Yıl: 2013 Cilt: 24 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 169 - 189 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme

Öz:
Kanser, her aşamasında zorluklar bulunan ve tedavisinde psikososyal faktörlerin etkili olduğu bir hastalıktır. Mide bulantıları, kilo kaybı, saç dökülmesi, duygu durum sorunları, davranış değişiklikleri, iş yaşantısı ve sosyal ilişkilerde meydana gelen değişiklikler, aile üyelerinin tutumu ve rollerin değişmesi, hastalıkla beraber kişinin bedensel ve psikososyal işlevselliğini tehdit edebilmektedir. Bu nedenle bireyin tedavisinde etkin rol alan sağlık bakım ekibi içerisinde onkolojik sosyal hizmet uzmanına bazı rol ve sorumluluklar düşer. Sosyal hizmet uzmanının, kayıt tutma, hastanın psikososyal değerlendirmesini yapma, ve kanıta dayalı müdahalelerde bulunma gibi görevleri vardır. Bu yazıda kanser gibi doğası itibari ile yaygın ve tehlikeli olan bir sağlık sorunu sosyal hizmet bakışıyla incelenmiştir. Kanser hastasını değerlendirmede kullanılabilecek kanıta dayalı bir değerlendirme formu önerilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Sosyoloji

Tasks of social workers in oncology settings and evidence based assessment

Öz:
Cancer is an illness which brings challenges in its every stage and psychosocial factors are effective in its treatment. Nausea, weight loss, hair loss, mood problems, behavioral changes, changes in work life and in social relations , changes of attitudes and roles of family members are the common physical and psychosocial threats for individual's functioning. Therefore, an oncology social worker has some roles and responsibilities within the health care team. Social worker has some professional tasks that include reporting, assessment of patient, evidence based interventions. This article examines the disease called cancer that is very common by its nature, being a dangerous health problem within the scope of social work. In this article, an evidence based assessment from is proposed for assessing the cancer patient.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yıldırım B, ACAR M, Tuncay T (2013). Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. , 169 - 189.
Chicago Yıldırım Buğra,ACAR Melis,Tuncay Tarik Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. (2013): 169 - 189.
MLA Yıldırım Buğra,ACAR Melis,Tuncay Tarik Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. , 2013, ss.169 - 189.
AMA Yıldırım B,ACAR M,Tuncay T Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. . 2013; 169 - 189.
Vancouver Yıldırım B,ACAR M,Tuncay T Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. . 2013; 169 - 189.
IEEE Yıldırım B,ACAR M,Tuncay T "Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme." , ss.169 - 189, 2013.
ISNAD Yıldırım, Buğra vd. "Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme". (2013), 169-189.
APA Yıldırım B, ACAR M, Tuncay T (2013). Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. Toplum ve Sosyal Hizmet, 24(1), 169 - 189.
Chicago Yıldırım Buğra,ACAR Melis,Tuncay Tarik Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. Toplum ve Sosyal Hizmet 24, no.1 (2013): 169 - 189.
MLA Yıldırım Buğra,ACAR Melis,Tuncay Tarik Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. Toplum ve Sosyal Hizmet, vol.24, no.1, 2013, ss.169 - 189.
AMA Yıldırım B,ACAR M,Tuncay T Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2013; 24(1): 169 - 189.
Vancouver Yıldırım B,ACAR M,Tuncay T Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2013; 24(1): 169 - 189.
IEEE Yıldırım B,ACAR M,Tuncay T "Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme." Toplum ve Sosyal Hizmet, 24, ss.169 - 189, 2013.
ISNAD Yıldırım, Buğra vd. "Onkoloji alanında sosyal hizmet uzmanlarının görevleri ve kanıta dayalı değerlendirme". Toplum ve Sosyal Hizmet 24/1 (2013), 169-189.