Yıl: 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 247 - 263 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi

Öz:
Günümüzde tartışmalı konularla birçok alanda (politika, güncel haberler, eğitim, vs) karşılaşılmaktadır. Eğitim öğretimde en çok kullanılan kaynaklardan olan ders kitaplarında da bu ihtilaflı konular yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı ortaokullarda okutulan 5-6-7 Sosyal Bilgiler ders kitabı ve 8. sınıflarda okutulan TC. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında yer alan "aile" kavramının ihtilaflı konular bağlamında anlatım özelliklerini ve kullanım sıklığını belirlemektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Veriler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda okutulan sosyal bilgiler ders kitabı ve 8. sınıf İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarından toplanmıştır. İçerik analizinin adlandırma ve kategori oluşturma aşamasında; ders kitaplarının üniteleri incelenmiş ve aile konusunun kitaplarda anlatımı, tekrarlanma sıklıkları ve yüzdeleri hesaplanmış ve bu bilgilere dayalı olarak yorumlanmıştır. Geçerlik ve güvenirliğin sağlanmasında görüş birliğine varılmasına dikkat edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ders kitaplarında tartışmalı konulara yer verilmiştir. Bu kitapların, öğrenci ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre hazırlanmasına çalışıldığı ancak yer verilen tartışmalı konuların ele alınmasında, programların yoğunluğu ve öğretmenlerle ilgili çeşitli sorunlar yüzünden yetersizlikler görülmüştür. Öğretmenlere gerek hizmet öncesi gerekse hizmet içi eğitim verilmesi, kitapların yoğunluğunun azaltılması ve sınıf ortamının demokratik hale getirilmesi gibi öneriler getirilmiştir.
Anahtar Kelime:

The Concept of Family as a Controversial Issue in Social Studies Textbooks: A Content Analysis

Öz:
Nowadays controversial issues in many areas (politics, current news, education, etc.) are encountered. Textbooks the most widely used resource in education contain those issues. The aim of this study is to determine the features and frequency of "the concept of family", which is one of the controversial issues, in Social Studies textbooks used in 5-6-7 grades. The content analysis technique, one of qualitative research methods, was used in this study. Data were collected from social studies textbooks taught in secondary schools of the Ministry of National Education and 8th grade textbook titled Revolution History and Kemalism. In the stages of naming and categorization categories of content analysis; "the concept of family" examined, counted, examined, and its frequency and percentages were found in textbooks. For Ensuring the validity and reliability of the consensus has been reached. According to the findings obtained in the study, textbooks contain controversial issues. These books, which were tried be compatible with the student's needs and abilities, have problems because dense curricula and teachers' related problems in dealing with controversial issues. Some suggestions were made such as; teachers should be given to pre-service training as well as in service training, the density of the books should be reduced and the classroom climate should be democratic.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKMAN Ö, BASTIK U (2016). Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. , 247 - 263.
Chicago AKMAN Özkan,BASTIK Uğur Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. (2016): 247 - 263.
MLA AKMAN Özkan,BASTIK Uğur Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. , 2016, ss.247 - 263.
AMA AKMAN Ö,BASTIK U Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. . 2016; 247 - 263.
Vancouver AKMAN Ö,BASTIK U Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. . 2016; 247 - 263.
IEEE AKMAN Ö,BASTIK U "Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi." , ss.247 - 263, 2016.
ISNAD AKMAN, Özkan - BASTIK, Uğur. "Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi". (2016), 247-263.
APA AKMAN Ö, BASTIK U (2016). Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 247 - 263.
Chicago AKMAN Özkan,BASTIK Uğur Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6, no.2 (2016): 247 - 263.
MLA AKMAN Özkan,BASTIK Uğur Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.6, no.2, 2016, ss.247 - 263.
AMA AKMAN Ö,BASTIK U Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 6(2): 247 - 263.
Vancouver AKMAN Ö,BASTIK U Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2016; 6(2): 247 - 263.
IEEE AKMAN Ö,BASTIK U "Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi." Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6, ss.247 - 263, 2016.
ISNAD AKMAN, Özkan - BASTIK, Uğur. "Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında İhtilaflı Konular İçerisinde Yer Alan 'Aile' Kavramının İncelenmesi: Bir İçerik Analizi". Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6/2 (2016), 247-263.