Yıl: 2011 Cilt: 30 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 75 - 93 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri

Öz:
Bu çalışmada, maliye politikasının iki temel aracı olan vergi gelirleri veborçlanmanın (iç ve dış borçlanma) ekonomik büyüme ile olan ilişkisi, 1990-2008döneminde Klasik En Küçük Kareler Metodu kullanılarak incelenmiştir. Türkiyeekonomisinde iç kaynaklarla mı yoksa dış kaynaklarla mı büyüme sağlanabileceğioldukça önemli bir konu olmasına rağmen literatürde ortak bir bulgugözlenememesi araştırmanın motivasyonunu oluşturmaktadır. Araştırma sonucundadış borçlanmanın, Borçla Büyüme (Growth-Cum-Debt) Modeli kuramına uygunolarak büyümeyi pozitif etkilediği gözlemlenmiştir. Ancak iç borçlanma büyümeyinegatif etkilemekte, toplanan vergiler ise ekonomik büyüme üzerinde hiçbir etkiyaratmamaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans

The effects of fiscal policy tools debt and taxes on economic growth

Öz:
In this study, the relationship between economic growth and the two basicmeans of fiscal policy, tax revenues and debt (internal and external debt) isinvestigated in the period of 1990-2008 by using the classical least squares method.The motivation of this study is that despite being an important issue of whether the country will be financed by internal or external resources, any common finding inthe literature was not observed. As a result of this study, it is found that foreign debtaffects growth positively which supports the Growth-Cum-Debt hypothesis.However, domestic debt affects growth negatively while taxes collected does notcreate any impact on the economical growth.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UMUTLU G, ALİZADEH N, ERKILIÇ A (2011). Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. , 75 - 93.
Chicago UMUTLU Göknur,ALİZADEH Neda,ERKILIÇ Ahmet Yakup Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. (2011): 75 - 93.
MLA UMUTLU Göknur,ALİZADEH Neda,ERKILIÇ Ahmet Yakup Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. , 2011, ss.75 - 93.
AMA UMUTLU G,ALİZADEH N,ERKILIÇ A Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. . 2011; 75 - 93.
Vancouver UMUTLU G,ALİZADEH N,ERKILIÇ A Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. . 2011; 75 - 93.
IEEE UMUTLU G,ALİZADEH N,ERKILIÇ A "Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri." , ss.75 - 93, 2011.
ISNAD UMUTLU, Göknur vd. "Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri". (2011), 75-93.
APA UMUTLU G, ALİZADEH N, ERKILIÇ A (2011). Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(1), 75 - 93.
Chicago UMUTLU Göknur,ALİZADEH Neda,ERKILIÇ Ahmet Yakup Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 30, no.1 (2011): 75 - 93.
MLA UMUTLU Göknur,ALİZADEH Neda,ERKILIÇ Ahmet Yakup Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.30, no.1, 2011, ss.75 - 93.
AMA UMUTLU G,ALİZADEH N,ERKILIÇ A Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011; 30(1): 75 - 93.
Vancouver UMUTLU G,ALİZADEH N,ERKILIÇ A Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011; 30(1): 75 - 93.
IEEE UMUTLU G,ALİZADEH N,ERKILIÇ A "Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri." Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30, ss.75 - 93, 2011.
ISNAD UMUTLU, Göknur vd. "Maliye politikası araçlarından borçlanma ve vergilerin ekonomik büyümeye etkileri". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 30/1 (2011), 75-93.