbelirlenmesi için ise Kanungo (1982)’nun “İşe Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır.Mesleki tükenmişlik ve işe bağlılık düzeyinin belirlenmesine yönelik her bir ifadeyeilişkin katılımcı görüşleri yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapmahesaplanarak analiz edilmiştir. Meslek mensuplarının tükenmişlik düzeyleri ile işebağlılık arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı ile saptanmıştır. Sonuçlarabakıldığında; muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik düzeyi ile işe bağlılıkdüzeyleri arasında negatif yönde bir ilişkinin mevcut olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans Davranış Bilimleri

A study into the relation between the level of job burnout and job involvement of the practitioners of accountancy: Ankara case

Öz:
The study sets out to find out the level of job burnout and jobinvolvement and examines the relation between the sub-dimensions of job burnoutand job involvement. Maslach burnout inventory was used to measure the level ofjob burnout. To find out the level of job involvement for the practitioners ofaccountancy “job involvement scale” by Kanungo (1982) was employed. Opinionsof the participants for each statement for job involvement and job burnout wereanalyzed through frequency, percentage, arithmetic average and standard deviation.The relation between job involvement and job burnout for the practitioners ofaccountancy was determined using Pearson correlation coefficient. The resultssuggest that there is a negative-direction relation between job involvement and jobburnout of the practitioners of accountancy.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Öztürk V, ÇİL KOÇYİĞİT S, BAL ÇINA E (2011). Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. , 84 - 98.
Chicago Öztürk Veli,ÇİL KOÇYİĞİT SEYHAN,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. (2011): 84 - 98.
MLA Öztürk Veli,ÇİL KOÇYİĞİT SEYHAN,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. , 2011, ss.84 - 98.
AMA Öztürk V,ÇİL KOÇYİĞİT S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. . 2011; 84 - 98.
Vancouver Öztürk V,ÇİL KOÇYİĞİT S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. . 2011; 84 - 98.
IEEE Öztürk V,ÇİL KOÇYİĞİT S,BAL ÇINA E "Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği." , ss.84 - 98, 2011.
ISNAD Öztürk, Veli vd. "Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği". (2011), 84-98.
APA Öztürk V, ÇİL KOÇYİĞİT S, BAL ÇINA E (2011). Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1), 84 - 98.
Chicago Öztürk Veli,ÇİL KOÇYİĞİT SEYHAN,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi 12, no.1 (2011): 84 - 98.
MLA Öztürk Veli,ÇİL KOÇYİĞİT SEYHAN,BAL ÇINA Emine Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol.12, no.1, 2011, ss.84 - 98.
AMA Öztürk V,ÇİL KOÇYİĞİT S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2011; 12(1): 84 - 98.
Vancouver Öztürk V,ÇİL KOÇYİĞİT S,BAL ÇINA E Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2011; 12(1): 84 - 98.
IEEE Öztürk V,ÇİL KOÇYİĞİT S,BAL ÇINA E "Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği." Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12, ss.84 - 98, 2011.
ISNAD Öztürk, Veli vd. "Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyleri ile işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma: Ankara ili örneği". Doğuş Üniversitesi Dergisi 12/1 (2011), 84-98.