Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi

Yıl: 2012 Cilt: 14 Sayı: 54 Sayfa Aralığı: 83 - 104 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi

Öz:
Anadili öğretiminin temel aracı olan Türkçe ders kitaplarının, dil öğretimi yanında, en temel görevlerinden biri de kültür aktarımıdır. Atasözleri ise sözlü kültürümüzün en değerli hazinelerindendir. Dolayısıyla anadili kitaplarımızın bu kültür hazinelerini en etkili ve en geniş şekliyle öğrencilere aktarması beklenir. Kültürün içselleştirilmesi ve anlatımın güçlendirilmesi amacıyla okuma, konuşma, yazma ve dinleme becerilerinde atasözlerinin kullanılması gelişigüzel değil, belli bir plan dahilinde olmalıdır. Bu çalışmada yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış olan Türkçe ve Türk Kültürü ders ve öğrenci çalışma kitaplarında bulunan atasözlerinin nicel ve nitel açıdan ne durumda olduğu incelenmiştir. Atasözleri, anlatımı zenginleştiren, duygu ve düşünceyi etkili kılan ata yadigârı sözlerimizdir. Nitel bir araştırma olan çalışmanın sonuçları, bu hazinenin ilgili ders ve öğrenci çalışma kitaplarında yeterince yer alamadığını; yer alan atasözlerinin amaca uygun bir şekilde seçilemediğini, modern yaklaşımlar doğrultusunda gerektiği gibi ele alınamadığını ortaya koymaktadır. Çalışma, atasözleri açısından Türkçe ve Türk Kültürü ders kitaplarındaki yetersizliği ortaya koymakla kalmayıp bu yetersizliğin nedenlerini tartışmaya açması bakımından da önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

A qualitative and quantitative examination of Turkish proverbs used in Turkish proverbs textbooks prepered for Turkish students living abroad

Öz:
One of the main targets of Turkish and Turkish culture course books which are the basic means of teaching the native language is culture transfer, besides, teaching the language. But proverbs are one of the most valuable treasures of our oral culture. That is why it is expected that our course books should convey the cultural values in the native language, in the most efficient and widespread ways. To support the narration and absorb the culture in reading, speaking, listening and writing skills the use of proverbs must be planned rather than used at random. This paper aims at examining both qualitatively and quantitatively Turkish proverbs and Turkish culture lessons in textbooks prepared for the Turkish students who have been studying abroad. Proverbs are the utterances inherited from our ancestors which enhance the teaching and make emotions and thoughts impressive. The results of the qualitative research show that this treasure does not take enough place in the related courses and textbooks; proverbs which are used not chosen for the right purpose. Moreover, they are not considered from the perspective of a contemporary approach. This research is not only important to show that proverbs used in Turkish and Turkish culture textbooks are inadequate but also to help evaluate the reasons of this failure.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akıncı, M. A. (2007). Fransa'da Türkçe Ana Dili Eğitimi ve İki Dilli Türk Çocuklarının Dil Becerileri. II. Avrupa Türk Dili Bilgi Şöleni, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde sunulmuş bildiri. http://turkoloji.cukurova.edu.tr/DILBILIM/mehmet_ali_akinci_fransada_turkc e_anadili _egitimi.pdf (Son erişim: 05/06/2012).
  • Aksoy, Ö., A. (1998). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Altun, M. (2004). Türk Atasözleri Üzerine Sentaktik Bir İnceleme. Akademik Araştırmalar Dergisi, Yıl 6, Sayı 21, s: 80.
  • Baş, B. (2002). Türkçe Temel Dil Becerilerinin Öğretiminde Atasözlerinin Kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Denizli, Sayı 12, s:60.
  • Çeçen, M., A. ve Çiftçi, Ö. (2007). İlköğretim 6. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Metinlerin Tür ve Tema Açısından İncelenmesi. Millî Eğitim Dergisi, Yıl 35, Sayı 173, s:42.
  • Çobanoğlu, Ö. (2004). Türk Dünyası Ortak Atasözleri Sözlüğü. Ankara: AKM Yayınları
  • Çotuksöken, Y. (2004). Türkçe Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. İstanbul: Toros Kitaplığı.
  • Demirbaş, H., vd. (2009). Türkçe ve Türk Kültürü 1-3. Sınıf Ders ve Çalışma Kitabı, Ankara: MEB Yayınları.
  • Dinç, A., Karlı, E. ve Çetin, M. (2012). Bağlama Dayalı Dil Öğretimi ve Çağdaş Yöntemler. Book Of Abstracts, İntercultural Linguistic Competence And Foreign/Second Language immersive Environments kongresinde sunulmuş ve özeti basılmış bildiri, İBU Publication, Sarajevo, s.49-50.
  • Güngör Kartal, T., vd. (2009). Türkçe ve Türk Kültürü 4-5. Sınıf Ders ve Çalışma Kitabı. Ankara: MEB Yayınları.
  • İnce, B. (2004). Karşılaştırmalı Bir Bakış açısı İle Türkçe Öğretiminde Metin Çalışmaları: Değerlendirmeler-Öneriler, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İnce, B. (2008). Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatında Örgütsel İkliminin Motivasyona Etkisi: Fransa Örneği. I. Uluslararası Avrupalı Türkler Kongresi 'nde sunulmuş ve tam metni basılmış bildiri, Belçika.
  • İnce, B. (2009). A Comparison Of Teachers' Behaviors And Student Expectations In The Process OF Turkish Language And Turkish Culture Education In France. II. Uluslararası Avrupalı Türkler Kongresi nde sunulmuş ve tam metni basılmış bildiri. Belçika- Anvers.
  • İnce, B. ve Boztilki G. (2008). "Türkçe ve Fransızca 5. Sınıf Ders Kitaplarındaki Sıfatların Niceliksel Açıdan Karşılaştırılması", Bahçeşehir Üniversitesi Türkçe Öğretimi Kongresi'nde sunulmuş ve tam metni basılmış bildiri. İstanbul.
  • Karatay, H. (2007). Türkçe Dersinde Kelime Çalışmaları. Milli Eğitim Dergisi, Yıl :35, Sayı 173, s: 50-66.
  • Keklik, S. (2009). l-8.sınıf Türkçe Ders ve Öğrenci Çalışma Kitaplarının Atasözleri ve Özdeyişler Açısından İncelenmesi. II. Uluslararası Türkçenin eğitimi-Öğretimi Kurultayı 'nda sunulmuş ve tam metni basılmış poster çalışması. Ürgüp-Nevşehir.
  • Küçük, M. (2002). Öyle Bir Söz. Yağmur Dergisi, Sayı 17.
  • Millî Kütüphane Genel Müdürlüğü. (1992). Türk Atasözleri ve Deyimleri, İstanbul.
  • Özdemir, E. (1990). Edebiyat Bilgileri Sözlüğü. Remzi Kitabevi.
  • Pala, İ. (2004). İki Dirhem Bir Çekirdek. İstanbul: Kapı Yayınları,
  • Pala, İ. (2005). Kırkıncı Kapı. İstanbul: Kapı Yayınları,
  • Pehlivan, A. (2003). Türkçe Kitaplarında Sözcük Dağarcığını Geliştirme
  • Sorunu ve Çözüm Yollan. Atatürk Üniversitesi Dil Dergisi, c.122, s.86
  • Saussure, F. de, (1998). Genel Dilbilim Dersleri. Multilingual.
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. (2009). Yurt Dişindaki Türk Çocuklari İçin
  • Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Öğretim Programi (1-10. Sınıflar).
  • Tülü, K. (2007). Köylü Dilinde Özlü Sözler, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, TDK. Yayınlan, s: 354-356.
  • Usta, N. vd. (2009). Türkçe ve Türk Kültürü 6-7. Sınıf Ders ve Çalışma Kitabı. Ankara: MEB. Yayınları.
  • Uzun, O., vd. (2009). Türkçe ve Türk Kültürü 8-10. Sınıf Ders ve Çalışma Kitabı. Ankara: MEB. Yaynları.
  • Yıldınm, A., ve Şimşek, H. (2003). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
APA İNCE B (2012). Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. , 83 - 104.
Chicago İNCE BEKİR Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. (2012): 83 - 104.
MLA İNCE BEKİR Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. , 2012, ss.83 - 104.
AMA İNCE B Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. . 2012; 83 - 104.
Vancouver İNCE B Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. . 2012; 83 - 104.
IEEE İNCE B "Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi." , ss.83 - 104, 2012.
ISNAD İNCE, BEKİR. "Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi". (2012), 83-104.
APA İNCE B (2012). Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. Akademik Araştırmalar Dergisi, 14(54), 83 - 104.
Chicago İNCE BEKİR Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. Akademik Araştırmalar Dergisi 14, no.54 (2012): 83 - 104.
MLA İNCE BEKİR Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. Akademik Araştırmalar Dergisi, vol.14, no.54, 2012, ss.83 - 104.
AMA İNCE B Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. Akademik Araştırmalar Dergisi. 2012; 14(54): 83 - 104.
Vancouver İNCE B Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi. Akademik Araştırmalar Dergisi. 2012; 14(54): 83 - 104.
IEEE İNCE B "Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi." Akademik Araştırmalar Dergisi, 14, ss.83 - 104, 2012.
ISNAD İNCE, BEKİR. "Yurt dışındaki Türk öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders kitaplarındaki Atasözleri verlığının nitel ve nicel açıdan incelenmesi". Akademik Araştırmalar Dergisi 14/54 (2012), 83-104.