Yıl: 2015 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 32 - 38 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın amacı 14-17 yaş grubu ergenlerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkındaki (CYBH) bilgi düzey- lerini ve bunu etkileyen faktörleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çocuk Polikliniğine başvuran 14-17 yaş arası, 527 ergene sosyodemografi k özellikleri ve CYBHhakkındaki bilgilerini sorgulayan anket verildi. CYBH Bilgi Testinde doğru cevaplara 1 , yanlış ve bilmiyorum ce- vaplarına 0 puan verildi. Bulgular: Ergenlerin cinsel konuları en sık olarak (%34.0) sağlık görevlileri ile konuşmayı tercih ettikleri saptandı. Son biryıl içinde cinsel ilişkide bulundunuz mu? sorusuna ergenlerin %9.3ü evet yanıtı verdi. CYBH Bilgi Testi puan ortancası 5 olarak hesaplandı; 36 ergen 0 puan aldı. Yaş ile CYBH hakkındaki bilgi düzeylerindeistatistiksel anlamlı ilişki saptandı (p=0,001; r=0,232). Anne ve baba eğitim düzeyi, gelir düzeyi arttıkça bilgi düzeyinin arttığı saptandı (p<0,05). Cinsel ilişkide bulunduğunubelirten ergenlerde bilgi puanı diğer gruplara göre daha yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda, ülkemizde cinsel deneyim yaşının düşmekte olduğu, CYBH hakkında bilgi düzeylerinin düşükolduğu ve cinsel konular hakkında eğitimi sağlık çalışanlarından, okul ve görsel basın aracılığıyla almak istedikleri saptan- dı. Bu nedenle ergenlerin CYBHdan korunmak ve sağlıklı cinsel davranış geliştirebilmeleri amacı ile üreme sağlığı-cinselsağlık konularına örgün eğitim kapsamında daha fazla yer verilmelidir. Ayrıca ülkemizde sağlık birimlerinin içinde ergenpolikliniklerinin kurulması önemli olabileceğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Sosyoloji Davranış Bilimleri

The Knowledge of Sexually Transmitted Diseases among Adolescents in a Low Socioeconomic Area of Ankara

Öz:
Objective: The purpose of this study was to determine the level of knowledge about sexually transmitted diseases(STDs) of adolescents aged 14 to 17 years and to investigate the factors that affect the levels of knowledge. Material and Methods: 527 adolescents aged 14-17 years who presented to the Department of Pediatrics were givena questionnaire about their knowledge regarding STDs and socio-demographic characteristics. 1 point was given forcorrect answers and 0 points for incorrect or don t know answers. Results: A total of 39 newborns with hydrops fetalis were included in this study. Twenty two infants (56.4%) werediagnosedAdolescents mostly (34%) preferred talking to healthcare professionals about sexual health issues. A yesanswer was given to the Did you have sexual intercourse last year? question by 9.3% of adolescents.The median score on the STD Information Test was 5. Thirty-six adolescents received 0 points. There was a signi&#64257; cantrelationship between the level of knowledge about STDs and age (p=0.001, r=0.232). Higher family income and parenteducation level were positively related to adolescents knowledge level (p<0.05). The knowledge level of adolescentswho previously had sexual intercourse was higher than the other groups (p<0.05). Conclusion: This study determined that the age of &#64257; rst sexual experience is declining in our country but adolescents havelittle knowledge about STDs and want to receive more information on this topic via healthcare professionals, school andvisual media. More attention should be focused on reproductive and sexual health issues in formal education to promotethe development of healthy sexual behavior and protection from STDs among adolescents. It is also important to establishadolescent outpatient clinics in health units of our country.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Sosyoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ULU KARA N, Demir H, Taşar M, DALLAR Y (2015). Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. , 32 - 38.
Chicago ULU KARA Nursel,Demir Hasan,Taşar Medine Ayşin,DALLAR Yıldız Bilge Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. (2015): 32 - 38.
MLA ULU KARA Nursel,Demir Hasan,Taşar Medine Ayşin,DALLAR Yıldız Bilge Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. , 2015, ss.32 - 38.
AMA ULU KARA N,Demir H,Taşar M,DALLAR Y Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. . 2015; 32 - 38.
Vancouver ULU KARA N,Demir H,Taşar M,DALLAR Y Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. . 2015; 32 - 38.
IEEE ULU KARA N,Demir H,Taşar M,DALLAR Y "Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri." , ss.32 - 38, 2015.
ISNAD ULU KARA, Nursel vd. "Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri". (2015), 32-38.
APA ULU KARA N, Demir H, Taşar M, DALLAR Y (2015). Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 9(1), 32 - 38.
Chicago ULU KARA Nursel,Demir Hasan,Taşar Medine Ayşin,DALLAR Yıldız Bilge Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 9, no.1 (2015): 32 - 38.
MLA ULU KARA Nursel,Demir Hasan,Taşar Medine Ayşin,DALLAR Yıldız Bilge Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, vol.9, no.1, 2015, ss.32 - 38.
AMA ULU KARA N,Demir H,Taşar M,DALLAR Y Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi. 2015; 9(1): 32 - 38.
Vancouver ULU KARA N,Demir H,Taşar M,DALLAR Y Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi. 2015; 9(1): 32 - 38.
IEEE ULU KARA N,Demir H,Taşar M,DALLAR Y "Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri." Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 9, ss.32 - 38, 2015.
ISNAD ULU KARA, Nursel vd. "Ankara'da Düşük Sosyoekonomik Düzeyi Olan Bir Bölgede Ergenlerin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkındaki Bilgi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri Düzeyleri". Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 9/1 (2015), 32-38.