Yıl: 2015 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 344 - 363 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya

Öz:
Bu araştırmada Türkiye ile Avustralya'nın fen öğretim programlarının amaç ve içerik bakımından karşılaştırılması hedeflenmiştir. Ele alınan programların içerikleri öğrenme alanları, konu dağılımları ve programda yer alan kazanımların sayıları açısından incelenmiştir. Bu amaç esas alınarak araştırmada, Avustralya'da 2012-2013 ve Türkiye'de 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanmakta olan fen bilimleri dersi öğretim programlarından yararlanılmıştır. Dolayısıyla her iki ülkeye ait öğretim programında yer alan amaç ve içerik araştırılırken, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi tercih edilmiştir. Araştırma sonucundaTürkiye fen bilimleri dersi öğretim programının Avustralya fen öğretim programından; çevre, toplum, teknoloji ve bu kavramların etkileşimine dayalı içeriğe daha fazla yer verildiği görülmektedir. Ek olarak; Avustralya fen öğretim programının ülkemiz öğretim programına göre daha az sayıda kazanım içerdiği ve mevcut içeriğin daha uzun sürede kazandırılmaya çalışıldığı görülmektedir. Sonuç olarak; temelde iki ülkeye ait fen bilimleri programında amaç ve içerik bakımından benzer ve farklı noktaların vurgulandığı söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Eğitim, Özel

Comparison of Science Curriculum: Turkey and Australia

Öz:
In the present study, it is aimed to compare Turkish and Australian Science education curriculums in terms of content and scope.Contents of undertaking curriculums were examined in terms of learning domain, subject headings and number of outcomes.Based on this purpose, in the present study, Turkish curriculum that has been conducted since 2013 and Australian curriculum that has been conducted since 2012 were practiced on. In this study, document analysis was used as a data collection method that is generally used in qualitative researches. The science curriculums of the countries were examined and document analysis was applied on the written materials. The most prominent difference of the Turkish science curriculum from the Australian science curriculum is the fact that it is dense on the content that includes notions such as environment, society, technology and the relationship of these notions. Another difference is that the Australian science curriculum includes less attainments and the existing content is consumed in a longer period of time. As a result; it can be stated that both curriculums show similarities in terms of content and aims while emphasizing different notions.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TOPALOĞLU YAVUZ M, BALKAN KIYICI F (2015). Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. , 344 - 363.
Chicago TOPALOĞLU YAVUZ Melike,BALKAN KIYICI Fatime Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. (2015): 344 - 363.
MLA TOPALOĞLU YAVUZ Melike,BALKAN KIYICI Fatime Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. , 2015, ss.344 - 363.
AMA TOPALOĞLU YAVUZ M,BALKAN KIYICI F Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. . 2015; 344 - 363.
Vancouver TOPALOĞLU YAVUZ M,BALKAN KIYICI F Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. . 2015; 344 - 363.
IEEE TOPALOĞLU YAVUZ M,BALKAN KIYICI F "Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya." , ss.344 - 363, 2015.
ISNAD TOPALOĞLU YAVUZ, Melike - BALKAN KIYICI, Fatime. "Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya". (2015), 344-363.
APA TOPALOĞLU YAVUZ M, BALKAN KIYICI F (2015). Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 344 - 363.
Chicago TOPALOĞLU YAVUZ Melike,BALKAN KIYICI Fatime Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4, no.2 (2015): 344 - 363.
MLA TOPALOĞLU YAVUZ Melike,BALKAN KIYICI Fatime Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.4, no.2, 2015, ss.344 - 363.
AMA TOPALOĞLU YAVUZ M,BALKAN KIYICI F Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 4(2): 344 - 363.
Vancouver TOPALOĞLU YAVUZ M,BALKAN KIYICI F Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 4(2): 344 - 363.
IEEE TOPALOĞLU YAVUZ M,BALKAN KIYICI F "Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya." Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4, ss.344 - 363, 2015.
ISNAD TOPALOĞLU YAVUZ, Melike - BALKAN KIYICI, Fatime. "Fen Bilimleri Programlarının Karşılaştırılması: Türkiye ve Avustralya". Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4/2 (2015), 344-363.