Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması

Yıl: 2015 Cilt: 44 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 77 - 93 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması

Öz:
Birçok ekonomik kavramın doğrudan veya dolaylı olarak birbirlerine olan etkisi sıklıkla incelenen bir konudur. Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli yükselme olan enflasyonun ve dış ticaret kavramları olan ithalat ve ihracatın, birçok ekonomik gösterge ile olan ilişkisi literatürde çeşitli çalışmalarda ele alınmıştır. Bu çalışmada; OECD ülkeleri enflasyon, ithalat ve ihracat açısından, 2005-2012 yılları arasındaki sekiz yıllık sürede, Çok Boyutlu Ölçekleme kullanılarak analiz edilmiştir. Türkiyenin diğer OECD ülkeleriyle olan benzerliği/farklılığı analiz edilmiştir. Analizlerin sonuçları raporlanmış ve yorumlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Comparison of Turkey and Other OECD Countries with Multidimensional Scaling in Terms of Inflation, Imports, and Exports

Öz:
Relations of economics concepts with each other are mostly highlight argument. There are a lot of studies about relationship of different economics topics with inflation and international trade concepts such as imports and exports in the literature. In this study, OECD countriesinflation, imports and exports data were used and analyzed for each year of the term 2005-2012 with Multidimensional Scaling Analysis. Turkey s disparities with other OECD countries were analyzed in this study. Results of analysis were reported and commented.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Önay O (2015). Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. , 77 - 93.
Chicago Önay Onur Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. (2015): 77 - 93.
MLA Önay Onur Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. , 2015, ss.77 - 93.
AMA Önay O Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. . 2015; 77 - 93.
Vancouver Önay O Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. . 2015; 77 - 93.
IEEE Önay O "Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması." , ss.77 - 93, 2015.
ISNAD Önay, Onur. "Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması". (2015), 77-93.
APA Önay O (2015). Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 44(2), 77 - 93.
Chicago Önay Onur Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 44, no.2 (2015): 77 - 93.
MLA Önay Onur Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol.44, no.2, 2015, ss.77 - 93.
AMA Önay O Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2015; 44(2): 77 - 93.
Vancouver Önay O Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2015; 44(2): 77 - 93.
IEEE Önay O "Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması." İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 44, ss.77 - 93, 2015.
ISNAD Önay, Onur. "Enflasyon, İthalat ve İhracat Açısından Türkiye ve Diğer OECD Ülkelerinin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Karşılaştırılması". İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 44/2 (2015), 77-93.