Yıl: 2014 Cilt: 21 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 129 - 140 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma

Öz:
Günümüzde gelişmekte olan rekabet koşullarına karşı bir değer yaratmak adına inovatifgirişimlerde bulunan konaklama işletmeleri; çalışanlarının motivasyon seviyelerinin artırılmasıyla,hizmette verimlilik ve kalite düzeylerinin yükseltilebildiğinin farkına varmışlar ve hizmet içi eğitimtekniklerini bu kapsamda uygulamaya başlamışlardır. Araştırmamızda İstanbul ilinde yer almaktaolan ve hizmet içi eğitimin verilmekte olduğu konaklama işletmelerinde kat hizmetleridepartmanında çalışan personelin, hizmet içi eğitim kalite algısı ile işin kendisi ile ilgili motivasyonunsurları ve iş dışı motivasyon unsurları arasındaki ilişki, ayrıca bu ilişkinin gücü incelenmektedir.Hizmet içi eğitimin verilmekte olduğu saptanan iki adet konaklama işletmesinde 110 çalışana anketuygulanmış; hizmet içi eğitim kalite algısı ölçeği ile işin kendisi ile ilgili ve iş dışı motivasyonunsurları ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler faktör, korelasyon ve regresyon analizleri iledeğerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda ise hizmet içi eğitim kalite algısı ile işin kendisi ile ilgilimotivasyon unsurları ve iş dışı motivasyon unsurları arası nda doğrusal bir ilişki bulunduğusaptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Sosyal Çalışma Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Sosyoloji Davranış Bilimleri

Relationship Between In- Service Training Quality Perception and Motivation Factors of Hospitality Businesses Housekeeping Employees: A Research In Istanbul Area

Öz:
Hospitality businesses that establish innovative initiatives in order to create a valueagainst competitive conditions that occur today, started implementing in -service training techniquesby concluding the fact that an increase in motivations of employees result in a linear improvementin productivity and quality in services. In our survey, we examined the relationship and its powerbetween in -service training and intrinsic job motivational factors and also between in -servicetraining and extrinsic job motivational factors in hospitality businesses that apply in -servicetraining programs in Istanbul area. Surveys were conducted on 110 housekeeping employees of twohospitality b usinesses ; scales of in -service training quality perception, intrinsic job motivationalfactors and extrinsic job motivational factors are being used. Data that was collected by this sampleare analyzed by factor, correlation and regression analysis. With in the framework of the research itis concluded that there is a linear relationship between in -service training and intrinsic jobmotivational factors and also between in -service training and extrinsic job motivational factors.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Sosyal Çalışma Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Sosyoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKINCI, Zeki (2002), “Turizm Sektöründe İşgören İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama”, Akdeniz İ. İ. B. F. Dergisi, 4, 1 -25.
  • AKSU, A. Akın (2005), “ Defining Training Needs of Five-Star Hotel Personnel: An Application in the Antalya Region of Turkey”, Managerial Auditing Journal, 20(9), 945 -953.
  • AKTAŞ, Ahmet (2002), Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi, Antalya: Azim Matbaa, 2. Baskı.
  • ALKIŞ, Hüseyin ve Yüksel ÖZTÜRK (2009), “Otel İşletmelerinde Motivasyon Faktörleri Üzerine Bir Araştırma”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 212 -236.
  • AYTAÇ, Tufan (2000), “Hizmet İçi Eğitim Kavramı ve Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar”, Milli Eğitim Dergisi, 147, 66 -69 .
  • BİLGİN, Kamil Ufuk, AKAY, Aslı, KOYUNCU, H. Emre, ve E. Çetin HAŞAR (2007), Yerel Yönetimlerde Hizmet İçi Eğitim, Ankara: TEPAV.
  • BOELLA, Michael J. ve Steven GOSS -TRUNER (2005), Human Resource Management in the Hospitality Industry: An Introductory Guide ”, Oxford: Elsevier Butterworth -Heinemann.
  • CLEMENZ, Candici E. (2001), Measuring Perceived Quality of Training in the Hospitality Industry, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Virginia: Virginia Polytechnic Institute and State University.
  • HAYES, David K. Ve Jack D . NINEMEIER (2008), Human Resources Management in the Hospitality Industry, New Jersey : John Wiley & Sons, Inc..
  • HARRIS, Kimberley J. (1995), “ Training Technology in the Hospitality Industry: a Matter of Effectiveness and Efficiency”, International Journa l of Contemporary Hospitality Management, 7(6), 24 -29.
  • İNCE, Özlem (2003), İş Tatminine Etki Eden Başlıca Faktörler ve Uygulamadan Bir Örnek, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KARABOĞA, Meral, (200 7), Avcılar İlçesi Otaöğretim Kurumları Yöneticilerinin Motivasyonlarının Çalışan (Öğretmen) Motivasyonu Üzerine Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: T.C. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KORKMAZ, Sezer, TEMİZKAN, Saadet Pınar ve Rahman TEMİZKAN (2010), “Profesyonel Turist Rehberlerinin Turizm Pazarlamasındaki Rolü ve Hizmet İçi Eğitim Seminerlerinin Pazarlama Açısından İçerik Analizi”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 133 - 149.
  • KOZAK, Meryem Akoğlan, (2011), “Otel işletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi” , 8. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • LUNDBERG, Christine, GUDMUNDSON, Anna ve Tommy D. ANDERSSON (2009), “Herzberg’s Two Factor Theory of Work Motivation Tested Empirically on Seasonel Workers in Hospitality and Tou rism”, Tourism Management, 30, 890 -899.
  • NICKSON, Dennis (2007), Human Resource Management for the Hospitality and Tourism Industries , Oxford: Elsevier Butterworth -Heinemann.
  • OTTENBACHER, Michael (2008) “Employee Management and Innovation”. D. V. Tesone, A. Pizam, Handbook of Hospitality Human Resouces Management içinde, First Edition, Oxford: Elsevier Butterwort-Heinemann.
  • ÖRÜCÜ, Edip, KANBUR Engin ve KANBUR Aysun, (2007). Kamu Kuruluşlarında Verilen Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerinin Çalışanların Verimliliğine Etkisi”, Mevzuat Dergisi, Yıl 10, Sayı: 115, http://www.mevzuatdergisi.com/2007/07a/02.htm (12/11/2014).
  • ÖZTÜRK, Mustafa ve Süleyman SANCAK (2007), “Hizmet İçi Eğitim Uygulamaların ın Çalışma Hayatına Etkileri”, Journal of Yasar University, 2(7), 761 -79.
  • ÖZTÜRK, Yüksel ve Hüseyin ALKIŞ (2011), “Konaklama İşletmelerinde Çalışanların İş Tatmininin Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 7(14), 437 - 460.
  • ÖZTÜRK, Y üksel ve Kadir SEYHAN (2005), “Konaklama İşletmelerinde Sunulan Hizmet Kalitesinin Artırılmasında İşgören Eğitiminin Yeri ve Önemi”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 121 -140.
  • PEHLİVAN, İnayet (1997), “Örgütsel ve Bireysel Gelişme Aracı Olarak Hizmet İçi Eğitim”, Amme İdaresi Dergisi, 30(4), 105 -120.
  • PELİT Elbeyi ve ÖZTÜRK, Yüksel. (2010), “ Otel İşletmeleri İşgörenlerinin İş Doyum Düzeyleri: Sayfiye ve Şehir Otel İşletmeleri İşgörenleri Üzerinde Bir Araştirma ” İşletme Araştırmaları Dergisi, 2 (1), 43 -72.
  • SEZGİN, E. Köksal ve Kurban ÜNLÜÖNEN (2011), “Mutfak Personelinin Hizmet İçi Eğitiminin Örgütsel Bağlılık Ve İş Tatminine Etkisi Üzerine Bir Uygulama”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 3(2), 3 -16.
  • TAYFUN, Ahmet, PALAVAR, Karabey, ÇÖ P, Serdar, (2010) İşgörenlerin Eğitim ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki: Belek Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma” İşletme Araştırmaları Dergisi, 2 (4 ), 3 -18 .
  • USLU, Abdullah, KUTUKIZ, Doğan ve Hüseyin ÇEKEN (2013), “ Otel İşletmelerinde Çalışan Personelin Aldığı Hizmet İçi Eğitimin Verimliliğe Etkisi”, Verimlilik Dergisi, 2, 101 -116.
  • WALKER, John R. ve Jack E. MILLER (2010), Supervision in the Hospitality Industry: Leading Human Resources, New Jersey: John Wiley & Sons , Inc., Sixth Edition.
  • WHILTELAW, Paul A., BARRON, Paul, BUULTJENS, Jeremy, CAIRNCROSS, Grant ve Michael DAVIDSON (2009), Training Needs of the Hospitality Industry, Australia: CRC for Sustainable Tourism.
APA Tanrıverdi H, SAHIN M (2014). Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. , 129 - 140.
Chicago Tanrıverdi Haluk,SAHIN MEHMET ALTUG Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. (2014): 129 - 140.
MLA Tanrıverdi Haluk,SAHIN MEHMET ALTUG Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. , 2014, ss.129 - 140.
AMA Tanrıverdi H,SAHIN M Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. . 2014; 129 - 140.
Vancouver Tanrıverdi H,SAHIN M Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. . 2014; 129 - 140.
IEEE Tanrıverdi H,SAHIN M "Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma." , ss.129 - 140, 2014.
ISNAD Tanrıverdi, Haluk - SAHIN, MEHMET ALTUG. "Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma". (2014), 129-140.
APA Tanrıverdi H, SAHIN M (2014). Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2), 129 - 140.
Chicago Tanrıverdi Haluk,SAHIN MEHMET ALTUG Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21, no.2 (2014): 129 - 140.
MLA Tanrıverdi Haluk,SAHIN MEHMET ALTUG Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.21, no.2, 2014, ss.129 - 140.
AMA Tanrıverdi H,SAHIN M Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014; 21(2): 129 - 140.
Vancouver Tanrıverdi H,SAHIN M Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014; 21(2): 129 - 140.
IEEE Tanrıverdi H,SAHIN M "Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma." Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21, ss.129 - 140, 2014.
ISNAD Tanrıverdi, Haluk - SAHIN, MEHMET ALTUG. "Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Çalışanlarının Hizmet İçi Eğitim Kalite Algısı ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişki: İstanbul Bölgesinde Bir Araştırma". Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21/2 (2014), 129-140.