Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi

Yıl: 2017 Cilt: 54 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 115 - 124 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi

Öz:
Çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün Bornova-İzmir'de bulunun deneme tarlalarında, 2012-2014 yılları arasında 2 yıl süreylesürdürülmüştür. Denemede, İtalyan çiminin, 5 farklı baklagil yembitkisi (Viciasativa, Vicia villosa, Lathyrus sativus, Pisum arvense ve Trifolium resupinatum) ileoluşturduğu karışımların, farklı biçim zamanlarındaki [I. Erken ilkbahar (Martayının son haftası), II. İlkbahar ortası (Nisan ayının ikinci haftası) ve III. Geçilkbahar (Nisan ayının son haftası)] bazı silajlık verim ve kalite özellikleriincelenmiştir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre, hasat tarihlerin geciktirilmesiylebitki boyu, kuru madde verimi, ADF ve NDF artış göstermiş, karışımdaki buğdaygiloranı ile ham protein oranı değerleri düşmüştür. Karışımlar içerisindeki baklagiloranı arttıkça, kuru madde verimi ile ham protein oranı artış göstermiştir. Karışımtürleri içinde ise İtalyan çiminin adi ve tüylü fiğ türleri ile oluşturduğu karışımlar,Akdeniz koşulları için en yüksek verim ve kalite özelliğine sahip olmuşlardır.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği

Effects of Different Harvest Dates and Mixture Rates on the Yield and some Silage Quality Characteristics of Legume Mixtures with Annual Ryegrass (Lolium multiflorum L.)

Öz:
This study was executed in order to determine the effects of different harvestdates (early spring; the last week of March, mid spring; second week of Apriland late spring; last week of April) and various mixture rates (mixture of annualryegrass + legume; 100+0%, 80+20%, 60+40%, 40+60%, 20+80% and 0+100%,respectively) of some annual legumes (Vicia sativa, Lathyrus sativus and Pisumarvense) with annual ryegrass grown as winter second crop on the dry matteryield and some silage parameters on Bornova experimental fields of Faculty ofAgriculture in Ege University during the years of 2012-2014. According to 2 yearsaverage delaying harvest dates increased plant height, dry matter yield, NDF andADF but decreased crude protein content and grass ratio in mixture. Higherlegume ratio in the mixture increased dry matter yield and crude protein content.Common vetch or hairy vetch with annual ryegrass were the best alternatives withregard to yield and quality characteristics in the region under Mediterraneanclimatic conditions.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAVUT Y, GEREN H (2017). Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. , 115 - 124.
Chicago KAVUT YAŞAR TUNCER,GEREN HAKAN Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. (2017): 115 - 124.
MLA KAVUT YAŞAR TUNCER,GEREN HAKAN Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. , 2017, ss.115 - 124.
AMA KAVUT Y,GEREN H Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. . 2017; 115 - 124.
Vancouver KAVUT Y,GEREN H Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. . 2017; 115 - 124.
IEEE KAVUT Y,GEREN H "Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi." , ss.115 - 124, 2017.
ISNAD KAVUT, YAŞAR TUNCER - GEREN, HAKAN. "Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi". (2017), 115-124.
APA KAVUT Y, GEREN H (2017). Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(2), 115 - 124.
Chicago KAVUT YAŞAR TUNCER,GEREN HAKAN Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54, no.2 (2017): 115 - 124.
MLA KAVUT YAŞAR TUNCER,GEREN HAKAN Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.54, no.2, 2017, ss.115 - 124.
AMA KAVUT Y,GEREN H Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(2): 115 - 124.
Vancouver KAVUT Y,GEREN H Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(2): 115 - 124.
IEEE KAVUT Y,GEREN H "Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54, ss.115 - 124, 2017.
ISNAD KAVUT, YAŞAR TUNCER - GEREN, HAKAN. "Farklı Hasat Zamanlarının ve Karışım Oranlarının İtalyan Çimi (Lolium multiflorum L.) + Baklagil Yembitkisi Karışımlarının Verim ve Bazı Silaj Kalite Özelliklerine Etkisi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54/2 (2017), 115-124.