Yıl: 2016 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 183 - 195 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği

Öz:
2002 yılında Türkiye'de başlayan sağlıkta dönüşüm süreci ile sağlık sisteminin insan kaynakları, finansman, hizmet sunumu ve yönetim ve örgütlenme gibi unsurları bağlamındaki yansımaları, bu araştırmada elde edilen veriler ışığında değerlendirilmeye ve analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yöneticileri ile diğer sağlık personeli arasındaki örgütsel iletişim sorunları üzerine bir çalışma yapılmış ve 77 sağlık personeli üzerinde anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Yönetici ve diğer sağlık çalışanları arasındaki iletişim sorunlarına yönelik algılar ve cinsiyet, yaş, meslek grubu, meslekte çalışma süresi, kurumda çalışma süresi, eğitim durumu iletişim ile ilgili eğitim alıp almama durumu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu farklılık sadece yönetici ve diğer sağlık çalışanları arasındaki iletişim sorunlarına yönelik algılar ve statü arasında bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmada yöneticilerin sağlık çalışanları ile aralarında iletişim sorunu yaşamadıkları fakat çalışanların yöneticileriyle iletişim sorunu yaşadıkları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Tıbbi İnformatik İletişim İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri İktisat İşletme Finans Psikoloji Davranış Bilimleri

Communication Problems Between Administration and Other Medical Personnel in Health Institutions: Example of Public Heath Management

Öz:
In 2002, Turkey's starting health on the transformation process management of the health system and organization, service delivery, on factors such as human resources and finance context reflections, it was tried to be assessed in light of data obtained from secondary sources and analyzed. In this respect, a study carried out to identify communication problems between administrator and other medical personel in Public Health Department of Kahramanmaraş and survey applied on 77 healthcare personnel. Analyses of information obtained by the data acquisition tools carried out using SPSS 15.0 software package. A statistically significant difference weren't found between communication problems between administrator and healthcare personnel toward perceptions and gender, age, profession, experience, employment period in the institution, level of education and receiving a training on communication. This difference were just found between communication problems between administrator and healthcare personnel toward perceptions and position. As a result, managers doesn't have problem with other personnel about communication but other personnel found to have problem with managers about communication.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Tıbbi İnformatik İletişim İşletme Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri İktisat İşletme Finans Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Armağan, A. (2014). Yalnızlık ve kişilerarası iletişim ilişkisi: Öğrenciler üzerinde bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(30), 27-43
  • Bakan, İ., & Büyükbeşe, T. (2004). Örgütsel iletişim ile iş tatmini unsurları arasındaki ilişkiler: Akademik örgütler için bir alan araştırması. Akdeniz İİBF Dergisi, 7, 1-30.
  • Demirtaş, M. (2010). Örgütsel iletişimin verimlilik ve etkinliğinde yararlanılan iletişim araçları ve halkla ilişkiler filmleri örneği. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, XXVIII(I), 411-444.
  • Ergünler, T. Ç., & Fener, T. Ç. (2011). İletişimin kalitesini etkileyen engeller ve bu engellerin giderilmesi. The Turkish Online Journal of Design, 1(1), 35-39.
  • Erkuş, A., & Günlü, E. (2009). İletişim tarzının ve sözsüz iletişim düzeyinin çalışanların iş performansına etkisi: Beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(1), 7-24.
  • Flicek, C.L., (2012). Communication: A dynamic between nurses and physicians. Medsurg Nursing, 21(6), 385-387.
  • Günenç, E. (2014). NLP eğitiminin sağlık yöneticilerinin iletişim tarzı, sözsüz iletişim düzeyi ve kişilerarası iletişim süreci üzerindeki etkileri (Tire Devlet Hast. Uyg.). Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Gürel, S. (2012). Stratejik yönelim bağlamında etkin iletişim: Bir araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Karabük.
  • Johansson, C. (2007). Research on organizational communication. Nordicom Review, 28(1), 93-110.
  • Kara, G., (2005). Hekim-hemşire ilişkisi ve yaşanan sorunlar (Anlaşmazlıklar). Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Afyon.
  • Karaçor, S., & Şahin, A. (2004). Örgütsel iletişim kurma yöntemleri ve karşılaşılan iletişim engellerine yönelik bir araştırma. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 97-117.
  • Kurt, S. (2015). Okul öncesi eğitim kurumu yöneticilerinin iletişim becerileri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • Macit, G. (2010). İletişim tarzları üzerinde kültürel değerlerin etkisi: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Martin, J.S., Ummenhofer, W., Manser, T., & Spirig, R., (2010). Interprofessional collaboration among nurses and physicians: Making a difference in patient outcome. The European Journal of Medical Sciences, 1-12.
  • Mclean, P., Robinson, C., & Lewis, K. (2007). The impact of communication challenges on the delivery of quality health care to minority language clients & communities. PEI French Language Health Services Network, Canada.
  • Onay, M., Süslü, Z.H., & Kılcı, S. (2009). İletişim tarzının ve sözsüz iletişimin çalışanların iş performansına etkisi: Posta dağıtıcıları ve hemşireler üzerine bir araştırma. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 140-173.
  • Özdemirci, F. (2006). Kurumsal iletişim ve belge yönetimi. Uluslararası Bilgi Hizmetleri Sempozyumu: İletişim 25-26 Mayıs 2006, İstanbul.
  • Pirnejad, H. (2008). Communication in healthcare: Oppurtunuties for ınformation technology and concerns for patient safety. Erasmus University Medical Center, Ph.D. Thesis, Rotterdam.
  • Shannon, D. (2012). Effective physician -to- physician communication: An essential ingredient for care coordination. Physician Executive Journal, 16-21.
  • Tanrıverdi, H., Adıgüzel, O., & Çiftçi, M. (2010). Sağlık yöneticilerine ait iletişim becerilerinin çalışan performansına etkileri: Kamu hastanesi örneği. SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 101-122.
  • Ün A. (2014). Sağlık kurumlarında yönetici ve diğer sağlık personel arasındaki iletişim sorunları. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
APA SOYSAL A, Yağar F, KOZ T, TUNÇ M (2016). Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. , 183 - 195.
Chicago SOYSAL ABDULLAH,Yağar Fedayi,KOZ Turgut,TUNÇ Meryem Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. (2016): 183 - 195.
MLA SOYSAL ABDULLAH,Yağar Fedayi,KOZ Turgut,TUNÇ Meryem Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. , 2016, ss.183 - 195.
AMA SOYSAL A,Yağar F,KOZ T,TUNÇ M Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. . 2016; 183 - 195.
Vancouver SOYSAL A,Yağar F,KOZ T,TUNÇ M Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. . 2016; 183 - 195.
IEEE SOYSAL A,Yağar F,KOZ T,TUNÇ M "Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği." , ss.183 - 195, 2016.
ISNAD SOYSAL, ABDULLAH vd. "Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği". (2016), 183-195.
APA SOYSAL A, Yağar F, KOZ T, TUNÇ M (2016). Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(3), 183 - 195.
Chicago SOYSAL ABDULLAH,Yağar Fedayi,KOZ Turgut,TUNÇ Meryem Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 7, no.3 (2016): 183 - 195.
MLA SOYSAL ABDULLAH,Yağar Fedayi,KOZ Turgut,TUNÇ Meryem Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, vol.7, no.3, 2016, ss.183 - 195.
AMA SOYSAL A,Yağar F,KOZ T,TUNÇ M Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 2016; 7(3): 183 - 195.
Vancouver SOYSAL A,Yağar F,KOZ T,TUNÇ M Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği. İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 2016; 7(3): 183 - 195.
IEEE SOYSAL A,Yağar F,KOZ T,TUNÇ M "Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği." İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7, ss.183 - 195, 2016.
ISNAD SOYSAL, ABDULLAH vd. "Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları: Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Örneği". İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 7/3 (2016), 183-195.