Yıl: 2021 Cilt: 23 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 6 - 29 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-09-2023

Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi

Öz:
Balkon konuşmaları, dünyanın bütün ülkelerinde ulusa veya diğer uluslara seslenmek için etkili bir yöntem olmuştur. Anadolu’da ilk izleri Osmanlı Devleti’nde görülse de, Amerika’da daha eski tarihlerde de balkon konuşması yapıldığı bilinmektedir. Türkiye’de ise balkon konuşmaları, Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2007 genel seçimleri sonrasında yapılan ve seçimler sonuçlanınca siyaseten beklenilen ve takip edilen bir uygulama olmuştur. 2007 yılından sonra geleneksel hale gelen balkon konuşmaları, halka ve ulusa, uluslararası kamuoyuna mesaj vermek için önemli bir argüman haline gelmiştir. Çalışmada “Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı balkon konuşmalarında kullandığı söylemlerden yola çıkarak sahip olduğu liderlik tarzı nedir?” sorusuna cevap aranmıştır. Bu kapsamda Recep Tayyip Erdoğan’ın 2007, 2010, 2011, 2014 (iki adet), 2018 ve 2019 yıllarında yapmış olduğu yedi adet balkon konuşmasının içerik ve söylem analizi yapılmıştır. Analiz yapılırken nitel araştırma tekniği kullanılmış ve bu analiz için NVivo programından yararlanılmıştır. Daha sonra analiz sonucunda çıkan kelimelerin hangi amaçla söylendiği irdelenmiş ve bu kelimelerin kullanım yeri, söyleniş amacı hakkında çıkarımlarda bulunulmuştur. Kelimeler metin içindeki ağırlıklarına göre sıralanmış ve konuşmanın %5’lik dilimi göz önüne alınmıştır. Böylece Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmalarında kullandığı söylemler ve üzerinde durduğu konulara göre babacan ve hizmetkâr liderlik özelliklerini taşıdığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: Balkon Konuşmaları Liderlik Nitel Analiz Recep Tayyip Erdoğan Söylem Analizi

Leadership Style of Recep Tayyip Erdoğan: Evaluation of Balcony Speeches with Content and Discourse Analysis

Öz:
Balcony speeches have been an effective way to address the nation or other nations in all countries of the world. Although the first traces in Anatolia were seen in the Ottoman Empire, it is known that there was a balcony speech in America on earlier dates. The balcony speech in Turkey, Recep Tayyip Erdogan held after the general elections in 2007 by the conclusion of elections and politics that has been expected and followed an application. Balcony speeches, which have been traditional after 2007, have become an important argument for giving messages to the public and the nation, to the international public. This study seeks answers to the question of "What might be the leadership style of Recep Tayyip Erdogan if we analyze it based on his balcony speeches? ". In this context, content and discourse analysis of the seven balcony speeches made by Recep Tayyip Erdoğan in 2007, 2010, 2011, 2014 (two), 2018 and 2019 were made. A qualitative research technique was used in the analysis, and the NVivo program was used for this technique. Then, the purpose of spelling of the words as a result of the analysis was examined and inferences were made about the place of use and purpose of these words. The words were listed according to their weight in the text and 5% of the speech was taken into consideration. Thus, it was determined that Recep Tayyip Erdogan has paternalistic and servant leadership characteristics according to the discourses used in his balcony speeches and the subjects he emphasized.
Anahtar Kelime: Balcony Speeches Discourse Analysis Leadership Recep Tayyip Erdogan Qualitative Analysis

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇIRAGÖZ M, ACAR O (2021). Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. , 6 - 29.
Chicago ÇIRAGÖZ Müzeyyen Bilge,ACAR OSMAN KÜRSAT Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. (2021): 6 - 29.
MLA ÇIRAGÖZ Müzeyyen Bilge,ACAR OSMAN KÜRSAT Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. , 2021, ss.6 - 29.
AMA ÇIRAGÖZ M,ACAR O Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. . 2021; 6 - 29.
Vancouver ÇIRAGÖZ M,ACAR O Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. . 2021; 6 - 29.
IEEE ÇIRAGÖZ M,ACAR O "Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi." , ss.6 - 29, 2021.
ISNAD ÇIRAGÖZ, Müzeyyen Bilge - ACAR, OSMAN KÜRSAT. "Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi". (2021), 6-29.
APA ÇIRAGÖZ M, ACAR O (2021). Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(1), 6 - 29.
Chicago ÇIRAGÖZ Müzeyyen Bilge,ACAR OSMAN KÜRSAT Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi 23, no.1 (2021): 6 - 29.
MLA ÇIRAGÖZ Müzeyyen Bilge,ACAR OSMAN KÜRSAT Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol.23, no.1, 2021, ss.6 - 29.
AMA ÇIRAGÖZ M,ACAR O Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2021; 23(1): 6 - 29.
Vancouver ÇIRAGÖZ M,ACAR O Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2021; 23(1): 6 - 29.
IEEE ÇIRAGÖZ M,ACAR O "Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi." Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23, ss.6 - 29, 2021.
ISNAD ÇIRAGÖZ, Müzeyyen Bilge - ACAR, OSMAN KÜRSAT. "Recep Tayyip Erdoğan’ın Sahip Olduğu Liderlik Tarzı: Balkon Konuşmalarının İçerik ve Söylem Analizi ile Değerlendirilmesi". Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi 23/1 (2021), 6-29.