Yıl: 2011 Cilt: 82 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 29 - 34 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları

Öz:
Doğu Anadolu’da yoğun olarak yapılan hayvancılığın bölgesel ekonomi açısından önemi büyüktür. Gerek hayvansal üretimde istenen verime ulaşılmasında gerekse işletmelerin karlılığının artırılmasında “yem” en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, bölgedeki yem sanayinin mevcut durumunu ve sorunlarını belirlemek amacıyla yem fabrikaları ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, Doğu Anadolu’daki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranının ortalama %44.64 olduğu, bunun nedeninin ise %62.50 oranında talep yetersizliğinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada yem fabrikalarının en önemli sorunlarının; kaliteli hammadde temininde nakliye-ulaşım masrafları (%62.50), pazarlamada ise haksız rekabet (%87.50) olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak doğu illerinde düşük kapasite ile çalışan yem fabrikalarının karlılıklarının ve hayvancılık sektörüne katkısının artırılmasında bölgede yem bitkileri üretimini artırılması ve teşvik edilmesi ile yetiştiricilerin bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: ekonomik değerlendirme Doğu Anadolu Bölgesi yem sanayi Türkiye finansman çiftçi tutumları

Konular: İşletme Coğrafya Çevre Bilimleri İşletme Finans Orman Mühendisliği

Current situation and problems of some feed mills in east Anatolia region

Öz:
Farming husbandry in eastern Anatolia has a significant impact on the regional economy. Feed is an important factor in achieving required production levels and for improving the profitability of enterprises. For this study, meetings were organized with regional feed factories to determine the current situation and problems. On average, 44.64% of feed factories’ capacity is utilized in eastern Anatolia; it has been identified that this is due to a 62.50% deficiency in demand. This study shows that the most important problems for factories are that “transportation expenditures” costs make up 62.50% of supply costs, whilst unfair competition accounts for 87.50% of marketing costs. In conclusion, feed mills which are working below capacity; increasing production of forage craps and producers’ awareness would go some way towards a solution.
Anahtar Kelime: feed industry Turkey finance farmers' attitudes economic evaluation East Anatolia Region

Konular: İşletme Coğrafya Çevre Bilimleri İşletme Finans Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DEMİR P, ELMALI D (2011). Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. , 29 - 34.
Chicago DEMİR PINAR,ELMALI Dilek Aksu Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. (2011): 29 - 34.
MLA DEMİR PINAR,ELMALI Dilek Aksu Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. , 2011, ss.29 - 34.
AMA DEMİR P,ELMALI D Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. . 2011; 29 - 34.
Vancouver DEMİR P,ELMALI D Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. . 2011; 29 - 34.
IEEE DEMİR P,ELMALI D "Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları." , ss.29 - 34, 2011.
ISNAD DEMİR, PINAR - ELMALI, Dilek Aksu. "Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları". (2011), 29-34.
APA DEMİR P, ELMALI D (2011). Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82(1), 29 - 34.
Chicago DEMİR PINAR,ELMALI Dilek Aksu Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 82, no.1 (2011): 29 - 34.
MLA DEMİR PINAR,ELMALI Dilek Aksu Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, vol.82, no.1, 2011, ss.29 - 34.
AMA DEMİR P,ELMALI D Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2011; 82(1): 29 - 34.
Vancouver DEMİR P,ELMALI D Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2011; 82(1): 29 - 34.
IEEE DEMİR P,ELMALI D "Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları." Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82, ss.29 - 34, 2011.
ISNAD DEMİR, PINAR - ELMALI, Dilek Aksu. "Doğu anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları". Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 82/1 (2011), 29-34.