Yıl: 2016 Cilt: 19 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 271 - 282 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma

Öz:
Emek yoğun bir sektörde çalışan sağlık çalışanlarının performanslarının artırılması, hem sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve hasta memnuniyetinin sağlanması açısından hem de örgütsel amaçlara ulaşmak açısından önem arz etmektedir. Pozitif örgütsel davranışın gelişen alanlarından biri olan psikolojik sermaye, kişisel seviyede gelişim ve performansı teşvik edebilen psikolojik bir kaynak olarak görülmektedir. Sağlık çalışanlarının psikolojik sermaye düzeylerinin yükseltilmesi onlardan istenilen verimin alınması ve performanslarını artırmada etkili olabilir. Bu araştırmanın amacı psikolojik sermayenin çalışan performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Psikolojik Sermaye Ölçeği ile İşgören Performans Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bir kamu hastanesinin idari ve klinik birimlerinde çalışan 152 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Araştırma sonucunda psikolojik sermaye ile çalışan performansı arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu (r=0,685, p<0,001) ve psikolojik sermayenin tüm alt boyutlarıyla (öz yeterlilik, umut, iyimserlik ve dayanıklılık) beraber çalışan performansındaki değişimin % 47'sini açıkladığı görülmüştür
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Psikoloji Davranış Bilimleri

Effects of Psychological Capital on Performance of Employees: An Investigation on Health Workers

Öz:
Increasing the performance of the health workers who working labour-intensive sector is important both in terms of ensuring the promotion of service quality and patient satisfaction and achieving the organizational goals. Positive psychological capital that is one of the growing areas of organizational behavior at the individual level is seen as a psychological resource that can stimulate growth and performance. Raising the levels of psychological capital of health worker can be effective in increasing the efficiency and performance required of them. The aim of this research is to investigate the effects of psychological capital on performance of employees. As data collection tool was used the Psychological Capital Questionnaire and the Employee Performance Scale. The research was applied to the 152 health professionals working in administrative and clinical units of a public hospital. The findings of the study indicated that that there was a statistically significant positive correlation in the medium level between psychological capital (r=0.685, p<0.001) and employee performance and with all the dimensions of psychological capital (self-efficacy, hope, optimism and resiliency) explained the 47% of variance of employee performance
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KORKMAZER F, EKINGEN E, YILDIZ A (2016). Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. , 271 - 282.
Chicago KORKMAZER FUAT,EKINGEN ERHAN,YILDIZ Ahmet Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. (2016): 271 - 282.
MLA KORKMAZER FUAT,EKINGEN ERHAN,YILDIZ Ahmet Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. , 2016, ss.271 - 282.
AMA KORKMAZER F,EKINGEN E,YILDIZ A Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. . 2016; 271 - 282.
Vancouver KORKMAZER F,EKINGEN E,YILDIZ A Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. . 2016; 271 - 282.
IEEE KORKMAZER F,EKINGEN E,YILDIZ A "Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma." , ss.271 - 282, 2016.
ISNAD KORKMAZER, FUAT vd. "Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma". (2016), 271-282.
APA KORKMAZER F, EKINGEN E, YILDIZ A (2016). Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(3), 271 - 282.
Chicago KORKMAZER FUAT,EKINGEN ERHAN,YILDIZ Ahmet Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 19, no.3 (2016): 271 - 282.
MLA KORKMAZER FUAT,EKINGEN ERHAN,YILDIZ Ahmet Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, vol.19, no.3, 2016, ss.271 - 282.
AMA KORKMAZER F,EKINGEN E,YILDIZ A Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2016; 19(3): 271 - 282.
Vancouver KORKMAZER F,EKINGEN E,YILDIZ A Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2016; 19(3): 271 - 282.
IEEE KORKMAZER F,EKINGEN E,YILDIZ A "Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma." Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19, ss.271 - 282, 2016.
ISNAD KORKMAZER, FUAT vd. "Psikolojik Sermayenin Çalışan Performansına Etkisi: Sağlık Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma". Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 19/3 (2016), 271-282.