Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması

Yıl: 2014 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 90 - 102 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması

Öz:
Kullanılabilir doğal kaynakların gün geçtikçe azalmasını önlemek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına; çevreci uygulamalar ile işletmeler, çevreye verdikleri zararı en aza indirme çabası göstermektedirler. Tüketicilerin çevre konusunda hızla bilinçlenmeleri, işletmeleri çevre ile ilgili bilinçli uygulamalar gerçekleştirme durumunDüzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokuluda bırakmıştır. Hızlı yaşam şartları ve yoğun çalışma temposu insanları daha sakin, doğayla baş başa ya da doğaya zarar vermeden hizmet veren konaklama işletmelerine yönlendirmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca verilen "yeşil yıldız" uygulaması da bu durumu teşvik etmek amaçlıdır. Ayrıca işletmelerde çevreye duyarlı uygulamalarla sadece toplumsal fayda değil aynı zamanda işletme ekonomisi içinde büyük kazançlar sağlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, çevreye duyarlı uygulamalarla hizmet veren otel işletmelerinin elde ettikleri ekonomik katkıları belirlemektir. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Araştırmanın verileri doküman incelemesiyle elde edilmiştir. Araştırma sonucunda otel işletmesinin, hem tasarruf sağlama hem de kaynaklarını daha verimli kullanma açısından önemli avantajlar sağladığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

Assessment of Hotels' Environmental Applications: A Case Study in Green Star Hotel

Öz:
Environmental practices and businesses show afford to diminish to damage that they give to the environmental in order to prevent the diminish of usable natural resources had to live a world that future generation can live. Businesses have to accomplish conscious aDüzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulupplication related to environmental because of being conscious rapidly about environmental Rapidly increasing conscious of the importance of the natural environment has forced businesses to accomplish conscious application about environmental. Fast living conditions and more intensive pace of work lead people to accommodation serving without giving harming to nature within the naturel environmental and more peaceful. The green star practice given by the Culture and Tourism Ministry promote the purposes of this application in addition environmentally conscious practices in businesses provide not only social benefits but also great profit for the business economy. İn this context the purpose of this study is to determine the economic contributions of hotel businesses serving environmentally conscious practices. The method of the study is qualitative research method. The data of the study is obtained from document review. As a result of the study, it is determent that hotel business gain significant advantages in terms of both providing saving and using their sources efficiently.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Aslanertik, E. ve Özgen, I. (2007), 'Otel İşletmelerinde Çevresel Muhasebe' Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 8, Sayı 2, 163-179.
  • Aykan, E. ve Sevim, B.(2013), 'Konaklama İşletmelerinde Çevre Yönetimi Uygulamaları ve Algılanan Kurumsal İtibar Üzerindeki Etkisi: Kayseri ve Nevşehir Otelleri Üzerinde Bir Araştırma', İşletme Araştırmaları Dergisi, 5/3, 93- 113.
  • Baki, B. ve Cengiz, E. (2002). "Toplam Kalite Çevre Yönetimi", Uludağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. XXI, 1.
  • Canyurt, M.A. (1998). Turizm ve Çevre İlişkileri, İzmir'in Kentleşme Çevre Göç Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu, 96
  • Çalışkan, M. (2003). Yetişkinlerde Çevre Duyarlılığını Etkileyen Etmenler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi,
  • Çevre Mevzuatı. www.cevreorman.gov.tr/yasa/yonetmelik.asp, E. Tarihi: 12.02.2013
  • Dinçer, M.Z. ve Gedik, S. (2010). Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımı İçinde İstanbul' Daki 5 Yıldızlı Çok Uluslu Konaklama İşletmelerinin Çevre Duyarlılığının Değerlendirilmesi, 11. Ulusal Turizm Kongresi, 2-5 Aralık, Kuşadası.
  • Feldman, S. J. (1996). Does Improving a Firm Environmental Management System And Environmental Performance Result in a Higher Stock Price? November, ICF Kaiser International, inc. ss.15.
  • Hill, J. and Gale, K. (2009). Ecotourism and Environmental Sustainability: Principles and Practices. Ashgate Publishing Limited, Aldershot.
  • Kahraman, N. ve Türkay, O.(2009). Turizm ve Çevre, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Karacan, A. R. (2002); Çevre Ekonomisi ve Politikası, Ekonomi, Politika, Uluslararası ve Ulusal Çevre Koruma Girişimleri, Ege Üniversitesi Yayınları, İİBF Yayın No:6, İzmir.
  • Kirk, D. (1995), "Attitudes to Environmental Management Held by Group of Hotel Managers in Edinburg", International Journal of Hospitality Management, 17, 33-47.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2010) Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri İçin Sınıflandırma Formu (Yeşil Yıldız-Çevreye Duyarlı Tesis Simgesi), Ankara.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı (2011), Çevreye Duyarlılık Kampanyası Hakkında Genel Bilgi, www.kultur.gov.tr adresinden alınmıştır, E. Tarihi: 15.02.2011. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2014), http://www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/TR,9579/turizm-tesisleri-islemleri.html, E. Tarihi:01.04.2014.
  • Mensah I. (2004), Environmental Management Practices in U.S. Hotels, http://www.hotelonline.com/News/PR2004_2nd/May04_EnvironmentalPractice s.html, E. Tarihi:01.12.2013.
  • Nemli, E. (2001). Çevreye Duyarlı İşletmecilik ve Türk Sanayinde Çevre Yönetim Sistemi Uygulamaları. İstanbul Sanayi Odası Çevre Şubesi, Yayın No:2000/11, Çevre. Yayın No: 2000/04, İstanbul
  • Özocaklı, D. (2009). İmalat İşletmelerinde Çevre Duyarlılığı, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Topaloğlu, C. ve Kılıç, B. (2010), Turistik Ürün Çeşitlendirme ve Ekoturizm Kapsamında Ekoparklar ve Köyceğiz Palmiye Merkezi, SOİD Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, Yıl 7, Sayı 3, 21-27.
  • Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ (2008) Resmi Gazete, Sayı :27005.
  • Yaylı, H. (2012); "Çevre Etiği Bağlamında Kalkınma, Çevre ve Nüfus", Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:1, Sayı:15, ss. 151-169.
  • Yıldırım, A.ve Şimşek, H. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, İkinci Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yin, R. (1994),"Case Study Research: Design and Methods", Thousand Oaks, London, New Delhi: Sage
  • Yüksek, G. (2013), 'Sürdürülebilir Turizm', İçinde, S. Bahçe (Editör) ,Alternatif Turizm, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2744 1. Baskı.
APA Mesci Z (2014). Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. , 90 - 102.
Chicago Mesci Zeynep Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. (2014): 90 - 102.
MLA Mesci Zeynep Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. , 2014, ss.90 - 102.
AMA Mesci Z Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. . 2014; 90 - 102.
Vancouver Mesci Z Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. . 2014; 90 - 102.
IEEE Mesci Z "Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması." , ss.90 - 102, 2014.
ISNAD Mesci, Zeynep. "Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması". (2014), 90-102.
APA Mesci Z (2014). Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11(1), 90 - 102.
Chicago Mesci Zeynep Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 11, no.1 (2014): 90 - 102.
MLA Mesci Zeynep Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, vol.11, no.1, 2014, ss.90 - 102.
AMA Mesci Z Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. 2014; 11(1): 90 - 102.
Vancouver Mesci Z Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. 2014; 11(1): 90 - 102.
IEEE Mesci Z "Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması." Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11, ss.90 - 102, 2014.
ISNAD Mesci, Zeynep. "Otellerin Çevreci Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Yeşil Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Örnek Olay Çalışması". Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi 11/1 (2014), 90-102.