Yıl: 2013 Cilt: 12 Sayı: 47 Sayfa Aralığı: 41 - 62 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi

Öz:
MEB ile Ulaştırma Bakanlığının yürüttüğü FATİH Projesi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak veokullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla okul öncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindekiokulların tüm dersliklerine LCD panel etkileşimli tahta ve İnternet ağ altyapısı sağlanmasını ve heröğretmene ve öğrenciye tablet bilgisayar verilmesini hedefliyor. Bu araştırmanın amacı, FATİH Projesininuygulama sürecinde anahtar rolü üstlenecek olan okul yöneticilerinin projeye yönelik farkındalıklarını,tutumlarını, hazırbulunuşluk düzeylerini ve beklentilerini ortaya çıkarmaktır. İstanbulda beş farklı ilçeden74 okul yöneticisinin katıldığı bu araştırma sonucunda (1) okulların projenin gerektirdiği ve sağlayacağıaltyapı açısından ortalamanın üzerinde bir deneyime ve imkana sahip oldukları; (2) ancak özellikle BTöğretmeni veya uzmanı açısından yetersiz durumda oldukları; (3) okul yöneticilerinin BT'yi okul yönetimive mesleki gelişimleri açısından yaygın olarak kullandıkları; (4) BTye karşı, düşük düzeyde olumlu birtutum içinde oldukları; (5) proje ile ilgili olarak yeterli bilgi sahibi olmadıkları; (6) sahip oldukları bilgileridaha çok medya aracılığıyla edindikleri; (7) projenin başarılı olmasındaki en önemli engelin yönetici,öğretmen, öğrenci ve velilerin bilgi ve deneyim yetersizliği olduğu; (8) ayrıca okul yöneticilerinin projedeneğitim-öğretim kültürü, ölçme değerlendirme, yönetim, iletişim ve temel beceriler açısından çok yüksekdüzeyde olmasa da olumlu; (9) buna karşın rehberlik, okul terki, disiplin ve öğrenci davranışları gibikonularda daha çok olumsuz bir beklenti içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Awareness, attitudes and expectations of school Administrators concerning Fatih project: a situation Analysis

Öz:
Controlled by the Ministry of Education and the Ministry of Transport, the Movement to IncreaseOpportunities and Technologies Project (FATIH) aims to ensure equality of opportunity in education andimprove the technologies in our schools. The Project will provide every classroom in primary andsecondary schools with LCD smart boards and a stable Internet infrastructure and supplying every studentand teacher with a tablet computer. The aim of this study is to find out the levels of awareness, attitudes,readiness and expectations in school administrators who play a key role in the implementation of theFATIH Project. The findings from 74 school administrators from five different districts in Istanbul haverevealed that: (1) these schools are more prepared and equipped than the average in terms of theinfrastructure the project requires and will provide; (2) yet there is a shortage of information technology(IT) teachers or specialists; (3) school administrators frequently employ IT for school management andtheir own professional development; (4) but they have a low degree of positive attitude towards IT; (5)they do not have sufficient knowledge about the project; (6) they have obtained most of the knowledge theydo have through the media; (7) the biggest obstacle to the success of the project is the insufficientknowledge and experience of administrators, teachers, students and parents, (8) school administrators havepositive, yet not high, expectations of the Project's effect on educational culture, assessment and evaluation,administration, communication and basic skills, (9) despite their mostly negative expectations of overallcounseling, dropouts, discipline and student behavior.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARATAŞ İ, SÖZCÜ Ö (2013). Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. , 41 - 62.
Chicago KARATAŞ İBRAHİM HAKAN,SÖZCÜ Ömer Faruk Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. (2013): 41 - 62.
MLA KARATAŞ İBRAHİM HAKAN,SÖZCÜ Ömer Faruk Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. , 2013, ss.41 - 62.
AMA KARATAŞ İ,SÖZCÜ Ö Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. . 2013; 41 - 62.
Vancouver KARATAŞ İ,SÖZCÜ Ö Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. . 2013; 41 - 62.
IEEE KARATAŞ İ,SÖZCÜ Ö "Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi." , ss.41 - 62, 2013.
ISNAD KARATAŞ, İBRAHİM HAKAN - SÖZCÜ, Ömer Faruk. "Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi". (2013), 41-62.
APA KARATAŞ İ, SÖZCÜ Ö (2013). Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 12(47), 41 - 62.
Chicago KARATAŞ İBRAHİM HAKAN,SÖZCÜ Ömer Faruk Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 12, no.47 (2013): 41 - 62.
MLA KARATAŞ İBRAHİM HAKAN,SÖZCÜ Ömer Faruk Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), vol.12, no.47, 2013, ss.41 - 62.
AMA KARATAŞ İ,SÖZCÜ Ö Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2013; 12(47): 41 - 62.
Vancouver KARATAŞ İ,SÖZCÜ Ö Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik). 2013; 12(47): 41 - 62.
IEEE KARATAŞ İ,SÖZCÜ Ö "Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik), 12, ss.41 - 62, 2013.
ISNAD KARATAŞ, İBRAHİM HAKAN - SÖZCÜ, Ömer Faruk. "Okul yöneticilerinin Fatih projesine ilişkin Farkındalıkları, tutumları ve beklentileri: bir Durum analizi". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik) 12/47 (2013), 41-62.