Yıl: 2012 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 29 - 45 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi

Öz:
Otomotiv sektörünün hızla değişmesi ve gelişmesi, müşterilerin karar verme süreçlerini çok etkilemektedir. Otomobil müşterilerinin büyük bir grubu olan öğretmenlerin otomobil seçimi, çok sayıda değerlendirme kriteri gerektiren çok kriterli karar verme problemidir. Bu çalışmada, öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörler bulunmaya çalışılmıştır. Bu amaç için kriterler ve bu kriterleri karşılayan alternatifler belirlenmiştir. Bu kriterler ve alternatifler, çok kriterli bir karar verme yaklaşımı olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP) kullanılarak kendi aralarında ikili olarak karşılaştırılıp söz konusu yöntem uygulanarak öğretmenlerin otomobil tercihi için etkili olan faktörler belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Determination of the factors affecting teachers’ automobile preferences through the analytic hierarchy process method

Öz:
Rapid change and development of the automotive industry affects the customers’ decision-making process very much. Teachers’ choice of car, who is a large group of automobile customers, is a multi-criteria decision making problem requiring a large number of evaluation criteria. In this study, it has been tried to find out the factors affecting teachers’ automobile preferences. For this purpose, criteria and alternatives fulfilling these criteria have been determined. These criteria and alternatives have been compared in pairs with each other by using the Analytic Hierarchy Process method (AHP) which is a multi-criteria decision-making approach, and the factors affecting teachers’ automobile preferences have been determined by applying this method.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yavuz S (2012). Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. , 29 - 45.
Chicago Yavuz Selahattin Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. (2012): 29 - 45.
MLA Yavuz Selahattin Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. , 2012, ss.29 - 45.
AMA Yavuz S Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. . 2012; 29 - 45.
Vancouver Yavuz S Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. . 2012; 29 - 45.
IEEE Yavuz S "Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi." , ss.29 - 45, 2012.
ISNAD Yavuz, Selahattin. "Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi". (2012), 29-45.
APA Yavuz S (2012). Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 32(2), 29 - 45.
Chicago Yavuz Selahattin Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 32, no.2 (2012): 29 - 45.
MLA Yavuz Selahattin Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.32, no.2, 2012, ss.29 - 45.
AMA Yavuz S Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012; 32(2): 29 - 45.
Vancouver Yavuz S Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012; 32(2): 29 - 45.
IEEE Yavuz S "Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 32, ss.29 - 45, 2012.
ISNAD Yavuz, Selahattin. "Öğretmenlerin otomobil tercihlerinde etkili olan faktörlerin analitik hiyerarşi yöntemiyle belirlenmesi". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 32/2 (2012), 29-45.