Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma

Yıl: 2014 Cilt: 0 Sayı: 64 Sayfa Aralığı: 131 - 150 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı, muhasebe mensuplarında mesleki stresin temel nedenlerini vebunların mesleki stres sonuçlarıyla ilişkisini araştırmaktır. Stres kaynağı olarak rolbelirsizliği, rol çatışması, aşırı rol yükü ve kariyer gelişimiyle ilgili endişeler ile stresinsonuçları olarak işe bağlı gerginlik, iş değiştirme/bırakma niyeti ve iş tatmini ele alınmıştır.Likert ölçek türlerine göre hazırlanan anket Manisa Serbest Muhasebeci Mali MüşavirlerOdasına kayıtlı toplam 422 serbest mali müşavirden 319 meslek mensubuna uygulanmıştır.İşe bağlı gerginliklerle nitel aşırı rol yükü, rol çatışması, nicel aşırı rol yükü ve kariyergelişimiyle ilgili endişeler arasında ilişki bulunmuş, rol belirsizliğiyle arasında bir ilişki tespitedilmemiştir. Adım adım regresyon analizlerinde işe bağlı gerginlikleri nitel aşırı rol yükü verol çatışmasının birlikte açıkladığı, i ş tatminini ise rol çatışması, rol belirsizliği ve kariyergelişimiyle ilgili endişelerin açıklama gücünün olduğu bulunmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme İktisat

The basic causes and potential consequences of occupational stress: A study of certifıed public accountants in Manisa province

Öz:
The purpose of this study is to research main causes of occupational stress inprofessional accountants and relationship with their consequences. Role ambiguity, roleconflict, role overload and career progress concerns as source of occupational stress andjob-related stress, turnover intentions and job satisfaction as consequences of occupationalstress are discussed. Likert scales questionnaire applied to 319 professional accountantsregistered in Manisa Chamber of Certified Public Accountants from total of 422 professionalaccountants. Role conflict, role overload and career progress concerns have significantrelationship with job-related stress but there isn t any correlation between role ambiguity andjob-related stress. Both qualitative work overload and role conflict have explanatory powerfor job-related stress and also role conflict, role ambiguity and career development concernshave explanatory power for job satisfaction in stepwise regressions.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAPLANOĞLU E (2014). Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. , 131 - 150.
Chicago KAPLANOĞLU Emre Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. (2014): 131 - 150.
MLA KAPLANOĞLU Emre Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. , 2014, ss.131 - 150.
AMA KAPLANOĞLU E Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. . 2014; 131 - 150.
Vancouver KAPLANOĞLU E Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. . 2014; 131 - 150.
IEEE KAPLANOĞLU E "Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma." , ss.131 - 150, 2014.
ISNAD KAPLANOĞLU, Emre. "Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma". (2014), 131-150.
APA KAPLANOĞLU E (2014). Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0(64), 131 - 150.
Chicago KAPLANOĞLU Emre Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi 0, no.64 (2014): 131 - 150.
MLA KAPLANOĞLU Emre Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, vol.0, no.64, 2014, ss.131 - 150.
AMA KAPLANOĞLU E Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2014; 0(64): 131 - 150.
Vancouver KAPLANOĞLU E Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2014; 0(64): 131 - 150.
IEEE KAPLANOĞLU E "Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma." Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0, ss.131 - 150, 2014.
ISNAD KAPLANOĞLU, Emre. "Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: Manisa İlindeki smmm'ler üzerine bir araştırma". Muhasebe ve Finansman Dergisi 64 (2014), 131-150.