Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 14 Sayfa Aralığı: 411 - 459 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi

Öz:
Sosyal bilgiler dersi değer öğretiminde önemli bir misyona sahiptir. Buders kapsamında öğrencilere kazandırılması gereken 20 temel değerbelirlenmiştir. Sorumluluk, saygı, hoşgörü, aile birliğine önem verme,kültürel mirasa duyarlılık bu değerlerden bazılarıdır. Bireyler için ise budeğerlerin bazıları daha önemli olabilmektedir. Bu düşünceden hareketlebu araştırmada öğrenci, sosyal bilgiler öğretmeni ve öğretmenadaylarının değer hiyerarşisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla çalışmagrubundan Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan değerlerikendilerince önem derecesine göre (ilk 3 değer) sıralamaları vegerekçelerini ifade etmeleri istenmiştir. Araştırmanın amacıdoğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması(casestudy) kullanılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmış mülakatlar dokümanincelemesi yoluyla kod ve temalar belirlenerek analiz edilmiştir. AraştırmaAnkara, Kastamonu ve Trabzon illerinde yürütülmüştür. Araştırmaya buillerde görev yapan sosyal bilgiler öğretm enleri, alt -orta ve üst gelirdüzeyine sahip ortaokul 6. 7. ve 8. sınıfa devam eden öğrenciler ve sonsınıfa devam eden sosyal bilgiler öğretmen adayları dahil edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre tüm katılımcıların değersıralamasında ilk üç arasında yer alan değerleri sırasıyla saygı, dürüstlükve vatanseverliktir. Her üç grupta öne çıkan ortak değerin dürüstlükolduğu, öğrenci ve öğretmen adaylarının tercihlerinin birbirine daha çokbenzerlik gösterdiği, öğretmenlerin ise sevgi, hoşgörü ve aile birliğineönem verme değerlerini öne çıkardıkları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

Students, preservice teachers and inservice social studies teachers value hierarchies

Öz:
S ocial studies course has an important mission to teach values . Withinthe scope of this course, 20 fundamental values such as responsibility,respect, tolerance, family bond and susceptibility for cultural heritagewere determined for students t o gain. Considering the assumption thatsome of these values may be more important than others for individuals,in this study, it was aimed to determine the value hierarchies of students,preservice and inservice social studies teachers. Therefore, participantswere asked to put values which are included Social Studies EducationCurriculum into order based on their importance level and to state thefirst three values. In this study, case study method as a qualitativeresearch method was conducted. Data were collected through semi-structured interviews and the data were analyzed by using documentanalysis method. The data were collected from three cities ofTurkey andinservice social studies teachers, students and preservice social studiesteachers were part icipated. Results of this study revealed that, allparticipants stated respect, honesty, and patriotism as the mostimportant three values for them. Honesty is the common value for allthree groups and students and preservice teachers responses were moresimilar. On the other hand, teachers reported more importance to love,tolerance, and family bond values.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA karatekin k, GENÇTÜRK GÜVEN E, KILIÇOĞLU G (2013). Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. , 411 - 459.
Chicago karatekin kadir,GENÇTÜRK GÜVEN EBRU,KILIÇOĞLU GÖKÇE Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. (2013): 411 - 459.
MLA karatekin kadir,GENÇTÜRK GÜVEN EBRU,KILIÇOĞLU GÖKÇE Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. , 2013, ss.411 - 459.
AMA karatekin k,GENÇTÜRK GÜVEN E,KILIÇOĞLU G Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. . 2013; 411 - 459.
Vancouver karatekin k,GENÇTÜRK GÜVEN E,KILIÇOĞLU G Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. . 2013; 411 - 459.
IEEE karatekin k,GENÇTÜRK GÜVEN E,KILIÇOĞLU G "Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi." , ss.411 - 459, 2013.
ISNAD karatekin, kadir vd. "Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi". (2013), 411-459.
APA karatekin k, GENÇTÜRK GÜVEN E, KILIÇOĞLU G (2013). Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0(14), 411 - 459.
Chicago karatekin kadir,GENÇTÜRK GÜVEN EBRU,KILIÇOĞLU GÖKÇE Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 0, no.14 (2013): 411 - 459.
MLA karatekin kadir,GENÇTÜRK GÜVEN EBRU,KILIÇOĞLU GÖKÇE Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, vol.0, no.14, 2013, ss.411 - 459.
AMA karatekin k,GENÇTÜRK GÜVEN E,KILIÇOĞLU G Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(14): 411 - 459.
Vancouver karatekin k,GENÇTÜRK GÜVEN E,KILIÇOĞLU G Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(14): 411 - 459.
IEEE karatekin k,GENÇTÜRK GÜVEN E,KILIÇOĞLU G "Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi." Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0, ss.411 - 459, 2013.
ISNAD karatekin, kadir vd. "Öğrenci, sosyal bilgiler öğretmen adayı ve öğretmenlerinin değer hiyerarşisi". Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 14 (2013), 411-459.