Yıl: 2016 Cilt: 3 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 140 - 147 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler

Öz:
Amaç: Araştırma gebelikte sigara kullanma oranını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlandı. Materyal Metod: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı bir araştırma hastanesi ile İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı bir aile sağlığı merkezinde 17 Aralık 2012-17 Aralık 2013 tarihleri arasında çalışmaya katılan toplam 815 gebe oluşturdu. Verilerin toplanmasında gebelerin Sosyo-Demografik, Obstetrik-Jinekolojik ve Sigara İçme Özelliklerini içeren soru formu kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmede yüzde dağılımı ve nitel verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Gebelikte sigara kullanma oranı %11,9 olarak bulundu. Gebelikte sigara kullanımını etkileyen faktörler gebelik sayısı, gebelik haftası, gebeliğin planlanma durumu, yaşayan çocuk olması, doğum öncesi bakım alma sıklığı, gebenin eşinin sigara kullanma durumu ve pasif içicilik olarak belirlendi. Multigravidalarda, gebeliğinin birinci trimesterında olanlarda, gebeliği plansız olanlarda, yaşayan çocuğu olanlarda, doğum öncesi bakım alma sıklığı dört ve altında olanlarda, eşi sigara içenler ile pasif içici gebelerde sigara kullanma oranı diğer kadınlara oranla daha yüksekti (p<0,05). Sonuç: Gebelik takiplerinde sigara kullanımını etkileyen faktörler belirlenip danışmanlık hizmeti ve eğitimler verilerek, gebelikte sigara kullanımının ve pasif içiciliğin önüne geçilebilir. Bu sayede sigaranın anneye, bebeğe ve gebeliğe olan etkileri azaltılabilir
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Halk ve Çevre Sağlığı Temel Sağlık Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik

Smoking During Pregnancy and the Effecting Factors

Öz:
Aim: The research is planned to determine the rate of smoking during pregnancy and the effecting factors. Material and Method: The research is descriptive and cross-sectional design. It was conducted at the Public Hospitals Association a research hospital with at the Public Health Directorate a family health center over the period December 17, 2012 and December 17, 2013 with a total of 815 pregnant women. A questionnaire which contains socio-demographic, obstetric-gynecologic and the smoking characteristics of women is used in collecting data for this study. The percentage distribution is used in statistical evaluation and chi-square test was used in comparison of the qualitative data. Results: The rate of smoking during pregnancy was found to be 11.9%. The factors effecting smoking status during pregnancy are the number of pregnancies experienced, the gestational age, the planning status of the pregnancy, living children, to be the frequency of antenatal check-ups, the spouse smoking status, and passive smoking respectively. Multigravida, during the first trimester of pregnancy, unplanned pregnancy ones, those with living children, pre-natal care receiving with the frequency of under four, and those with her husband in smokers and passive smokers are more likely than other women for rate of smoking in pregnant women (p<0,05).Conclusion: In pregnancy follow-ups, by determining the factors effecting smoking status, smoking during pregnancy and passive smoking can be reduced through counselling and education services. By this way, the effects of smoking on mother, baby and pregnancy can be reduced
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Halk ve Çevre Sağlığı Temel Sağlık Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TARHANA P, YILMAZ T (2016). Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. , 140 - 147.
Chicago TARHANA Pınar,YILMAZ Tulay Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. (2016): 140 - 147.
MLA TARHANA Pınar,YILMAZ Tulay Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. , 2016, ss.140 - 147.
AMA TARHANA P,YILMAZ T Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. . 2016; 140 - 147.
Vancouver TARHANA P,YILMAZ T Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. . 2016; 140 - 147.
IEEE TARHANA P,YILMAZ T "Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler." , ss.140 - 147, 2016.
ISNAD TARHANA, Pınar - YILMAZ, Tulay. "Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler". (2016), 140-147.
APA TARHANA P, YILMAZ T (2016). Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 3(3), 140 - 147.
Chicago TARHANA Pınar,YILMAZ Tulay Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 3, no.3 (2016): 140 - 147.
MLA TARHANA Pınar,YILMAZ Tulay Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, vol.3, no.3, 2016, ss.140 - 147.
AMA TARHANA P,YILMAZ T Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2016; 3(3): 140 - 147.
Vancouver TARHANA P,YILMAZ T Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2016; 3(3): 140 - 147.
IEEE TARHANA P,YILMAZ T "Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler." Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 3, ss.140 - 147, 2016.
ISNAD TARHANA, Pınar - YILMAZ, Tulay. "Gebelikte Sigara Kullanımı ve Etkileyen Faktörler". Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 3/3 (2016), 140-147.