Yıl: 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 221 - 248 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi

Öz:
Sigorta şirketlerinin yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için güçlü bir finansal yapıya ihtiyaçları vardır. Finansal yeterliliğin ölçülmesinde sermaye yeterliliğine ilişkin oranlar, aktif kalitesi ve likiditeye ilişkin oranlar, faaliyet oranları, karlılık oranları değerlendirilmektedir. Finansal oran analizinde şirketlerin bir çıktısının bir girdisine oranı alınarak göreli etkinlik ölçümü yapılırken, hesaplanan çok sayıda oranın ağırlıklı toplamı olarak alınabilecek tek bir ölçüt belirlemek gerekmektedir. Bu noktada farklı oranların ağırlıklarının belirlenmesi ihtiyacı doğmaktadır. Pakkar (2014a), Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci yardımıyla bu ağırlıkların belirlenmesine ilişkin bir yöntem önermiştir. Çalışmanın amacı Pakkar'ın yaklaşımından faydalanarak Türkiye'de faaliyet gösteren 8 adet hayat dışı sigorta şirketinin 2014 yılı finansal oranları yardımıyla sıralamalarını yapmaktır. Uygulanan yöntemin farklı uzman görüşlerinden nasıl etkilendiğini görebilmek amacıyla 2 uzman görüşüne göre elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ziraat Sigorta ve Liberty Sigorta en etkin iki şirket olurken, Sompo Japan Sigorta ve Güneş Sigorta son iki sırayı almıştır. Ayrıca farklı etkinlik kaybı ( ) değerleri karşısında şirketlerin sıralamalarının nasıl değişeceği gözlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans

Financial Ratio Analysis of Insurance Companies By Means Of Data Envelopment Analysis and Analytic Hierarchy Process+

Öz:
Insurance companies need a strong financial structure in order to fulfill their liabilities. Ratios related to solvency, asset quality, liquidity activity and profitability are evaluated on behalf of measuring the capital adequacy. Financial ratio analysis is a widely used analytical tool which evaluates the relative effectiveness of companies. While carrying out financial ratio analysis in order to measure relative efficiency the ratio of output to input ratio of companies be used. A single measure can be taken as the calculated weighted sum of a number of rates. At this point, necessity of determining the weights of the different rates exists. Pakkar (2014a) proposed a method for determining the weights by means of Data Envelopment Analysis and Analytic Hierarchy Process. The aim of this study is ranking of 8 non-life insurance companies with the help of financial ratios of year 2014 in Turkey by utilizing the approach of Pakkar. Two different results which based on expert opinion compared in order to see how the findings are affected by different expert opinions in this applied method. Consequently, Liberty and Ziraat Insurance are found as the most effective companies, whereas Sompo Japan and Güneş Insurance are found as the least effective insurance companies. In addition according to the value of the parameter which is in the determined minimum efficiency loss intervals various rankings of insurance companies has been observed.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇAĞLAR A, ÖZTAŞ G (2016). Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. , 221 - 248.
Chicago ÇAĞLAR Atalay,ÖZTAŞ GÜLİN ZEYNEP Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. (2016): 221 - 248.
MLA ÇAĞLAR Atalay,ÖZTAŞ GÜLİN ZEYNEP Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. , 2016, ss.221 - 248.
AMA ÇAĞLAR A,ÖZTAŞ G Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. . 2016; 221 - 248.
Vancouver ÇAĞLAR A,ÖZTAŞ G Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. . 2016; 221 - 248.
IEEE ÇAĞLAR A,ÖZTAŞ G "Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi." , ss.221 - 248, 2016.
ISNAD ÇAĞLAR, Atalay - ÖZTAŞ, GÜLİN ZEYNEP. "Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi". (2016), 221-248.
APA ÇAĞLAR A, ÖZTAŞ G (2016). Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 221 - 248.
Chicago ÇAĞLAR Atalay,ÖZTAŞ GÜLİN ZEYNEP Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no.2 (2016): 221 - 248.
MLA ÇAĞLAR Atalay,ÖZTAŞ GÜLİN ZEYNEP Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.6, no.2, 2016, ss.221 - 248.
AMA ÇAĞLAR A,ÖZTAŞ G Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016; 6(2): 221 - 248.
Vancouver ÇAĞLAR A,ÖZTAŞ G Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016; 6(2): 221 - 248.
IEEE ÇAĞLAR A,ÖZTAŞ G "Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi." Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6, ss.221 - 248, 2016.
ISNAD ÇAĞLAR, Atalay - ÖZTAŞ, GÜLİN ZEYNEP. "Veri Zarflama Analizi ve Analitik Hiyerarşi Süreci ile Sigorta Şirketlerinin Finansal Oran Analizi". Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/2 (2016), 221-248.