Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması

Yıl: 2016 Cilt: 17 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 313 - 330 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması

Öz:
Öğretmenlik, bir meslektir. Her mesleğin yatkın olduğu bir insan profilinden söz etmek mümkündür. Mesleğe yatkınlık, olumlu tutum, algı ve yeterlik meslekî duyarlıktır. Meslekî duyarlık düzeyi ile meslekî başarı arasında olumlu bir ilişki vardır. Meslekî duyarlılığın, hizmet öncesi verilen meslekî eğitim programlarının niteliği ile yakından ilgili olduğu varsayımından söz edilebilir. Bu araştırmada eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği ve pedagojik formasyon programlarında öğrenim gören öğretmen adaylarının meslekî duyarlıklarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, belli bir evrenden seçilen 120 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilerin toplamasında Uygun ve arkadaşları tarafından geliştirilen "öğretmenlik mesleğine yönelik duyarlık ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise, aritmetik ortalama ve t testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Her iki programda öğrenim gören öğretmen adaylarının mesleğe yönelik duyarlık düzeylerinin yüksek olduğu ve programlar arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

Comparison of Pedagogical Formation and Faculty of Education Students' Sensitivity towards Teaching Profession

Öz:
Teaching is a profession. It is possible to say that there is an inclined human profile for each profession. Professional predisposition, positive attitude, perception and competence are professional sensitivity. There is a positive relationship between the level of professional achievement and professional sensitivity. It could be mentioned about the assumption that professional sensitivity is closely related to the qualification of the vocational training program. The aim of this study is to compare vocational sensitivity levels of the teacher candidates who study in the faculty of education primary school teaching departmant and PFECPs. The research sample consists of 120 teacher candidates selected from a particular population. The research data was collected through "Sensitivity scale for the teaching profession" which was developed by Uygun and friends. Arithmetic mean and the t-test techniques were used to analyse the collected data. It was seen that professional sensitivity levels of teacher candidates studying in both programs are high and there is not a significant difference between programs
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UYGUN S (2016). Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. , 313 - 330.
Chicago UYGUN SELÇUK Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. (2016): 313 - 330.
MLA UYGUN SELÇUK Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. , 2016, ss.313 - 330.
AMA UYGUN S Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. . 2016; 313 - 330.
Vancouver UYGUN S Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. . 2016; 313 - 330.
IEEE UYGUN S "Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması." , ss.313 - 330, 2016.
ISNAD UYGUN, SELÇUK. "Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması". (2016), 313-330.
APA UYGUN S (2016). Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 313 - 330.
Chicago UYGUN SELÇUK Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 17, no.1 (2016): 313 - 330.
MLA UYGUN SELÇUK Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.17, no.1, 2016, ss.313 - 330.
AMA UYGUN S Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 17(1): 313 - 330.
Vancouver UYGUN S Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 17(1): 313 - 330.
IEEE UYGUN S "Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması." Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, ss.313 - 330, 2016.
ISNAD UYGUN, SELÇUK. "Pedagojik Formasyon ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Duyarlıklarının Karşılaştırılması". Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 17/1 (2016), 313-330.