Yıl: 2017 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 283 - 298 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi

Öz:
Bu çalışmada alternatif bir eğitim projesi olarak hayata geçirilen Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi öğretim programlarının öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine ve bilime yönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Fen Bilimleri Kulübü öğretim programı tasarlanmış, öğrencilerin yaparak yaşayarak, ilk elden deneyim kazanmalarına, bilimsel süreç becerilerini edinmelerine ve bilime yönelik olumlu tutum geliştirmelerine önem verilmiştir. Çalışma öntest-sontest eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desen çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak "Bilimsel Süreç Becerileri Testi" ve "Bilimsel Tutum Ölçeği" uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, etkinlikler sonunda deney grubu öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri anlamlı düzeyde gelişirken, kontrol grubu öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerinde değişim gözlenmemiştir. Tutumlarda ise gruplar arasında bir fark gözlenmemiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

The Effects of Curricula at Mevlana Public and Science Center on Students' Science Process Skills and Attitudes Toward Science

Öz:
This study aims to determine the effects of curricula at Bornova Municipality Mevlana Public and Science Center (BM-MPSC) which carried out as an alternative education project, on students' science process skills and attitudes toward science. In accordance with this purpose, Science Club Curriculum design was formed and the emphasis was given to learning through first-hand experience, gaining science process skills and developing positive attitudes toward science in this process. In the study, quasi experimental design with pre-test post-test nonequivalent control group was applied. In this study, "Science Process Skills Test" and "Scientific Attitude Scale" were used as data collection tools. According to the findings, after the experimental process, there is a significant difference in science process skills within the experimental group, while there is no significant difference in science process skills within the control group. However, there is no significant difference in scientific attitudes within experimental and control groups and between the two groups.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Öztürk A, BASBAY A (2017). Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. , 283 - 298.
Chicago Öztürk Aysun,BASBAY ALPER Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. (2017): 283 - 298.
MLA Öztürk Aysun,BASBAY ALPER Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. , 2017, ss.283 - 298.
AMA Öztürk A,BASBAY A Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. . 2017; 283 - 298.
Vancouver Öztürk A,BASBAY A Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. . 2017; 283 - 298.
IEEE Öztürk A,BASBAY A "Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi." , ss.283 - 298, 2017.
ISNAD Öztürk, Aysun - BASBAY, ALPER. "Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi". (2017), 283-298.
APA Öztürk A, BASBAY A (2017). Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 25(1), 283 - 298.
Chicago Öztürk Aysun,BASBAY ALPER Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 25, no.1 (2017): 283 - 298.
MLA Öztürk Aysun,BASBAY ALPER Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, vol.25, no.1, 2017, ss.283 - 298.
AMA Öztürk A,BASBAY A Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2017; 25(1): 283 - 298.
Vancouver Öztürk A,BASBAY A Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2017; 25(1): 283 - 298.
IEEE Öztürk A,BASBAY A "Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi." Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 25, ss.283 - 298, 2017.
ISNAD Öztürk, Aysun - BASBAY, ALPER. "Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi Öğretim Programlarının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerine ve Bilime Yönelik Tutumlarına Etkisi". Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 25/1 (2017), 283-298.