BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA

Yıl: 2014 Cilt: 0 Sayı: 41 Sayfa Aralığı: 107 - 120 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA

Öz:
Küreselleşmeye bağlı olarak artan rekabet üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin önemini daha da arttırmaktadır.Günümüzde de bölgesel kalkınmanın en önemli bileşenlerini üniversiteler, devlet kurumları ve sanayi oluşturmaktadır. Bubağlamda üniversite-sanayi işbirliğinin artan önemiyle başarı daha çok bilgiye bağlı hale gelmiş ve bunun sonucunda işletmelerinnitelikli işgücü gereksinimleri artmıştır. Üniversite-sanayi işbirliği toplumsal ve kültürel bir durumu yansıttığı için hemüniversitenin hem sanayinin özelliklerini bilmek gerekmektedir. Üniversite evrensel işleyişe göre; problemlerin kaynağınıanlamak için zaman endişesi taşımadan, uzun süreli araştırmalar yaparak, bilgisini topluma açmaktadır. Sanayi ise rekabetüstünlüğü sağlayarak, araştırmalarda hâkimiyetin ve bilginin kendisine ait olacağı şekilde risklerin sorumluluğunu da almaktadır.Bu iki faktörün özelliklerini bilerek, işbirliği yolunda da sosyo-kültürel, ekonomik ve politik araçlarında bu işbirliğine yönvereceğini bilmek önemlidir. Hem üniversitenin hem sanayinin beklentilerini, amaçlarını ve deneyimlerini bulundukları koşullaragöre değerlendirmek gerekmektedir.
Anahtar Kelime:

IN REGIONAL DEVELOPMENT, THE BENEFIT OF UNIVERSITY - INDUSTRY COOPERATION TO THE INDUSTRY, GOVERNMENT AND UNIVERSITY: A STUDY SPECIFIC TO THE PROVINCE KONYA

Öz:
The increasing competition, depending on globalization, further increased the importance of the cooperationbetween university and industry. At present, the most important components of regional development consist of the universities,governmental institutes, and industry.. In this context, with the increasing importance of university- industry cooperation, thesuccess mostly became dependent on the information and as a consequence of this, the need of business enterprises for thequalified labor force increased. Since university-industry cooperation reflected a social and cultural situation, it is necessary toknow the features of both university and industry. University, according to the run, for understanding the origin of problemswithout having any time concern, making long termed studies, publicizes its knowledge. Industry, providing a competitiveadvantage, in a way that the control and knowledge will belong to it itself during studies, also undertakes the responsibility ofrisks. By knowing the features of these two factors, in way of cooperation, it is important to know that the sociocultural, politicaland economic instruments will also give direction to this cooperation. It is necessary to evaluate the expectations of bothuniversity and industry, and their aims and experiences, according to the conditions they are in.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akdoğan, Asuman (2007). Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Tarafların Beklentileri ve Beklentileri Etkileyen Bir Faktör Olarak Yenilik Kültürü (Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik), Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara: Detay Yayıncılık, 85-104.
  • Anderson, Melissa S. (2001). The Complex Relations Between The Academy And Industry. The Journal Of Higher Education, 72(2), 226-246.
  • Arıcan, İrfan (2010).Üniversite-Sanayi İşbirliği Çerçevesinde Bilimsel Araştırma Projeleri ve Marmara Üniversitesi Araştırma Geliştime Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, T.C.Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çetin, A. (2009). İlgili Tarafların Algılarına Göre Üniversite-Sanayi-Devlet İşbirliği Üzerine Bir Alan Araştırması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çukurçayır, M. Akif, Eroğlu, H. Tuğba ve Uğuz Eşki, Hülya (2010). Yönetişim, Kuram, Boyutlar ve Uygulama (1.Baskı). Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Dura, Cihan (1994). Üniversite- Sanayi İşbirliği Üzerine Bir Deneme. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 49 (3-4), 101-117.
  • Erdil, Erkan, Pamukçu, M. Teoman, Akçomak, İ.Semih ve Erden, Yelda (2013). Değişen Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Üniversite Örgütlenmesi Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 68 (2) 95 – 127.
  • Erkan Hüsnü(1987). Sosyo-Ekonomik Bölgesel Gelişme:Teorik ve Uygulamalı Bir Yaklaşım. D.E.Ü. Yayını: İzmir; Aktaran, Ildırar, Mustafa ve Ağdemir, Birgül (2005). Bölgesel Kalkınmada Yeni Yönelimler ve Politika Uygulamaları. (Editörler: Basri Barut). I.Doğu Anadolu Sempozyumu-Bölgesel Kalkınmada Yeni Ufuklar. Elazığ: Fırat Üniversitesi Matbaası,252- 260.
  • Erkan, Hüsnü (1998). Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme (4.Baskı). İzmir: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Etzkowitz, Henry (1998). The Norms Of Entrepreneurial Science: Cognitive Effects of The New University–Industry Linkages. Research Policy ,(27) 823–833.
  • Garafoli, Gioacchino(2002). Local Development İn Europe: Teoretical Madels and İnternational Comparisons. European Urban and Regional Studies, 9(3), 225-239.
  • Gertner, Drew, Roberts, Joanne And Charles David (2011).University-İndustry Collaboration:A Cops Approach To Ktps. Journal Of Knowledge Management, 15(4), 625-647.
  • Gürbüz, Esen ve Uçurum, Elif Turhal (2012).Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Geliştirilmesinde Ortak Araştırma Merkezi’nin Kurulmasına İlişkin Model Önerisi. Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 5(2), 12-36.
  • Ildırar, Mustafa (2004). Bölgesel Kalkınma Ve Gelişme Stratejileri (1.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Işık, Nihat Ve Kılınç, Efecan (2011).Bölgesel Kalkınmada Ar-Ge ve İnovasyonun Önemi: Karşılaştırmalı Bir Analiz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 6(2), 9/54.
  • Lee, Yong (2000). The Sustainability Of University-Industry Research Collaboration: An Empirical Assessment. Journal Of Technology Transfer, 25 ( 2), 111-133.
  • Meyer-Krahmer, Frieder And Schmoch, Ulrich(1998). Science- Based Technologies: University – Industry Interactions In Four Fields. Research Policy, (27 ), 835–851.
  • MGK(Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği).(1993).Türkiye’de Bölge Planlamasının Evreleri. Ankara:MGK .
  • Nakip, Mahir Ve Akdoğan Asuman (1999).Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Tarafların Algılamaları ve Beklentileri (Kayseri’de Bir Uygulama). Kayseri: Kayseri Ticaret Odası Yayınları.
  • Odabaşı, Yücel, Helvacıoğlu, Şebnem, İnsel, Mustafa Ve Helvacıoğlu, İsmail Hakkı (2010). Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Örnek Model.Gemi ve Deniz Teknolojisi. İstanbul: TMMO Gemi Mühendisleri Odası,20-25.
  • Ortaş, İbrahim (2004). Üniversite Özerkliği Nedir? Bilim, Eğitim Ve Düşünce Dergisi ,07 4(1),1-7.
  • Öztürk, Aksel, Önal, Güven, Eğrican, Nilüfer ve Özkale, Lerzan(1994).Türkiye Üniversite-Sanayi İşbirliği Birinci Şurası, İTÜ Ayazağa Kampüsü:İstanbul.
  • Philbin, Simon (2008). Process Model For University-İndustry Research Collaboration. European Journal Of Innovation Management. 11(4), 488-521.
  • Rasiah, Rajah And Govindaraju Chandran (2009).University-Industry Collaboration İn The Automotive, Biotechnology And Electronics Firms İn Malaysia. Seoul Journal Of Economics, 22 (4) , 529-550.
  • Sakınç, Süreyya ve Bursalıoğlu, Sibel Aybarç (2012). Yükseköğretimde Küresel Bir Değişim: Girişimci Üniversite Modeli. Yükseköğretim Ve Bilim Dergisi, 2(2), 92-99.
  • Taymaz, Erol (2005). Sanayileşme Sürecine Genel Bir Bakış TMMOB Kongresi-Bildiriler Kitabı, Ankara: E/2006/409, 31-42; Aktaran, Engin, Fevzi Ve Konur, Fatih(2010).Sanayileşmede Bölgesel Politikaların Gelişimi Ve Bu Gelişmede Kalkınma Ajanslarının Rolü Ve İşlevi (Editörler:Emine Yavuz, Fahri Şeker, Fatih Çiftçi Ve Yunus Emre Akdoğan).Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Yozgat: Yozgat Gazetecilik Matbaacılık A.Ş, 207-212.
  • Tural, Necla Kurul(2004).Küreselleşme Ve Üniversiteler (1.Baskı).Ankara: Kök Yayıncılık.
  • YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) (2007). Türkiye’nin Yüksek Öğretim Stratejisi. Ankara: YÖK.
  • Yücel, İsmail Hakkı (1997).Bilim - Teknoloji Politikaları ve 21. Yüzyılın Toplumu. Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı. Ankara.
  • Zaharia, Sorin. E. And Gibert, Ernest(2005). The Entrepreneurial University in Knowledge Society, Higher Education in Europe, 30 (1), 31-41.
APA ÜÇLER TELLİ Y (2014). BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. , 107 - 120.
Chicago ÜÇLER TELLİ Yasemin BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. (2014): 107 - 120.
MLA ÜÇLER TELLİ Yasemin BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. , 2014, ss.107 - 120.
AMA ÜÇLER TELLİ Y BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. . 2014; 107 - 120.
Vancouver ÜÇLER TELLİ Y BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. . 2014; 107 - 120.
IEEE ÜÇLER TELLİ Y "BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA." , ss.107 - 120, 2014.
ISNAD ÜÇLER TELLİ, Yasemin. "BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA". (2014), 107-120.
APA ÜÇLER TELLİ Y (2014). BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0(41), 107 - 120.
Chicago ÜÇLER TELLİ Yasemin BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 0, no.41 (2014): 107 - 120.
MLA ÜÇLER TELLİ Yasemin BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.0, no.41, 2014, ss.107 - 120.
AMA ÜÇLER TELLİ Y BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2014; 0(41): 107 - 120.
Vancouver ÜÇLER TELLİ Y BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2014; 0(41): 107 - 120.
IEEE ÜÇLER TELLİ Y "BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 0, ss.107 - 120, 2014.
ISNAD ÜÇLER TELLİ, Yasemin. "BÖLGESEL KALKINMADA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ'NİN SANAYİYE, DEVLETE VE ÜNİVERSİTEYE YARARLARI: KONYA İLİ ÖZELİNDE BİR ARAŞTIRMA". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 41 (2014), 107-120.