Yıl: 2014 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum

Öz:
Bu araştırmanın amacı, 2007-2011 yılları arasında çevre eğitimi alanında Türkiye'de yayımlanan çalışmaları inceleyerek mevcut durumu ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında 112 çalışma; yayın yılı, dil, katılımcı, araştırma türü, araştırma alanı, veri toplama aracı ve veri analiz programı sınıflama kriterlerine göre içerik analizi kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, incelenen çalışmaların % 78'inin Türkçe olarak yayımlandığı ve bunların çoğunun yükseköğretim (% 36.2) düzeyinde olduğunu göstermiştir. İncelenen çalışmalar çoğunlukla duyuşsal alanla (% 31.9) ilgili olarak yapılmıştır. Araştırmacılar tarafından genel olarak nicel araştırma (% 57.1) kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak en çok anket (% 45) ve veri analiz programı olarak en çok SPSS programı (% 88.6) kullanılmıştır. İlgili literatüre genel bir bakış sunan bu çalışma, çevre eğitimi ile ilgili çalışmalar yürütecek araştırmacılara yol gösterebilir
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Çevre Çalışmaları Çevre Bilimleri Ekoloji

Review of the Studies about Environmental Education: Current Status in Turkey

Öz:
Purpose of this research is to reveal current status of studies in environmental education, which were published in Turkey between 2007-2011. Within the content of this study, 112 studies were reviewed using content analysis based on the following grouping criteria; i.e., publication year, language, participant, research design, research topic, data gathering instruments and data analysis program. The results indicated that 78% of them were published in Turkish and most of them were at university level (36.2%).A majority of the reviewed studies were about affective domain (31.9%). Quantitative studies (57.1%) were very commonly used by the researchers . Questionnaires (45%) were the most commonly used data gathering instruments, and SPSS was the most frequently used quantitative data analysis program (88.6%). Presenting an overview of relevant literature, this study may guide the researchers who will conduct further studies on environmental education
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Eğitim, Eğitim Araştırmaları Çevre Çalışmaları Çevre Bilimleri Ekoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kızılay E, KAPLAN Z, VARİNLİOĞLU S, SUNGUR GÜL K, Hamalosmanoğlu M, BOZKURT O (2014). Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. , 1 - 18.
Chicago Kızılay Esra,KAPLAN Zehra,VARİNLİOĞLU Serdar,SUNGUR GÜL Kibar,Hamalosmanoğlu Mustafa,BOZKURT Orçun Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. (2014): 1 - 18.
MLA Kızılay Esra,KAPLAN Zehra,VARİNLİOĞLU Serdar,SUNGUR GÜL Kibar,Hamalosmanoğlu Mustafa,BOZKURT Orçun Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. , 2014, ss.1 - 18.
AMA Kızılay E,KAPLAN Z,VARİNLİOĞLU S,SUNGUR GÜL K,Hamalosmanoğlu M,BOZKURT O Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. . 2014; 1 - 18.
Vancouver Kızılay E,KAPLAN Z,VARİNLİOĞLU S,SUNGUR GÜL K,Hamalosmanoğlu M,BOZKURT O Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. . 2014; 1 - 18.
IEEE Kızılay E,KAPLAN Z,VARİNLİOĞLU S,SUNGUR GÜL K,Hamalosmanoğlu M,BOZKURT O "Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum." , ss.1 - 18, 2014.
ISNAD Kızılay, Esra vd. "Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum". (2014), 1-18.
APA Kızılay E, KAPLAN Z, VARİNLİOĞLU S, SUNGUR GÜL K, Hamalosmanoğlu M, BOZKURT O (2014). Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 8(2), 1 - 18.
Chicago Kızılay Esra,KAPLAN Zehra,VARİNLİOĞLU Serdar,SUNGUR GÜL Kibar,Hamalosmanoğlu Mustafa,BOZKURT Orçun Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi 8, no.2 (2014): 1 - 18.
MLA Kızılay Esra,KAPLAN Zehra,VARİNLİOĞLU Serdar,SUNGUR GÜL Kibar,Hamalosmanoğlu Mustafa,BOZKURT Orçun Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, vol.8, no.2, 2014, ss.1 - 18.
AMA Kızılay E,KAPLAN Z,VARİNLİOĞLU S,SUNGUR GÜL K,Hamalosmanoğlu M,BOZKURT O Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi. 2014; 8(2): 1 - 18.
Vancouver Kızılay E,KAPLAN Z,VARİNLİOĞLU S,SUNGUR GÜL K,Hamalosmanoğlu M,BOZKURT O Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi. 2014; 8(2): 1 - 18.
IEEE Kızılay E,KAPLAN Z,VARİNLİOĞLU S,SUNGUR GÜL K,Hamalosmanoğlu M,BOZKURT O "Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum." Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 8, ss.1 - 18, 2014.
ISNAD Kızılay, Esra vd. "Çevre Eğitimi Alanındaki Çalışmaların İncelenmesi: Türkiye’de Mevcut Durum". Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi 8/2 (2014), 1-18.